{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af dværghamster

6. juni 2024
Dværghamster som kæledyr hos Plantorama

Dværghamster som kæledyr 

Det kan være svært at stå for de søde små pelsdyr, og som kæledyr kan dværghamstere bringe meget glæde med sig. Ligesom med alle andre kæledyr, er det vigtigt at have kendskab til dværghamsternes natur, levevis og adfærd. Det kan du læse nærmere om her i guiden.

Er du på udkig efter foder, tilbehør eller noget helt tredje, finder du alt til dværghamster her.

 

De 3 dværghamsterracer; Campbells, vinterhvid og Roborovski

Overordnet findes der 3 nulevende arter af ægte dværghamster; Campbells dværghamster, vinterhvid dværghamster og Roborovski dværghamster.

Både Campbells og vinterhvid dværghamster er relativt nemme at gøre tamme og derfor velegnede som kæledyr. Sammenlignet med dem er Roborovski mere sky og sværere at gøre tam, hvorfor den er velegnet som hobbydyr frem for kæledyr.

 

Campbells dværghamster (Phodopus campbelli)

Campbells dværghamster er den største af de tre arter. Den bliver mellem 8-11 cm og vejer 30-55 g.

Campbells og vinterhvid dværghamster minder i høj grad om hinanden af udseende, men Campbells kan kendes på sine mindre ører, lysere og brunlige pels samt en mørk stribe langs ryggen.

 

Vinterhvid dværghamster (Phodopus sungorus)

Vinterhvid dværghamster bliver typisk 8 cm og vejer mellem 34-50 g. Den kaldes også russisk og sibirisk dværghamster. Den vinterhvide dværghamster er karakteriseret ved en mere grålig pels, lidt større ører samt mørk plet på toppen af hovedet.

 

Roborovski dværghamster (Phodopus roborovskii)

Roborovski dværghamster er den mindste af de tre arter med sin længde på 5-7 cm og vægt på 15-25 g.

Roborovski adskiller sig mere tydeligt fra de øvrige to arter med sin rødlige/brunlige farve og længere pels. Derudover har den ingen mørk plet på hovedet eller stribe langs ryggen.

Dværghamsterens levealder

Hvor gammel, din dværghamster bliver, afhænger af, hvilken art du har, men også hvordan den genetisk er opbygget, samt hvordan du passer den. Cambells dværghamster og vinterhvid dværghamster bliver i gennemsnit 1,5-2 år gammel, hvor Roborovski dværghamster typisk bliver 2-2,5 år gammel.

 

Nataktivitet hos dværghamstere

Dværghamstere er skumrings- og nataktive dyr, der normalt sover det meste af dagen i deres hule. Først ud på aftenen kommer de frem og er klar til at blive snakket med. 

I naturen graver de et gangsystem, hvor de bor, sover og gemmer foder i. Som noget specielt blandt gnavere har hamstere kindposer, som de bruger til at samle foder i og bære det hjem til deres bo.

 

Dværghamsterens sociale behov

Fra naturens side af er dværghamstre sociale dyr, der godt kan lide at gå sammen, men når de skal holdes i bur er det en god idé at holde dem adskilt, så der ikke opstår slåskampe. Hvis du ønsker at holde flere dværghamstre sammen, kan det lade sig gøre med søskende fra samme flok, hvis de har gået sammen hele livet. Dog anbefales det, at de holdes én og én. De trives fint alene, så længe de aktiveres dagligt. 

 

Fodring af dværghamster

I naturen er dværghamstere omnivore. Det vil sige, at de både spiser græs, frø, planterødder og velsmagende insekter eller andet krybende kravl de møder på deres vej. 

Det er vigtigt at vælge den rette foderblanding til din dværghamster når du holder den som kæledyr. Blandingen skal gerne have et protein indhold på 15-20% og ikke indeholde for mange nødder og andre ingredienser med et for højt fedtindhold. Dyrene har tendens til overvægt, og det er derfor vigtigt at fodre dem korrekt og uden for mange "søde sager". Dværghamstre skal gerne fodres dagligt, men det er vigtigt at holde øje med, at man ikke overfodrer dem. 

Som godbidder og supplement til deres grundfoder kan du give snacks og sticks eller melorme, grønt og små mængder frugt. Skjul dem gerne rundt i buret, så din hamster er nødt til at lede efter godbidderne, ligesom de ville gøre i naturen. Det forhindrer kedsomhed, fremmer motion og hjælper med at holde dværghamstere sunde og glade.

Brug en keramisk skål, som er stabil og gnavesikker. Sørg for de altid har adgang til frisk vand – gerne fra drikkeflaske.

Pasning af dværghamster - Plantorama

Bur og bundlag til dværghamstere

Et bur til en dværghamster skal minimum være 50x40x35 cm (længde x bredde x højde), men meget gerne større. Desuden anbefales det at holde sig til étplansbure, da hamsterne ikke udnytter etager optimalt. 

Du bør sikre, at dværghamsteren ikke kan bryde ud af buret. Grundet sin lille størrelse vil 'Roborovski' dværghamsteren ofte kunne bryde ud af ”normale” tremmebure, og et bur med faste sider anbefales derfor til denne art (foruden ved unger hos alle arter).

Bundlaget kan være papirstrøelse, flis, spåner eller et andet naturmateriale, der ikke er for fint og støvende. Bliver det for fint, kan det forårsage luftvejsproblemer. Det vil være mest optimalt, hvis hamsterne selv kan grave underjordiske gange og huler i et passende jordbundslag. Som minimum skal der være gravemuligheder i anlægget, eksempelvis en kasse med jord eller andet bundmateriale. Hamstervat er ikke noget der anbefales at bruge som materiale i buret, da det kan gøre skade på din hamster.

Du bør placere buret således, at dværghamsterne ikke forstyrres i deres søvn om dagen og ikke forstyrrer med deres larm om natten, hvor de er aktive. Det skal stå uden for træk, kulde og direkte sollys, men så dagslys kan trænge ind, sådan at belysningen er naturlig og i en naturlig døgnrytme.

 

Legetøj til dværghamstere

Dværghamstere er aktive dyr, så det er en fordel at give dem noget legetøj, som de kan beskæftige sig med. Legetøj både aktiverer og stimulerer din dværghamster, så de bliver mere rolige og nemmere for dig at håndtere, desuden er det også vigtigt at din dværghamster holdes fysisk aktiv, så den ikke bliver overvægtig og generelt er i trivsel. 

Legetøj til dværghamstere behøver ikke være avanceret, så længe det er underholdende. Gå gerne efter legetøj, som dværghamsteren kan tygge i, skjule sig i eller på anden måde aktiverer. Det kan fx være løbehjul, gnavertunneler, broer, hængekøjer eller stiger.

Hvis du anvender materialer fra naturen, heriblandt sten eller træ, skal du huske at overhælde det med kogende vand for at fjerne bakterier.

 

Dværghamsterens særlige pasningsbehov

Dværghamstere bør som udgangspunkt holdes ved stuetemperatur og ikke for varmt. Desuden elsker dværghamstre at tage sandbad og holde deres pels ren derigennem, så derfor skal Chinchillasand altid være tilgængeligt i anlægget.