Pasning af violinfigen

27. april 2022
Pasning af violinfigen - Plantorama

Violinfigen: Træet med de violinformede blade

Violinfigen, Ficus lyrata, er faktisk et hurtigt voksende træ fra figenslægten, som har sit navn efter sine imponerende violinformede blade. I naturen kan en violinfigen blive helt op til 12 m høj, men herhjemme, hvor den anvendes som stueplante, bliver den typisk ikke højere end 3 m høj.

Planten er kendetegnet ved sine store blade, der bliver helt op til 40 cm lange, og sin tynde stamme, som giver planten dens træagtige udseende. Bladenes aftegninger er meget dekorative og fungerer som et smukt, subtropisk indslag i indretningen.

En violinfigen er ideel til dig, som er på udkig efter en plante med god fylde – og så passer den utroligt godt ind i nordiske og moderne hjem, hvor den ikke skal konkurrere for meget om lyset med andre store stueplanter.

Køb violinfigen (Ficus Lyrata) her

Populære produkter netop nu

Sådan planter du violinfigen

Når du planter violinfigen, kan du bruge en almindelig pottejord med sphagnum, som er beregnet til stueplanter. Vi anbefaler, at du følger denne fremgangsmåde:

  • Læg et lag leca-nødder i krukken eller potten. De gør, at overskydende vand lettere render fra, så rødderne ikke sopper i vand og til sidst dræber planten.
  • Fyld lidt jord ovenpå leca-nødderne, og placér violinfignen i midten af krukken eller potten.
  • Sørg for, at planten står lige, imens du fylder jord omkring den. Pres jorden let ned langs siderne, så der ikke er store lufthuller.
  • Vand violinfigen rigeligt efter plantning, så den får en god start.

 

Placering og lysforhold

En violinfigen skal placeres et varmt og lyst sted i boligen – gerne ved 21⁰C – 24⁰C og så lyst som muligt uden at stå i direkte sollys. Du må ikke placere planten steder, hvor det trækker, eksempelvis ved døre og vinduer hvor kold luft kommer ind.

Violinfigen bryder sig desuden ikke om at blive flyttet rundt på. Planten foretrækker stabilitet, så hvis du flytter den rundt i boligen, risikerer du, at bladene falder af. Det kan derfor være en fordel, at du nøje overvejer, hvor planten skal stå, inden du køber.

Violinfigen

Vanding

Violinfigen kræver ret meget vand, men jorden må godt tørre lidt ud mellem vandingerne – dog uden at den udtørrer fuldstændig. Du vurderer bedst, om planten trænger til vand ved at mærke efter, om jorden er fugtig.

Det er vigtigt ikke at overvande, da violinfigen så taber sine flotte blade. Vand planten, når de øverste 5 – 8 cm jord er tør. Når du tjekker jordens fugtighed med fingrene, finder du hurtigt ud af, hvor ofte din violinfigen skal vandes.

Det er også en fordel at overbruse din violinfigen med vand ind imellem, da det holder skadedyrene væk og skaber en højere luftfugtighed, som gør, at bladene ikke bliver brune og kedelige at se på.

I vinterperioden skal du ikke vande planten nær så meget, da den går i hvile og vokser ganske langsomt i denne periode. Det er dog stadig vigtigt, at den ikke tørrer ud – noget du skal være særligt opmærksom på, hvis den står i et varmt rum, eksempelvis en udestue.

 

Gødning og ompotning

Violinfigen trives fint med en månedlig omgang flydende gødning, når den vækster i forår- og sommermånederne. Fordelen ved flydende gødning er, at du kan gøde samtidig med, at du vander planten. I vinterhalvåret burde gødning ikke være nødvendigt.

Selvom planten ikke vokser synderligt hurtigt, kan det blive nødvendigt at ompotte den, hvis rodnettet bliver for stort til potten. Her skal du omplante til en større potte, så rødderne får mere plads til at gro.

Det mest optimale tidspunkt for omplanting er i foråret, hvor planten endnu ikke har påbegyndt en ny vækstsæson. Husk at ompotte violinfigen i en god pottemuld af høj kvalitet.

 

Rengøring af blade

Fordi violinfigen har så store blade, vil de med tiden samle støv på overfladen, som kan hæmme plantens fotosyntese. Derfor er det vigtigt for plantens sundhed, at du ”støver planten af”, så lyset kan trænge ned til bladene.

Plantens blade bliver desuden også mere glansfulde og flotte at se på med jævnlige rengøringer. Du kan anvende en blød klud til formålet.

Populære tips og tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}