Opskrifter
Nem og hjemmelavet hybenmarmelade
19. juni 2024Sådan laver du din egen hybenmarmelade
Fra august til oktober pryder smukke, orange bær de vilde hybenbuske. Uanset hvor i landet, du bor, vil du helt sikkert kende et sted, hvor du kan plukke hyben. Hybenbusken breder sig nemlig meget kraftigt – faktisk så kraftigt, at den er på Naturstyrelsens liste over landskabsukrudt.
Læs også: Sådan laver du hjemmelavet æblemost
Tips til hybenfrugter
Et gammelt husmoderråd siger, at det er nemmere at rense hybenfrugterne, hvis du først skærer hybenfrugterne i halve og lægger dem i fryseren natten over.
Du kan hælde grydens indhold gennem en sigte, hvis du foretrækker en gelékonsistens fremfor marmeladekonsistensen med ”klumper”. Opbevares hybenmarmeladen køligt, kan den sagtens holde sig vinteren over.
Hyben i haven
Hybenbusken er en god og effektivt lægivende hækplante, men den kan også bruges som solitærbusk eller i busketter. Vil du gerne have hybenbuske hjemme i haven, bør du se vores udvalg af smukke og hårdføre hybenbuske.
Læs også: 27 vilde roser til haven
Du skal bruge
1 kg hybenskaller
½ l vand
2 citroner
Sukker og kanel, vanilje, stjerneanis eller ingefær at smage til med
Atamon
Sådan gør du
Det er kun hybenskallerne, du skal bruge. Derfor skal du først halvere frugten og skrabe frø og indmad ud af skallen.
Skyl hybenskallerne og citronerne grundigt.
Riv citronskallen og hybenskallerne på et fint rivejern.
Hæld de revne skaller i en gryde og tilsæt vandet.
Pres saften fra de to citroner ned i gryden.
Bring gryden i kog og kog indholdet i 20 minutter.
Smag til med sukker og eventuelt kanel, vanilje, stjerneanis eller ingefær.
Lad massen koge i yderligere 20 minutter.
Tag gryden af varmen og lad massen køle af.
Skold marmeladeglassene og skyl dem i atamon.
Hæld marmeladen på glassene.