{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af Strelitzia (paradisfugl)

22. april 2024
Strelitzia (paradisfugl)

Strelitzia: en karakterfuld og dramatisk stueplante

Strelitzia, der også går under de danske betegnelser ’Paradisfugl’, ’Papegøjenæb’ og ’Papegøjeblomst’, er tropiske planter, der oprindeligt stammer fra Sydafrika og De Kanariske øer.

Strelitzia er en planteslægt med fem arter af flerårige planter, der af udseende og vækst minder om arterne fra bananfamilien. Strelitzia bærer dog ikke frugt, hvilket gør dem ideelle som planter til indendørs brug.

Herhjemme er det primært arterne ’Nicolai’ og ’Reginae’, der forhandles som stueplanter. Nedenfor kan du læse meget mere om arterne samt hvordan du passer dem bedst.

Strelitzia 'Nicolai'

Strelitzia Nicolai, på dansk 'Hvid paradisfugl', er opkaldt efter Nikolaj 1. af Rusland (1796 – 1855), der var russisk zar og konge af Polen. Den danske betegnelse er kommet af samme årsag som ved artssøsteren Strelitzia Reginae – på denne plante er blomsterne dog hvide.

Strelitzia Nicolai bærer færre blade end sin artssøster, men til gengæld er de meget større og grønnere. For hvert nyt blad, som Strelitzia Nicolai sætter, vil planten typisk vokse 10 – 15 cm i højden. Med tiden kan den blive flere meter høj, så det er en fordel at have højt til loftet.

Bladene får ofte revner, hvilket er helt naturligt for denne tropiske plante. Det er bare med til at gøre planten endnu mere dekorativ og tropisk af udseende. Strelitzia Nicolai bringer masser af karakter og drama ind i indretningen med sine store, grønne blade. Den er ideel til dig, som gerne vil bringe en lille del af troperne ind i stuen.

 

Strelitzia 'Reginae'

Strelitzia Reginae, på dansk 'Paradisfugl', er opkaldt efter Charlotte af Mecklenburg-Strelitz (1744-1818), der var gift med den engelske konge George III. Den danske betegnelse kommer af blomsternes lighed med de farverige og ejendommelige paradisfugle fra junglen.

Blomsterne består af vandrette højblade og 4 – 6 orange kronblade. Strelitzia Reginae blomstrer først efter 6. – 8. vækstsæson, men det er til gengæld hele ventetiden værd. Planten står resten af tiden med læderagtige og langstilkede blade, der også er smukke og dekorative.

Med sit anderledes og spøjse udseende er denne plante helt sin egen. I hjemmet vil den være med til at give et botanisk look, indtil dens blomst springer ud i et eksotisk blomsterflor.

Strelitzia (paradisfugl)

Pasning af Strelitzia

Både Strelitzia Nicolai og Strelitzia Reginae er nemme at passe på grund af deres tropiske oprindelse. De kræver hverken det store i forhold til placering, vanding eller gødning.

Strelitzia trives bedst med en lys placering, og den kan godt placeres i direkte sollys. Her skal du blot være opmærksom på, at jorden hurtigere tørrer ud, hvorfor en placering i delvis sol kan være at foretrække, så du ikke skal vande nær så ofte.

Planten trives bedst i varme temperaturer omkring 18 - 20°C og bør ikke stå et sted, hvor temperaturen er under 15°C. Derfor kan det være en fordel at placere Strelitzia lidt væk fra døre og vinduer, hvor det kan trække med kold luft.

 

Vanding og gødning

Strelitzia skal helst vandes en gang ugentligt, men tåler også at tørre ud mellem vandingerne. Den trives dog bedst med at stå i en fugtig jord, der stadig ikke er for våd. 

Det kan være en fordel at overbruse planten af og til – enten med en forstøver eller under bruseren. I vintermånederne skal Strelitzia vandes sparsomt, så den ikke tørrer helt ud. 

Strelitzia har godt af at få tilført flydende gødning i forbindelse med vandingen hen over vækstsæsonen. Som tommelfingerregel bør du gøde hver 14. dag fra marts – oktober.

 

Omplantning af Strelitzia

Det kan med tiden blive nødvendigt at omplante din Strelitzia, hvis den vokser sig for stor til potteskjuleren. Planten vokser i forskelligt tempo afhængigt af dens vækstbetingelser, men som udgangspunkt kan du regne med at omplante hvert 3. – 4. år.

Når du omplanter, skal du forsigtigt frigøre rødderne for jord og omplante i en stor potteskjuler med rigeligt jord. Ved omplantning skal du altid anvende ny, frisk jord, så rødderne har adgang til masser af næring.