Opskrifter
Jons gulerodskage med flødeostecreme og karamelliseret hvid chokloade
19. juni 2024Denne artikel er skrevet af Jon Edlund, der nok er bedst kendt fra sin deltagelse i "Den Store Bagedyst". Det er ingen hemmelighed, at Jon er meget passioneret omkring mad og kager, og i denne opskrift laver han kage af gulerødder fra sin egen have. Du kan tjekke Jons madopskrifter ud her.
Tryl gulerødderne om til en gulerodskage med den lækreste topping
Som du måske allerede ved, så har jeg i samarbejde med Plantorama sat gang i det grønne og skabt min egen lille oase derhjemme med egenproduktion af grøntsager. Det har nu båret frugt, og jeg har høstet de første sprøde gulerødder. Og udviklet opskriften på denne lækre kage til jer.
Jeg elsker gulerødder og med god grund. Den sprøde, søde og lækre sager én af de mest velkendte danske grøntsager, vi har. Den smager nemlig ikke bare fantastisk, men kan bruges til næsten hvad som helst. Du kan bruge den som snack, presse saft af den og så udgør den en formidabel ingrediens i både det salte og det søde køkken. Du kan faktisk ALT med en gulerod!
Jeg har dog min klare favorit. Nemlig at trylle gulerødder om til gulerodskage. Den naturlige sødme fra guleroden tager sig enormt godt ud i en bagt gulerodskage med den lækreste flødeostecreme til.
Så her får du mit bud på en gulerodskage, hvor hele guleroden kommer til sin ret og hvor jord til bord princippet udfolder sig i al sin enkelhed. Selv skrællerne får lov at spille en rolle i min kage. Som lækre sprøde chips, der sammen med hvid karamelliseret chokolade og broken gel udgør den lækreste topping.
Opskriften er lige til at gå til. Prøv den! Den bliver stensikkert et hit hjemme hos dig :-)
Du skal bruge
Gulerodskage
200 g smør
120 g brun farin
150 g rørsukker
4 hele æg (ca. 200 g i alt)
0,5 dl rapsolie eller solsikkeolie
350 g revet gulerod
1 tsk. kanel og/eller kardemomme
1 tsk. salt
2 tsk. bagepulver
225 g hvedemel
1 stor økologisk appelsin eller citron
120 g grofthakkede nødder og/eller rosiner
Flødeostecreme
120 g smør
120 g flormelis
250 g flødeostecreme
1 stor økologisk appelsin
2 tsk. vaniljeessens
Broken gel på gulerodssaft
200 g gulerodssaft
80 g sukker
Saft af 1 citron
3 g agar agar
Karamelliseret hvidt chokoladeknas
150 g hvid chokolade med knas
Sprøde gulerodschips
20-25 strimler gulerodsskræl (en god håndfuld)
2 spsk. rapsolie
Lidt salt
Kom godt i gang
Gulerodskage
Sørg for at dit smør og æg er stuetempererede, før du går i gang.
Pisk smør, rørsukker og brun farin sammen i en skål, til det bliver lidt lyst og luftigt. Tilsæt 1 æg ad gangen og pisk det hurtigt ind i massen, før du tilsætter det næste. æggene skal kun lige akkurat blandes i. Riv gulerødderne fint eller groft, og vend det i dejen.
Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål, og hæld det op i dejen. Tilsæt evt. hakkede nødder og/eller rosiner, til det er blandet godt sammen.
Kagen hældes i en smurt form og bages v. 175 grader varmluft i ca. 40-45 minutter. Tjek til kagen undervejs, ved at prikke i den med en lille kødnål el. lignende. Den skal gerne komme rent ud af kagen, så er den færdig!
Lad kagen afkøle helt, før den skæres ud og pyntes med dine toppings.
Flødeostecreme
Pisk smør og flormelis sammen i et par minutter. Tilsæt resten af ingredienserne, og pisk det kort sammen.
Sæt massen på køl, til den skal bruges. Gerne i en sprøjtepose med en tyl.
Broken gel på gulerodssaft
Opvarm juice, sukker og citron sammen i en gryde. Når blandingen koger, hældes agar agar i gryden og der røres konstant i 2-3 minutter mens det koger.
Afkøl blandingen helt, til den er helt sat som en fast gelé.
Blend den helt glat med en stavblender, og opbevar i en sprøjtepose.
Karamelliseret hvidt chokoladeknas
Hak chokoladen fint, og drys den i et jævnt lag udover en bageplade med bagepapir.
Bag det i ovnen v. 200 grader i ca. 10-12 minutter til det ser brunt og bagt ud.
Afkøl det helt, og bræk det i små stykker som kan pynte ovenpå kagen.
Sprøde gulerodschips
Læg gulerodsskrællerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og hæld olie og salt udover. Bland det godt sammen, og adskil skrællerne så de, så vidt muligt, ikke rører for meget ved hinanden.
Bag i ovnen v. 130 grader i ca. 40-50 minutter. De må gerne vendes lidt rundt undervejs, så de ikke bliver brændte.
Ta' dem ud, og afkøl helt. Så bliver de garanteret sprøde!