Pasning af dværghamster

11. april 2022
Dværghamster som kæledyr hos Plantorama

Dværghamster som kæledyr 

Det kan være svært at stå for de søde små pelsdyr, og som kæledyr kan dværghamstere bringe meget glæde med sig. Hvor arterne 'Vinterhvid' og 'Campells' er relativt nemme at gøre tamme, er 'Roborovski' dværghamster mere sky, hurtigere og sværere at tæmme.

Derfor egner den sig bedst som hobbydyr og ikke kæledyr. Ligesom med alle andre kæledyr, er det vigtigt at have kendskab til dværghamsternes natur, levevis og adfærd. Det kan du læse nærmere om her i guiden.

 

De 3 dværghamsterracer; Campbells, vinterhvid og Roborovski

Overordnet findes der 3 nulevende arter af ægte dværghamster; Campbells dværghamster, vinterhvid dværghamster og Roborovski dværghamster.

Både Campbells og vinterhvid dværghamster er relativt nemme at gøre tamme og derfor velegnede som kæledyr. Sammenlignet med dem er Roborovski mere sky og sværere at gøre tam, hvorfor den er velegnet som hobbydyr frem for kæledyr.

 

Campbells dværghamster (Phodopus campbelli)

Campbells dværghamster er den største af de tre arter. Den bliver mellem 8-11 cm og vejer 30-55 g.

Campbells og vinterhvid dværghamster minder i høj grad om hinanden af udseende, men Campbells kan kendes på sine mindre ører, lysere og brunlige pels samt en mørk stribe langs ryggen.

 

Vinterhvid dværghamster (Phodopus sungorus)

Vinterhvid dværghamster bliver typisk 8 cm og vejer mellem 34-50 g. Den kaldes også russisk og sibirisk dværghamster. Den vinterhvide dværghamster er karakteriseret ved en mere grålig pels, lidt større ører samt mørk plet på toppen af hovedet.

 

Roborovski dværghamster (Phodopus roborovskii)

Roborovski dværghamster er den mindste af de tre arter med sin længde på 5-7 cm og vægt på 15-25 g.

Roborovski adskiller sig mere tydeligt fra de øvrige to arter med sin rødlige/brunlige farve og længere pels. Derudover har den ingen mørk plet på hovedet eller stribe langs ryggen.

 

Populære produkter netop nu

Dværghamsterens levealder

Hvor gammel, din dværghamster bliver, afhænger af, hvilken art du her. Cambells dværghamster og vinterhvid dværghamster bliver 1,5-2 år gammel, hvor Roborovski dværghamster typisk bliver 3-3,5 år gammel.

 

Nataktivitet hos dværghamstere

Dværghamstere er skumrings- og nataktive dyr, der normalt sover det meste af dagen i deres hule. Først ud på aftenen kommer de frem og er klar til at blive snakket med. 

I naturen graver de et gangsystem, hvor de bor, sover og gemmer foder i. Som noget specielt blandt gnavere har hamstere kindposer, som de bruger til at samle foder i og bære det hjem til deres bo.

 

Dværghamsterens sociale behov

Dværghamstere er sociale dyr, der ofte kan gå flere sammen inden for den samme art. Mens en han og hun ofte vil kunne trives sammen (oftest med unger som følge), kan dværghamstere af samme køn have større tendens til at blive aggressive over for hinanden. 

Hvis pladsen er utilstrækkelig, og der er mangel på skjulemuligheder, kan dette have fatale følger. Derfor er plads og skjul vigtigt, når dværghamstere holdes sammen. Samtidig skal man altid være opmærksom på, om de kommer op at slås eller om de stresser hinanden. 

Man skal være parat til at skille dem ad, hvis de gør, og efterfølgende holde dem adskilt resten af deres liv. Hvis man gerne vil holde to dyr sammen, skal de helst sættes sammen inden de er 8 uger gamle. En han og en hun vil dog oftest kunne sættes sammen senere, men det kræver visse hensyn.

