{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af palmer

8. januar 2024
Palme

Palmer skaber en sydlandsk stemning

Palmer er en utroligt alsidig plantefamilie, der dækker over mange forskellige typer. Derudover giver palmer blandt andet kokosnødder, dadler, olie og sukker – de er altså ikke udelukkende til pynt, de er også ganske nyttige.

Som stueplante skaber palmer en eksotisk og sydlandsk stemning med deres faneformede, grønne blade. Palmer dyrkes altid fra frø, og produktionstiden afhænger derfor af størrelsen på planten – jo større planten er, des længere tid tager det at dyrke den.

Der findes over 200 slægter og 3000 arter af palmer, som har det tilfælles, at de vokser i varme regioner i Asien, Afrika, Amerika og Australien.

Læs også om den nemme, grønne sansevieria.

 

Typer af palmer

Når det kommer til palmer, er det værd at bemærke, at alle er botaniske arter. Nedenfor kan du læse mere om nogle af de mere spændende palmetyper.

  • Buskpalmen, Rhapis excelsa, har mørkegrønne, vifteformede blade og en bambuslignende stilk, der er dækket af dekorative, brune fibre.
  • Fiskehalepalmen, Caryota, er særligt iøjnefaldende på grund af bladenes udseende – det ligner nemlig, at bladspidserne er revet i stykker.
  • Skærmpalmen, Livistona, har store, spidse blade, der er sammensatte. Fordi bladene hænger sammen, ligner det næsten ét stort blad.
  • Koglepalmen, Cycas, er karakteriseret ved robuste, fjerlignende, grønne blade, som vokser i en rosetform omkring stammen. Når palmen er ung, ligner stammen en kugle.

Se udvalget af palmer og andre grønne planter

Palme

 

Pasning og pleje af palmer

Som udgangspunkt er alle palmer nemme at passe, men hver enkelt palmetype stiller særlige krav til plejen. Planter vokser forskelligt, har forskellige bladtykkelser og –strukturer og stammer fra forskellige regioner. Derfor skal du sætte dig ind i netop din palmes specifikke behov, så du plejer den korrekt.

Palmer kan have behov for mere eller mindre vand afhængig af, hvor du placerer den, størrelsen på palmen og tykkelsen på bladene. Palmer med tykkere og mere robuste blade (buskpalme og kogleplame) har brug for mindre vand.

Palmer med tyndere og mere skrøbelige blade (skærmpalme og fiskehalepalme) har brug for mere vand. Det er en god idé at spraye disse med vand i vintermånederne, hvor vi skruer op for varmen, så luften bliver ekstra tør. Om sommeren har palmerne godt af at blive overskyllet med vand – det forhindrer bladene i at brune.

Vil du forkæle dine palmer, kan du give dem gødning én gang om måneden. Planterne skal helst placeres et sted med moderat lys, men ikke i direkte sollys (undtagen koglepalmen).