{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af violinfigen (Ficus lyrata)

13. august 2023
Pasning af violinfigen - Plantorama

Violinfigen: Træet med de violinformede blade

Violinfigen, Ficus lyrata, er faktisk ikke en stueplante, men et hurtigt voksende træ i figenslægten, som har sit navn efter sine imponerende violinformede blade. I naturen kan en violinfigen blive helt op til 12 m høj, men herhjemme, hvor den sælges som plante til boligen, bliver den typisk ikke højere end 3 m høj.

Planten er kendetegnet ved sine store blade, der kan blive helt op til 40 cm lange, og sin tynde stamme, som giver planten et træagtigt udseende. Bladenes aftegninger er meget dekorative og fungerer som et smukt, subtropisk indslag i indretningen.

En violinfigen er ideel til dig, som er på udkig efter en plante med god fylde – og så passer den utroligt godt ind i nordiske og moderne hjem, hvor den ikke skal konkurrere for meget om lyset med andre store stueplanter.

Sådan planter du violinfigen

Når du planter violinfigen, kan du bruge en god pottejord, som er beregnet til stueplanter. Vi anbefaler, at du følger disse trin:

  • Læg et lag leca i bunden af din potteskjuler. Leca er små lernødder, der gør, at overskydende vand lettere render fra, så rødderne ikke sopper i vand og til sidst dræber planten.
  • Fyld lidt jord ovenpå lecanødderne, og placér violinfignen i midten af skjuleren.
  • Sørg for, at planten står plant og lige, imens du fylder jord omkring den. Pres jorden let ned langs siderne, så der ikke er store lufthuller.
  • Vand afslutningsvist violinfignen rigeligt, så den får en god start.

 

Placering og lysforhold

En violinfigen skal placeres et varmt og lyst sted i boligen – gerne ved 21-24⁰C og så lyst som muligt uden at stå i direkte sollys. Den er ikke vild med træk, så den mest optimale placering er væk fra døre og vinduer, hvor kold luft kan komme ind.

Violinfigen bryder sig desuden ikke om at blive flyttet rundt på. Planten foretrækker stabilitet, så flytter du den rundt i boligen, kan bladene falde af. Det kan derfor være en fordel, at du overvejer, hvor planten skal stå, inden du køber.

Violinfigen

Vanding

Violinfigen kræver ret meget vand, men jorden må godt tørre lidt ud mellem vandingerne – dog uden at den udtørrer fuldstændig. Du vurderer bedst, om planten trænger til vand ved at mærke, om jorden er fugtig.

Det er vigtigt ikke at overvande, da violinfignen så taber sine flotte blade. Vand planten, når de øverste 5 – 8 cm jord er tør. Når du tjekker jordens fugtighed med fingrene, får du hurtigt en fornemmelse for, hvor ofte din violinfigen skal vandes.

Det er også en fordel at overbruse planten med vand ind imellem, da det holder skadedyrene væk og skaber en højere luftfugtighed, som gør, at bladene ikke bliver brune og kedelige at se på.

I vinterperioden skal du ikke vande planten nær så meget, da den går i dvale og vokser langsommere i denne periode. Det er dog stadig vigtigt, at den ikke tørrer ud – noget du skal være særligt opmærksom på, hvis den står i et varmt rum, eksempelvis en udestue.

 

Gødning og ompotning

Violinfigen trives fint med en månedlig omgang flydende gødning, når den vækster i forårs- og sommermånederne. Fordelen ved flydende gødning er, at du kan gøde samtidig med, at du vander planten. I vinterhalvåret burde gødning ikke være nødvendigt.

Selvom planten ikke vokser synderligt hurtigt, kan det blive nødvendigt at ompotte den, hvis rodnettet bliver for stort til potten. Her skal du plante om i en større potte, så rødderne får mere plads til at gro.

Det mest optimale tidspunkt for ompotning er i foråret, hvor planten endnu ikke har påbegyndt en ny vækstsæson. Husk at ompotte violinfignen i en god pottemuld af høj kvalitet.

 

Rengøring af blade

Fordi violinfigen har så store blade, vil de med tiden samle støv på overfladen, som kan hæmme plantens fotosyntese. Derfor er det vigtigt for plantens sundhed, at du ”støver planten af”, så lyset kan trænge ned til bladene.

Plantens blade bliver desuden også mere glansfulde og flotte at se på med jævnlige rengøringer. Du kan anvende en blød klud til formålet.