{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af paraplytræ (Schefflera arboricola)

8. november 2023
Paraplytræ

Paraplytræ: Planten med de paraplylignende blade

Paraplytræet, med det latinske navn Schefflera arboricola, er en plante, der oprindeligt stammer fra Australien. Du kan også støde på navne som 'Paraplyplante' eller 'Småbladet paraplytræ', der altså stadig dækker over denne plante.

Planten er karakteriseret ved sine blade, der kan minde om udfoldede paraplyer. Deraf har den også fået sit danske navn. Bladene er fligede og læderagtige, og de findes både i grønne og forskellige brogede varianter.

Selvom paraplytræet er nemt at passe, er det vigtigt, den ikke tørrer ud mellem vandingerne. Vores gartner guider dig her i artiklen til, hvordan du får det flotteste paraplytræ.

Shop vores paraplytræer her.

Sådan planter du paraplytræ

Når du planter paraplytræer, kan du bruge en almindelig pottejord med sphagnum, som er beregnet til stueplanter. Vi anbefaler, at du følger denne fremgangsmåde:

  • Læg et lag lecakugler i krukken eller potten. De gør, at overskydende vand lettere render fra, så rødderne ikke sopper i vand og til sidst dræber planten.
  • Fyld lidt jord ovenpå lecakuglerne, og placér guldranken i midten af krukken eller potten.
  • Sørg for, at planten står lige, imens du fylder jord omkring den. Pres jorden let ned langs siderne, så der ikke er store lufthuller.
  • Vand paraplytræet rigeligt efter plantning, så den får en god start.

 

Opbinding af store paraplytræer

Paraplytræet kan vokse sig store, og du kan med fordel guide og støtte planten med en blomster- eller mospind. Pinden skal placeres ved siden af rodklumpen i skjuleren, så rødderne ikke tager skade. Dette gøres nemmest i forbindelse med plantning eller ompotning. Hvis du "stikker" pinden direkte ned i jorden, risikerer du nemlig at ødelægge dele af rodnettet.

Herefter kan du fylde skjuleren op med jord, så pinden står sikkert fast. Er det nødvendigt, kan du binde paraplytræet fast med snor efterhånden, som den vokser.

 

Placering af paraplytræer

Paraplytræer foretrækker en lys placering, så længe den ikke placeres i direkte sollys, hvor bladene kan blive svitset. Stil gerne planten lidt inde i rummet, hvor sollyset er mere filtreret og knap så skarp.

I sommerhalvåret kan paraplytræer stå ude på en placering, hvor de ikke får direkte sol hele dagen. Gå efter en placering med vandrende skygge. Planten tåler træk.

Paraplytræ

Vanding af paraplytræer

Paraplytræet er ikke en krævende stueplante, når det kommer til pasning. Den trives bedst med en jord, som er let fugtig hele tiden, dog uden at være våd, så planten må helst ikke tørre ud mellem vandingerne. Derfor må du godt vande paraplytræer lidt oftere end resten af dine grønne planter.

Derudover har paraplytræer godt af overbrusninger, så luftfugtigheden omkring planten øges. Det kan du gøre ved at placere dem i din bruseniche og bruse dem over med vand eller sprøjte bladene med en forstøver. Gerne et par gange om ugen hvis muligt.

 

Gødning af paraplytræer

Har du plantet dit paraplytræ i en god pottemuld beregnet til stueplanter, er det ikke nødvendigt at gøde den første måned, da der allerede er god næring i jorden. Herefter er det en fordel at tilføje næring, enten flydende gødning eller gødningspinde, som begge er nemme måder at gøde på.

Flydende gødning blandes i vandingsvandet cirka hver 2.-3. gang, du vander.

Gødningspinde stikkes direkte ned i jorden, og de virker i cirka 7 uger. Hvor mange du skal bruge, afhænger af størrelsen på planten, men du kan altid følge anbefalingen bag på pakningen.

Ofte stillede spørgsmål

Paraplytræ tåler at stå ude om sommeren, hvor temperaturen stiger. Den tåler træk, men er ikke vinterhårdfør.

Paraplytræer foretrækker en lys placering, dog ikke i direkte sol. De skal vandes jævnligt, så de ikke tørrer ud mellem vandingerne. Gødningen kan foretages i vækstsæsonen med enten flydende gødning eller gødningspinde.

Paraplytræer har ikke brug for beskæring, men det kan foretages, hvis planten bliver for høj og/eller ranglet.