 

Fodring af dværghamster

I naturen er dværghamstere omnivore. Det vil sige, at de både spiser græs, frø, planterødder og lejlighedsvis velsmagende insekter eller andet krybende kravl de møder på deres vej. 

Superhamster Harvest er en ideel erstatning til deres naturlige føde: et komplet foder, der indeholder små frø og kerner, sunde ærter og hele tørrede melorme så hamsteren får animalsk protein.

Giv frisk mad hver dag: omkring en spiseskefuld er rigeligt. Dværghamstere vil gerne have deres mad til morgenmad tid – morgen for dem er, når de vågner op om aftenen. Brug en keramisk skål, som er stabil og gnavesikker. Sørg for de altid har adgang til frisk vand – gerne fra drikkeflaske.

Som godbidder kan der gives Excel Natur Snacks – fremstillet af alle naturlige sunde ting. Skjul dem rundt i buret, så din hamster er nødt til at lede efter godbidderne for at finde dem, ligesom i naturen. Det forhindrer kedsomhed, fremmer motion og hjælper med at holde dværghamstere meget glade.

Pasning af dværghamster - Plantorama

Bur og bundlag til dværghamstere

Et bur til en dværghamster skal minimum være 50 x 40 x 35 cm (l x b x h), men meget gerne større. Holder du to dværghamstere i samme bur, skal buret være minimum 80 x 40 x 35 cm (l x b x h).

Fordelen ved et større bur er, at hamsterne kan undslippe hinanden i konfliktsituationer, hvilket øger chancen for, at de trives i samme bur. For at sikre dværghamsterne et større bevægelsesareal kan du udnytte pladsen i højden ved at bygge flere etager. Vi anbefaler dog, at du kun har en dværghamster pr bur, da de ofte ender med at slås. 

Du bør sikre, at dværghamsteren ikke kan bryde ud af buret. Grundet sin ringe størrelse vil 'Roborovski' dværghamsteren ofte kunne bryde ud af ”normale” tremmebure, og et bur med faste sider anbefales derfor til denne art (foruden ved unger hos alle arter).

Bundlaget kan være spåner, træflis og andet naturmateriale, der ikke er for fint og støvende, da det kan forårsage luftvejsproblemer. Det vil være mest optimalt, hvis dyrene selv kan grave underjordiske gange og huler i et passende jordbundslag. Som minimum skal der være gravemuligheder i anlægget, eksempelvis en kasse med jord.

Du bør placere buret således, at dværghamsterne ikke forstyrres i deres søvn om dagen og ikke forstyrrer med deres larm om natten, hvor de er aktive. Det skal stå uden for træk, kulde og direkte sollys, men så dagslys kan trænge ind, sådan at belysningen er naturlig og i en naturlig døgnrytme.

 

Legetøj til dværghamstere

Dværghamstere er aktive dyr, så det er en fordel at give dem noget legetøj, som de kan beskæftige sig med. Legetøj både aktiverer og stimulerer din dværghamster, så de bliver mere rolige og nemmere for dig at håndtere.

Legetøj til dværghamstere behøver ikke være avanceret, så længe det er underholdende. Gå gerne efter legetøj, som dværghamsteren kan tygge i, skjule sig i eller på anden måde aktiverer. Det kan fx være hamsterhjul, gnavertunneler, broer, hængekøjer eller stiger.

Hvis du anvender materialer fra naturen, heriblandt sten eller træ, skal du huske at overhælde det med kogende vand for at fjerne bakterier.

 

Dværghamsterens særlige pasningsbehov

Dværghamstere bør som udgangspunkt holdes ved stuetemperatur og ikke for varmt. Chinchillasand, som de kan bruge til at rengøre deres pels med, bør jævnligt, gerne altid, være tilgængeligt i anlægget.

Populære tips og tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

snow banner
Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}