{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af ørkenrose (Adenium arabicum)

29. november 2023
Pasning af ørkenrose - Plantorama

En særpræget rose fra ørkenen

Ørkenrosen, Adenium arabicum, er en stammesukkulent, som oprindeligt kommer fra Afrika og det sydlige Arabien. Her bliver den helt op til 3 m høj i naturen og ligner en stor klippe på grund af dens opsvulmede stamme.

Som med mange andre planter, går ørkenrosen under flere forskellige betegnelser, fx impalalilje, falsk azalea, ørkenazalea, sabisstjerne og baobab rose. ørkenrose får smukke lyserøde blomster omkring 2-4 år efter deres spiring.

Ørkenrosen er en af de nemmeste stueplanter at holde på grund af dens fantastiske tilpasningsevne til forskellige miljøer og klimaer. Denne evne gør ørkenrosen forholdsvis tilgivende, når det kommer til pasningen. Derfor er den en fantastisk plante til nybegyndere, som er knap så erfarne med planter, eller til de travle, som ofte glemmer at vande.

Her er vores grønne og blomstrende indeplanter.

Pasning af ørkenrose

Ørkenroser kræver ikke det store, når det kommer til pasning og pleje. Det vigtigste, du skal huske, er at placere planten et sted med masser af lys og varme. Derudover skal planten vandes og gødes, men her er ørkenrosen mere tilgivende.

Ørkenrosen trives bedst med masser af lys og ved en temperatur mellem 18-30°C. Under disse forhold kan du være så heldig, at planten udvikler sine smukke blomster hen over sommeren.

 

Gødning af ørkenrose

Den simpleste og mest effektive måde at give din ørkenrose tilstrækkelig næring er gennem gødskning. Du kan bruge flere forskellige typer af gødning, fx flydende gødning eller langtidsvirkende gødning i piller. Fælles for al gødning er, at det skal gives, når ørkenrosen er i god vækst. Det sker typisk fra april til september.

I vinterperioden er det ikke nødvendigt at gøde planten. Bruger du en langtidsvirkende gødning, som udskiller næring over en længere periode, bør du planlægge det i forhold til årstiden.

Pasning af ørkenrose - Plantorama

Vanding af ørkenrose

En ørkenrose har ikke brug for hyppige vandinger, men den skal til gengæld vandes grundigt, når den endelig får vand. Planten skal gerne vandes indtil, at jorden er godt gennemvædet, og vandet render ud af drænhullet i bunden af potten.

Hvor ofte, det er nødvendigt at vande, afhænger af plantens forhold og pottestørrelse samt om den er i vækst eller ej. Normalvis bør du vande din ørkenrose, når pottejorden er næsten tør. ørkenroser er ikke glad for overvanding, da rødderne kan rådne.

Undervanding kan også være skadeligt for planten, så du bør undgå, at pottejorden bliver knastør. Det ødelægger nemlig de lidt skrøbelige rodhår, som optager vand og næringsstoffer til planten.

I vintermånederne, hvor lyset er mere sparsomt, skal ørkenroser vandes meget lidt. Det kan ske, at planten smider sine blade i løbet af vinteren, men de vokser som regel frem igen, når planten vækster i foråret.