Julestjernesnurre med safran, marcipan og vanilje
9. november 2023Julestjernesnurre: Det skal du bruge
Dej
25 g gær
300 ml sødmælk
2 hele æg (ca. 100-110 g i alt)
0,5 g safran
90 g sukker
650 - 675 g hvedemel
1 tsk salt
100 g smør (stuetempereret)
Remoncefyld
80 g marcipan
80 g sukker
2 tsk. vaniljesukker
100 g smør
1 lille tsk. salt
1 spsk. hvedemel
Pyntning
æg til pensling
Perlesukker
Sådan gør du
Start med at opløse gæren i din mælk og bland, indtil gæren er opløst.
Tilsæt dine æg, safran og sukker og bland godt. Tilsæt nu al hvedemelet (gem evt. en lille smule – det er ikke sikkert du skal bruge det hele) og ælt dejen på røremaskine eller i hånden i 5-8 minutter til den virker fast.
Tilsæt salt og smør, som er skåret i små tern, og ælt dejen videre i 5 minutter, til den virker glat, blank og elastisk. Den må gerne virke en smule klistret når du trykker på den. Men hvis dejen følger med, og sidder fast på fingeren, tilsæt da lidt mere mel og ælt det ind i dejen.
Lad dejen hvile og hæve tildækket i 1,5 time v. stuetemperatur og yderligere 1 time på køl. Den kolde hævetid, gør at dejen bliver mere medgørlig og meget nemmere at arbejde med når den skal rulles ud og flettes. Så dette er vigtigt!
Lav din remonce imens. Pisk smør, sukker og vaniljesukker sammen til en luftig masse. Det tager ca 2-3 minutter. Riv marcipanen fint og tilsæt det til blandingen sammen med salt og mel, og pisk det hurtigt sammen i 30 sekunder. Stil til side til den skal bruges.
Del dejen i 2 lige store kugler, og rul begge deje tyndt ud på et bord drysset med lidt mel – de skal være ca. 0,5 cm tyk og have en diameter på nogenlunde 25 cm. Smør den ene dej med din remonce – men ikke helt ud til kanten.
Læg den anden dej ovenpå og tryk det forsigtigt sammen. Læg en almindelig kaffekop, som ikke er for tung, på midten af kagen og skær nu 16 strimler af dejen, hele vejen rundt, helt ind til kaffekoppen.
Ta’ hver enkelt kagestykke, og snur dem alle sammen et par gange rundt om sig selv, og luk dem sammen i enderne 2 og 2, ved at nive dejen sammen. Dette gøres hele vejen rundt, så du i alt har 8 samlede ender. Lad kagen hæve tildækket i 30 minutter. Opvarm ovnen imens på 200 grader alm ovn. Pensl kagen med et sammenpisket æg og drys evt med lidt perlesukker, hvis du synes. Bag i ovnen i ca. 15-20 minutter, til den er flot gylden og bagt. Afkøles på en rist.