Høns

Sådan holder du høns i haven

23. februar 2022
Sådan holder du høns i haven - Plantorama

Friske æg og gødning til havens planter

Med tre til fire høns kan du få friske æg hver morgen, og så er de sjove og gode kæledyr til børn og dyreglade sjæle. Derudover kan hønsemøg anvendes som skånsom og naturlig gødning til havens planter, og du kan fodre hønsene med friske rester fra køkken- og urtehaven. Derudover vil fritgående høns nappe af ukrudtet i haven.

Hvad enten du planlægger at holde høns i haven for hyggens skyld eller med det formål at slagte dem, skal du vide, hvordan de passes på den rigtige måde. Høns, der har levet et godt liv, smager også bare bedre.

 

Høns er sociale dyr

Høns er flokdyr og trives bedst i mindre flokke, som typisk består af en hane og 5-10 høns med deres kyllinger. De lever under rangorden med hanen som den øverste i hierarkiet, hvor bestemte høns hakker på de høns, der er under dem i hierarkiet.

En dominerende høne har førsteret til de bedste redepladser, sovesteder og føde. Hvis flokstørrelsen kommer over 25 høns, hakkes der mere efter hinanden for at opretholde en rangorden, da flokstørrelsen er større end den naturlige.

En hønes dag går med at søge føde, pudse fjer og støvbade. Det siges, at støvbadet hjælper hønsene med at rense fjerdragten for skæl, parasitter og overflødigt fedt. Normalt lægger en høne et æg om dagen, og den foretrækker at lægge ægget i den samme rede hver dag. 

 

Hønseflok uden en hane

En hønseflok fungerer fint uden en hane. Når der ingen hane er til at passe på hønsene og sørge for at holde styr på flokken, er det blot en høne, der indtager rollen som øverst i hierarkiet. Dette vil typisk være den ældste høne i flokken.

Hvis du har en hønseflok, som går frit rundt, kan du opleve, at den bliver mere spredt uden en hane.

 

Tips til hønsehuset

Du kan sagtens selv bygge dit eget hønsehus. Så får du muligheden for helt selv at bestemme design og størrelse, så det passer helt perfekt til dit behov. Du kan også købe hønsehuse som færdige løsninger i flere forskellige størrelser, hvilket kan være mere overskueligt for nogle.

Uanset hvilken løsning du vælger, anbefaler vi, at du behandler træet, inden det tages i brug. På den måde sikrer du en langt bedre holdbarhed. Faktisk holder hønsehuset op til dobbelt så lang tid med behandling.

Bor du på landet eller i et område, der er plaget af ræve, er det en fordel at lægge volieretråd ud i bunden af både hønsehuset – gerne under jorden. Så kan ræve og andre rovdyr nemlig ikke komme ind i hønsehuset og nappe dine høns.

Køber du et færdigbygget hønsehus, anbefaler vi, at du stiller det ovenpå en slags sokkel, fx af fliser, så det nederste træ er løftet over den fugtige jord.

 

Høns sidder helst på siddepinde

Om natten foretrækker hønsene at sidde på pinde, så de er i sikkerhed for rovdyr. Siddepinde monteres, så der er min. 15 cm pind til hver høne. Pindene monteres lidt højere oppe end redekasserne. På den måde mindsker du risikoen for, at hønsene bruger reden til at overnatte i.

Når du får hønsene, kan de ikke altid selv finde ud af at bruge siddepindene om natten. Derfor kan det være en god ide at sætte dem på pindene de første aftener. Herefter skulle de gerne selv kunne finde ud af det.

 

Redekasser til æg

Redekasserne kan gøres attraktive for hønsene med enten halm eller hø for at lokke hønsene op i reden. Således undgår du æg på gulvet.

Populære produkter netop nu

Sådan holder du høns i haven - Plantorama

Foder og vand til høns

Høns lever af stort set alt, hvad de kan finde på jorden; frø, spirer, insekter, orme, snegle og nedfalden frugt. Det er ingen videnskab at fodre dine høns i haven, men det er vigtigt for deres trivsel, at de tilbydes et ordentligt foder.

Du kan give dine høns hønsekorn, der er en blanding af korn og majs eller en komplet foderblanding i pilleform, der oftest bruges til æglæggende høns. Hønsekornene kan også blandes med piller, fx Fuld-a-pep der er et tilskudsfoder til æglæggende høns.

Fodrer du med hønsekorn, skal du huske at supplere med skaller, da hønsene sluger maden, og har brug for skallernes hjælp til at male kornet. Skallerne er desuden med til at tilføre kalk i den daglige kost, så hønsene producerer æg med en hårdere skal.

En stor høne i fuld æglægning har brug for ca. 140 g foder om dagen. Det varierer dog altid afhængig af alder, race, aktivitet, temperatur og produktivitet.

