Sådan holder du høns i haven
24. juni 2024Guide til høns i haven: Sådan kommer du i gang
Det at få høns i haven behøver ikke være et stort projekt. Med 3-4 høns kan du få friske æg hver morgen, og så er hønsene sjove samt gode dyr til børn og dyreglade sjæle. Derudover kan hønsemøg anvendes som skånsom og naturlig gødning til havens planter, og du kan fodre hønsene med friske rester fra køkken- og urtehaven. Og du kan endda være så heldig, at hønsene napper af havens ukrudt.
Uanset om du planlægger at holde høns i haven for hyggens skyld eller for at blive selvforsynende med æg, er det en fordel at vide, hvordan du kommer godt i gang. Vi har samlet alt, du skal vide, her i guiden.
Høns er sociale flokdyr
Høns er flokdyr og trives bedst i mindre flokke, som typisk består af 1 hane og 5-10 høns med deres kyllinger. Hønsene lever under rangorden med hanen som den øverste i hierarkiet, hvor bestemte høns hakker på de høns, der er under dem i hierarkiet. Dette er helt normal opførsel blandt en hønseflok.
En dominerende høne har førsteret til de bedste redepladser, sovesteder og føde. Hvis flokstørrelsen kommer over 25 høns, hakkes der mere efter hinanden for at opretholde en rangorden, da flokstørrelsen er større end den ville være naturligt.
En hønes dag går med at søge føde, pudse fjer og støvbade. Det siges, at støvbadet hjælper hønsene med at rense fjerdragten for skæl, parasitter og overflødigt fedt. Normalt lægger en høne et æg om dagen, og den foretrækker at lægge ægget i den samme rede hver dag.
Kan du have høns uden en hane?
Ja, en hønseflok fungerer fint uden en hane. Når der ingen hane er til at passe på hønsene og sørge for at holde styr på flokken, er det blot en høne, der indtager rollen som øverst i hierarkiet. Dette vil typisk være den ældste i flokken.
Hvis du har en hønseflok, som går frit rundt, kan du opleve, at den bliver mere spredt uden en hane.
Valg af hønsehus
Du kan sagtens selv bygge dit hønsehus. På den måde får du muligheden for helt selv at bestemme udformning og størrelse, så det passer perfekt til dit behov. Du kan også købe hønsehuse som færdige løsninger i flere forskellige størrelser, hvilket kan være mere overskueligt for nogle.
Uanset hvilken løsning du vælger, anbefaler vi, at du behandler træet, inden det tages i brug. På den måde sikrer du en langt bedre holdbarhed. Faktisk fordobler du typisk hønsehusets levetid med behandling.
Bor du på landet eller i et område, der er plaget af ræve, er det en fordel at lægge volieretråd ud i bunden af både hønsehuset – gerne under jorden. Så kan ræve og andre rovdyr nemlig ikke komme ind i hønsehuset og nappe dine høns.
Køber du et færdigbygget hønsehus, anbefaler vi, at du stiller det ovenpå en slags sokkel, fx af fliser, så det nederste træ er løftet over den fugtige jord.
Høns foretrækker siddepinde
Om natten foretrækker hønsene at sidde på pinde, så de er i sikkerhed for rovdyr. Siddepinde monteres, så der er min. 15 cm pind til hver høne. Pindene monteres lidt højere oppe end redekasserne. På den måde mindsker du risikoen for, at hønsene bruger reden til at overnatte i.
Når du får hønsene, kan de ikke altid selv finde ud af at bruge siddepindene om natten. Derfor kan det være en god ide at sætte dem på pindene de første aftener. Herefter skulle de gerne selv kunne finde ud af det.
Redekasser til æg
Høns lægger æg i redekasser, som kan gøres mere attraktive med enten halm eller hø for at lokke hønsene op i reden. Således undgår du æg på gulvet.
Foder til høns
Høns lever af stort set alt, hvad de kan finde på jorden; frø, spirer, insekter, orme, snegle og nedfalden frugt. Det er ingen videnskab at fodre dine høns i haven, men det er vigtigt for deres trivsel, at de tilbydes et godt foder.
Du kan give dine høns hønsekorn, der er en blanding af korn og majs eller en komplet foderblanding i pilleform, der oftest bruges til æglæggende høns.
Fodrer du med hønsekorn, skal du supplere med skaller, da hønsene sluger maden, og har brug for skallernes hjælp til at male kornet. Skallerne er desuden med til at tilføre kalk i den daglige kost, så hønsene producerer æg med en hårdere skal.
En stor høne i fuld æglægning har brug for ca. 140 g foder om dagen. Det varierer dog altid afhængig af alder, race, aktivitet, temperatur og produktivitet.
Som hønseejer er det hyggeligt at se hønsene komme løbende ved fodertid. Du kan fodre med byg eller hvede, men hvis hønsene har et lavt energiniveau eller tendens til fedme, er hvede dog ikke det bedste at fodre med. I sådanne tilfælde er en blanding på en-til-tre passende.
Høns har også brug for grønt, så når det er muligt, bør du fodre med det. Det kan være ukrudt fra haven eller afklippet græs. Du skal blot være opmærksom på, at det ikke ligger i dynger, hvor det begynder at kompostere.
Om vinteren må du godt kræse ekstra meget for hønsene, da deres energibehov er højere. Du kan supplere foderet med solsikkefrø, hampefrø og majs. Desuden bør høns også have fri adgang til skaller om vinteren.
Hønsene skal altid har tilgang til rent vand. En høne drikker 200 ml vand dagligt, så 5 høns vil altså drikke 1 liter vand om dagen. Vandtruget skal gerne vaskes et par gange om ugen med lidt klorin i vaskevandet som desinfektion.
Pasning af høns
Den daglige pasning af høns tager ikke mere end 2-3 minutter. Du skal tjekke, om de har frisk vand og mad samt indsamle æg. Får du nogen til at hjælpe dig, imens du er væk hjemmefra, kan de nøjes med at tjekke op på hønsene hver anden eller tredje dag. Vi anbefaler dog, at det gøres dagligt.
Du kan også anvende vand- og foderautomater, så hønsene egentlig kan klare sig selv i et par dage uden opfyldning, hvilket kan være en fordel, hvis du skal på ferie.
Vand- og foderautomater skal hænges op i snore eller kæder, så det ikke bliver blandet med snavs, når hønsene går rundt og skraber i jorden. Foderet skal altid stå i læ for regn, så det ikke bliver vådt og dårligt.
Det skal muges ud i hønsehuset efter behov. Det kan variere meget, hvor ofte det er nødvendigt, afhængigt af antal høns og størrelsen på hønsehuset. Hønsemøget kan bruges som gødning til havens planter, som vil elske den ekstra næring.