Opskrifter
Jons kål på 3 måder
19. juni 2024Denne artikel er skrevet af Jon Edlund, der nok er bedst kendt fra sin deltagelse i "Den Store Bagedyst". Det er ingen hemmelighed, at Jon er meget passioneret omkring mad og kager, og i denne artikel giver han sine 3 bud på, hvad du kan lave med kålen fra haven. Du kan tjekke Jons madopskrifter ud her.
Kål på 3 måder: Få Jons spændende opskrifter
Kål er en af absolut fedeste grøntsager at dyrke selv. De passer nærmest sig selv, holder hele året, vokser sig til store og enormt flotte planter med kæmpe store, aflange og dybe mørkegrønne blade. De smager sindssygt godt og er fyldt af vitaminer.
Når man så har dyrket f.eks. en kæmpe palmekålsplante, så er det jo selvfølgelig meget fedt at vide, hvad man gør med den! Kål er heldigvis også enormt alsidig og kan bruges til en MASSE forskellige lækre ting. Et godt råd er dog altid at tilberede den en smule, for den friske palmekål er en smule bitter i smagen.
Her har jeg givet mine 3 bedste bud, på, hvad du kan bruge palmekål til: En lækker kålpesto, sprøde og lækre kålchips og selvfølgelig en lun palmekålssalat med den lækreste asiatiske sesamdressing!
Jeg håber, I vil sætte pris på palmekålen ligeså meget, som jeg selv gør! Tip: Du kan også sagtens erstatte palmekålen med grønkål.
Kålpesto med hvidløg, ost og nødder
Du skal bruge
3-4 store blade palmekål, finthakket og blendet
1-2 fed hvidløg
Stor håndfuld revet ost (vesterhavsost, parmesan, primadonna)
God håndfuld nødder (pinjekerner, mandler, hasselnødder)
Lidt olivenolie
Citronskal- og saft fra 1/2 økologisk citron
Salt og peber
Sådan gør du
Start med at riste nødderne og de hele hvidløg (inkl. skal) på en tør hed pande i 4-5 minutter, til de er ristet lidt. Afkøl det hele.
Vask palmekålen, og tør den helt.
Kom alle ingredienser i en foodprocessor eller blender og kør til, du har en cremet pesto. Du kan evt. undlade at blende alle nødderne og i stedet hakke halvdelen på et skærebræt og tilføre dem efterfølgende for en lidt grovere pesto.
Smag til med citron, salt og peber. Justér evt. konsistensen med et lille skvæt ekstra olivenolie.
Kålchips med havsalt
Du skal bruge
3-4 store blade palmekål
Godt med olivenolie
Lidt havsalt
Lidt løgpulver
Evt. lidt cayennepeber
Evt. lidt friskrevet parmesan
Sådan gør du
Vask palmekålen, og tør den helt tør.
Riv dem i nogle grove stykker og massér bladene grundigt ind i olie, krydderier og evt. parmesan.
Fordel dem jævnt på en bageplade med bagepapir og bag i ovnen ved 120 grader i alm. ovn i ca. 30-40 minutter.
Afkøl helt. Kan opbevares i lufttæt beholder.
Lun kålsalat med ristede kikærter, pære og asiatisk sesamdressing
Du skal bruge
6-7 blade palmekål, stegt
2 gulerødder
1 dåse kogte kikærter
Lidt olivenolie
2 fed hvidløg
Et lille nip cayennepeber
1 stor pære
1 granatæble
En lille håndfuld bredbladet persille
Asiatisk sesamdressing
1 dl sesamfrø
2 små fed hvidløg
3-4 spsk. soya
2 spsk. sesamolie
2 spsk. risvinseddike
2 tsk. fiskesauce
1 lime, friskpresset
1 spsk. honning
Et lille nip chilipulver
Lidt salt
Evt. lidt vand
Sådan gør du
Start med at lave dine ristede kikærter. Bland kikærter med olivenolie, friskpresset hvidløg, cayennepeber og salt og fordel på en bageplade med bagepapir. Rist i ovnen ved 175 grader i alm. ovn i ca. 25-30 minutter, til de ser brune og sprøde ud. Lav din dressing imens.
Rist sesamfrø og hvidløg på en tør pande i 4-5 minutter under omrøring. Afkøl helt. Hæld alle ingredienserne i en blender, og kør til, du har en glat dressing. Den skal gerne være lidt tyktflydende som en tyk glasur. Justér smagen med evt. mere salt eller syre. Justér konsistensen med vand, hvis du gerne vil have den tynd.
Vask palmekålen og tør den grundigt. Opvarm en pande på max varme. Når panden er varm, hældes et godt skvæt olivenolie på, og palmekålen ristes på den glohede pande i ca. 1 minut.
Skræl gulerødderne i lange strimler og skær pæren ud i aflange tynde skiver.
Anret salat med palmekål nederst, gulerodsstrimler, ristede kikærter, pærer og dressing ovenpå. Top med granatæblekerner, lidt sesamfrø og bredbladet persille. Voila!