{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af svigermors stol og skarpe tunge

13. november 2023
Pasning af svigermors skarpe tunge og stol - Plantorama

Svigermors skarpe tunge

Svigermors skarpe tunge er en af de nemmeste stueplanter at holde. Planten er kendetegnet ved dens høje, sværdlignende blade, som er mønstrede i gule og grønne nuancer. Planten stammer oprindeligt fra de tørre områder i Sydafrika og Asien, hvor den vokser i det tørre ørkenklima.

Navnet ’Svigermors skarpe tunge’ kommer af plantens spidse blade, som kærligt hentyder til svigermødres skarpe tunger. Planten kaldes også bajonetplante og Sansevieria trifasciata på latinsk.

Her er vores grønne og blomstrende indeplanter.

 

Typer af svigermors skarpe tunge

Den nok mest velkendte type af svigermors skarpe tunge er Sansevieria trifasciata ’Laurentii’, der har lange grønne blade med gule kanter. Indenfor kategorien Sansevieria trifasciata findes mange forskellige planter, der varierer i bladfarve (grøn, sølv eller guld) og bladlængde.

Varianten Sansevieria cylindrica er kendetegnet ved dens lange runde blade, som findes i forskellige størrelser, farver og forme. Der er eksempelvis vifteformede og flettede varianter.

Læs også: Pasning af sansevieria

Pasning af svigermors skarpe tunge - Plantorama

Pasning og pleje

Svigermors skarpe tunge er en utrolig hårdfør og nem stueplante. Den kræver varme og lys, men stort set ingen vanding.

  • Placér planten et sted, hvor den får rigeligt lys. På grund af plantens saftige blade tåler den direkte sollys og meget tør luft.
  • Vand sjældent, så jorden udtørrer mellem vandingerne. Det er vigtigt ikke at vande selve rosetten, da planten risikerer at rådne. Vand i stedet i underskålen.
Pasning af svigermors skarpe tunge og stol - Plantorama

Svigermors stol

Svigermors stol hører til kaktusfamilien, hvorfor den er en utroligt nem stueplante. Planten er kendetegnet ved dens kuglerunde form og spidse, gule torne. Planten går også under navnene guldkugle, pindsvinekaktus og Echinocactus grusonii på latinsk.

Planten stammer oprindeligt fra Mexico, hvor den oftest ses i ørkenhaver, klippehaver og sukkulenthaver. I naturen kan planten blive over 1 m høj og helt op til 30 år gammel.

Læs også: 11 grønne planter som er nemme at passe

 

Pasning og pleje

Svigermors stol kræver minimal pasning. Det eneste, den kræver, er rigeligt med lys og ganske lidt vand og gødning.

  • Placér planten et sted med meget lys – gerne i direkte sollys både sommer og vinter.
  • Gød planten med kaktusgødning om sommeren, hvor den kan få brug for ekstra næring. Husk at jorden skal være fugtig, da rødderne ellers kan ”brænde af”.
  • Vand sparsomt om sommeren og endnu mindre om vinteren. Vander du planten for meget om vinteren, risikerer den at rådne i rodhalsen. Vand i underskålen og lad den udtørre mellem vandingerne.