Opskrifter
Jons rabarbertærte med vanilje, mandelfyld og italiensk marengs
19. juni 2024Jons rabarbertærte med vanilje, mandelfyld og italiensk marengs
Denne artikel er skrevet af Jon Edlund, der nok er bedst kendt fra sin deltagelse i "Den Store Bagedyst". Det er ingen hemmelighed, at Jon er meget passioneret omkring mad og kager, og i denne artikel giver han sit bud på, hvad du kan lave med rabarber fra haven. Du kan tjekke Jons madopskrifter ud her.
Trin 1: Mandelmørdej
Du skal bruge
200 g mel
40 g mandelmel
110 g smør
100 g flormelis
1 helt æg
Knivspids salt
Sådan gør du
Bland mel, smør og flormelis på en foodprocessor. Tilsæt æg, og saml dejen hurtigt med hænderne.
Pak den grundigt ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i ca. 60 min. til den er helt kold og fast. (OBS! Mens tærten ligger på køl, kan du evt. lave din rabarberkompot imens)
Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord, og husk at bruge en smule mel, og vend dejen ofte, så du er sikker på, den ikke klistrer fast til bordet. Skær mørdejen til, så den passer til din tærteform. Tænd ovnen på 175 grader alm. ovn.
Hvis du bager i en alm. tærteform, skal du enten huske at prikke 20-30 huller med en gaffel i bunden af tærten eller ”blind-bag” den ved at dække tærtebunden med bagepapir, og fyld den op med tørrede bønner eller ris. Dette gør, at tærtebunden ikke hæver op i bunden, når den bages.
Jeg bager altid selv i en ”perforeret tærtering” – altså, en tærteform med huller i, samt en ”perforeret bageplade”. Lufthullerne gør, at dejen ikke skal blindbages. Mega smart!
Tærtebunden bages i ca. 10-12 minutter, til den lige præcis begynder at få en lysebrun farve. Tærten skal nemlig fyldes med din ”frangipane” og bage videre! Så lav din ”frangipane” imens.
Trin 2: Frangipane (mandelfyld)
Du skal bruge
100 g mandler
100 g sukker
100 g æg (stuetemperatur)
100 g smør
Lidt salt
Sådan gør du
Blend mandlerne til find mandelmel, og hæld det op i en stor skål.
Tilsæt de resterende ingredienser, og bland det sammen med en ske til du har en ensartet masse.
Fyld din frangipane i din tærtebund, og bag i 8-9 minutter, til tærten ser lysebrun og dejlig bagt ud.
Trin 3: Rabarberkompot med vanilje
Du skal bruge
300 g frossen eller frisk rabarber
100 g sukker
Saften fra 0,5 citron
1 hel vaniljestang
1,5 blad husblas
Sådan gør du
Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud. Skrab kornene fra hinanden, med en lille smule af sukkeret.
Kog rabarber, sukker, citron og vanilje sammen i en gryde i ca. 15 minutter til rabarberne er kogt godt igennem. Lad det små simre og blive til en lækker flydende kompot.
Læg husblas i blød i 5 minutter, vrid det fri for vand, og opløs det i kompotten. Lad den afkøle til stuetemperatur.
Rabarberkompotten skal tilsættes, når tærten er færdigbagt og afkølet. Så smøres det ud over, og skal sætte sig på køl i ca. 1 time før marengs kommer på til sidst.
Trin 4: Italiensk marengs
Du skal bruge
140 g sukker + 2 spsk. sukker
0,5 dl vand
35 g glukosesirup
75 g æggehvide
+ 2 spsk. sukker
Sådan gør du
Hæld de 140g sukker og glukosesirup op i en gryde, med ca. 0,75 dl vand og kog siruppen op til 120 grader.
Når siruppen er ved at være omkring 100 grader, piskes æggehviderne stive, mens de resterende 2 spsk. sukker drysses forsigtigt op til æggehviderne mens der piskes ved høj hastighed.
Lige så snart siruppen rammer de 120 grader, hældes den forsigtigt op i æggehviderne, langs indersiden af kanten på skålen, mens der piskes konstant. Pisk nu videre ved max. hastighed, i ca. 7-8 minutter, til marengsen er faldet i temperatur og ser blank og fast ud. Din marengs er nu klar til at blive sprøjtet oven på kagerne!
Fordel din marengs oven på tærten, evt. ved brug af en tyl og en sprøjtepose. Men du kan også bare lavet tilfældigt ”bjerg” med en stor ske. Det ser også vildt flot ud! Brænd den forsigtigt med en gasbrænder, top med friske urter og evt. små stykker rabarber. Servér!