{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

DIY

Sådan laver du et planteterrarie

20. september 2023
Lav dit eget plateterrarie - Plantorama

Lav små planteverdener i terrarier eller glasvaser

Grønne planter i hjemmet er den sikreste vej til at undgå vintertræthed – og så forbedrer de endda indeklimaet.

Planter i terrarier eller glasvaser er nemme at lave, kræver stort set ingen pasning og holder i evigheder uden vanding. Tror du ikke på os? Så læs blot vores trin-for-trin guide til fine planteterrarier her.

 

Valg af planter og jord

Når det kommer til planter, er det kun fantasien, der sætter grænser. Det kan dog være en god idé at gå efter mindre planter, som passer bedre til en lille beholder, og som ikke vokser sig alt for store.

Der er ligeledes en god idé at sammensætte planter, som stille de samme krav til jord og vanding. Du kan eksempelvis sætte sukkulenter og kaktusser sammen eller bregner og tropiske planter.

Planter du sukkulenter og kaktusser, skal du anvende en kaktusjord, som er tilpasset de tørketålende planter. Til alle andre slags planter, kan du bruge almindelig pottejord.

Læs også: Pasning af sansevieria

 

Dette skal du bruge

  • Terrarie eller glasvase
  • Planter
  • Dræn
  • Jord
  • Små sten, bark eller andre dekorationer

 

Trin 1: Klargør beholderen

Vask glasvasen eller terrariet grundigt, så der ikke sidder nogle uønskede rester på indersiden, der kan påvirke planternes trivsel. Overvej hvordan planterne skal placeres i beholderen.

 

Trin 2: Fordel dræn

Fyld bunden af beholderen med drænmateriale, eksempelvis småsten eller lecakugler. Dette er nødvendigt for, at overskydende vand ikke drukner planternes rødder. Læg et lag af drænmateriale på cirka 1-3 cm.

 

Trin 3: Tilfør jord

Brug en jord, som er særligt tilpasset planterne. Tilfør så meget jord, at planternes rødder har rigeligt med plads til at vokse. Som tommelfingerregel skal jordlaget være ligeså dybt som plantens potte.

 

Trin 4: Placer planterne

Tag planterne ud af deres beholder og bryd Jorden let op med fingrene, så rødderne kommer til syne. Vælger du at dele planten op i mindre planter skal du være forsigtig, så planten ikke tager skade. Er rødderne meget lange, kan du trimme dem. Rødderne gror med tiden ud igen.

Placer planterne i små fordybninger i jorden og tilfør mere jord omkring planterne. Tryk jorden sammen omkring toppen af planterne.

 

Trin 5: Dekorér med sten og bark

Dekorér beholderen med sten, bark, mos eller andre dekorationer, der falder i din smag. Det er her, du kan sætte dit personlige præg på din minihave.

 

Trin 6: Rengør beholderen og vand planterne

Fjern eventuelt jord og andet skidt fra siderne af beholderen, så den er helt ren. Giv planterne en smule vand.

 

Sådan passer du et planteterrarie

Planteterrarier skal ikke vandes særlig meget eller ofte. Vand kun, når jorden føles tør og planterne trænger. Fjern eventuelle visne blade fra planterne med det samme. Beholderen må ikke placeres i direkte sollys, da glasset hurtigt opvarmes og svider planterne.

Læs også: 11 grønne planter der er nemme at passe