Som hønseejer er det hyggeligt at se hønsene komme løbende ved fodertid. Du kan fodre med byg eller hvede, men hvis hønsene har et lavt energiniveau eller tendens til fedme, er hvede dog ikke det bedste at fodre med. I sådanne tilfælde er en blanding på en-til-tre passende.

Høns har også brug for grønt, så når det er muligt, bør du fodre med det. Det kan være ukrudt fra haven eller afklippet græs. Du skal blot være opmærksom på, at det ikke ligger i dynger, hvor det begynder at kompostere.

Om vinteren må du godt kræse ekstra meget for hønsene, da deres energibehov er højere. Du kan supplere foderet med solsikkefrø, hampefrø, rapsfrø og majs. Desuden bør høns have fri adgang til skaller, som er vigtige for, at æggeskallen får den rigtige struktur.

Det er vigtigt, at hønsene altid har tilgang til rent vand. En høne drikker 200 ml vand dagligt - 5 høns drikker altså 1 liter vand om dagen. Vandtruget skal gerne vaskes et par gange om ugen med lidt klorin i vaskevandet som desinfektion.

 

Pasning af høns

Den daglige pasning af høns tager oftest 2-3 minutter. Du skal tjekke, om de har frisk vand og mad samt indsamle æg. Får du nogen til at hjælpe dig, imens du er væk hjemmefra, kan de nøjes med at tjekke op på hønsene hver anden eller tredje dag. Vi anbefaler dog, at det gøres dagligt.

Du kan også anvende vand- og foderautomater, så hønsene egentlig kan klare sig selv i et par dage uden opfyldning, hvilket kan være en fordel, hvis du skal på ferie.

Vand- og foderautomater skal hænges op i snore eller kæder, så det ikke bliver blandet med snavs, når hønsene går rundt og skraber i jorden. Foderet skal altid stå i læ for regn, så det ikke bliver vådt og dårligt.

Det skal muges ud i hønsehuset efter behov. Det kan variere meget, hvor ofte det er nødvendigt, afhængigt af antal høns og størrelsen på hønsehuset. Hønsemøget kan bruges som gødning til havens planter, som vil elske den ekstra næring.

Sådan holder du høns i haven - Plantorama

Pladskrav til høns i haven

Hvor store krav, der stilles til pladsen, afhænger naturligvis af antallet af høns, og hvilken race de er. Som minimum skal hver hønse have 0,6 m2 plads, men jo mere plads jo bedre. En hønsegård kan faktisk ikke blive for stor.

I hønsehuset behøver der ikke være ret meget plads, da hønsene helst vil sidde tæt på deres siddepinde. Ofte er 1 m2 hønsehus nok til 3 høns. Du kan sagtens lukke hønsene ud i din have, hvor de vil gå og luge ukrudtet bort. Her kan det være en fordel at sætte et 90-100 cm højt hegn op langs haven eller i et område.

Hønsene vil selv søge ind i hønsehuset, når det begynder at blive mørkt. Nogle racer er mere flyvske end andre, så det kan i nogle tilfælde være nødvendigt med et bur.

 

Fritgående høns

Høns trives godt, når de kommer ud af hønsehuset. Her kan de finde føde i græsset, som ikke findes inde i hønsehuset, men som er sundt og nærende for dem.

De fritgående høns vil spise alt fra ukrudt, græs og nedfaldne frugter til insekter, orme og snegle. Der kan altså også være fordele for dig i at lade dine høns gå frit omkring i haven.

 

Udrugning af hønseæg

En høne begynder at ruge på æggene, når reden er fyldt op med ca. 6-10 æg. Når hønen ruger, forlader den sjældent reden, og den siger advarende lyde, når andre nærmer sig. Det tager omkring 21 dage, før æggene er udrugede. Du kan sagtens lægge æg fra andre høns under en skruk høne, da hun vil behandle dem som sine egne.

Det er kyllingerne selv, der hakker sig vej ud af ægget. Hønen passer godt på sine kyllinger; hun forsvarer dem, holder sammen på dem, stimulerer deres fødesøgningsinstinkt og beskytter dem mod varme og kulde. Når kyllingerne er 8-10 uger gamle, forlader hønen dem. De skal nu tage vare på sig selv og finde deres plads i flokkens hierarki.

 

Regler for hønsehold

Det er som udgangspunkt tilladt at holde høns i sin have. Meget få kommuner har udstedt et generelt eller lokalt forbud mod hønsehold i haver. Haner er generelt ikke så velkomne i byzoner, da de jo galer, og det kan være generende for naboen. Du kan dog sagtens holde høns uden at have en hane i hønsegården.

Du kan også forsøge dig med at lukke døren til hønsehuset, så lyset ikke kommer ind, og hanens gal på den måde bliver forsinket eller udsat.

I byzoner er det tilladt at have omkring 8-10 høns. Der kan hentes mere information på kommunens hjemmeside eller ved at kontakte kommunens tekniske forvaltning.

Populære tips og tricks

Læs flere tips & tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}