Gnaver

Pasning af dværghamster

Dværghamster som kæledyr hos Plantorama

Dværghamster som kæledyr 

Det kan være svært at stå for de søde små pelsdyr, og som kæledyr kan dværghamstere bringe meget glæde med sig. Hvor arterne 'Vinterhvid' og 'Campells' er relativt nemme at gøre tamme, er 'Roborovski' dværghamster mere sky, hurtigere og sværere at tæmme.

Derfor egner den sig bedst som hobbydyr og ikke kæledyr. Ligesom med alle andre kæledyr, er det vigtigt at have kendskab til dværghamsternes natur, levevis og adfærd. Det kan du læse nærmere om her.

 

Nataktivitet hos dværghamstere

Dværghamstere er skumrings- og nataktive dyr, der normalt sover det meste af dagen i deres hule. Først ud på aftenen kommer de frem og er klar til at blive snakket med.

I naturen graver de et gangsystem, hvor de bor, sover og gemmer foder i. Som noget specielt blandt gnavere har hamstere kindposer, som de bruger til at samle foder i og bære det hjem til deres bo.

 

Dværghamsterens sociale behov

Dværghamstere er sociale dyr, der ofte kan gå flere sammen inden for den samme art. Mens en han og hun ofte vil kunne trives sammen (oftest med unger som følge), kan dværghamstere af samme køn have større tendens til at blive aggressive over for hinanden.

Hvis pladsen er utilstrækkelig, og der er mangel på skjulemuligheder, kan dette have fatale følger. Derfor er plads og skjul vigtigt, når dværghamstere holdes sammen. Samtidig skal man altid være opmærksom på, om de kommer op at slås eller om de stresser hinanden.

Man skal være parat til at skille dem ad, hvis de gør, og efterfølgende holde dem adskilt resten af deres liv. Hvis man gerne vil holde to dyr sammen, skal de helst sættes sammen inden de er 8 uger gamle. En han og en hun vil dog oftest kunne sættes sammen senere, men det kræver visse hensyn.

Populære produkter netop nu

Pasning af dværghamster - Plantorama

Fodring af dværghamster

I naturen er dværghamstere omnivore. Det vil sige, at de både spiser græs, frø, planterødder og lejlighedsvis velsmagende insekter eller andet krybende kravl de møder på deres vej. 

Superhamster Harvest er en ideel erstatning til deres naturlige føde: et komplet foder, der indeholder små frø og kerner, sunde ærter og hele tørrede melorme så hamsteren får animalsk protein.

Giv frisk mad hver dag: omkring en spiseskefuld er rigeligt. Dværghamstere vil gerne have deres mad til morgenmad tid – morgen for dem er, når de vågner op om aftenen. Brug en keramisk skål, som er stabil og gnavesikker. Sørg for de altid har adgang til frisk vand – gerne fra drikkeflaske.

Som godbidder kan der gives Excel Natur Snacks – fremstillet af alle naturlige sunde ting. Skjul dem rundt i buret, så din hamster er nødt til at lede efter godbidderne for at finde dem, ligesom i naturen. Det forhindrer kedsomhed, fremmer motion og hjælper med at holde dværghamstere meget glade.

 

Bur og tilbehør til dværghamstere

Et bur til en dværghamster skal minimum være 50 x 40 x 35 cm (l x b x h), men meget gerne større. Holder du to dværghamstere i samme bur, skal buret være minimum 80 x 40 x 35 cm (l x b x h).

Fordelen ved et større bur er, at hamsterne kan undslippe hinanden i konfliktsituationer, hvilket øger chancen for, at de trives i samme bur. For at sikre dværghamsterne et større bevægelsesareal kan du udnytte pladsen i højden ved at bygge flere etager. Vi anbefaler dog, at du kun har en dværghamster pr bur, da de ofte ender med at slås. 

Du bør sikre, at dværghamsteren ikke kan bryde ud af buret. Grundet sin ringe størrelse vil 'Roborovski' dværghamsteren ofte kunne bryde ud af ”normale” tremmebure, og et bur med faste sider anbefales derfor til denne art (foruden ved unger hos alle arter).

Bundlaget kan være spåner, træflis og andet naturmateriale, der ikke er for fint og støvende, da det kan forårsage luftvejsproblemer. Det vil være mest optimalt, hvis dyrene selv kan grave underjordiske gange og huler i et passende jordbundslag. Som minimum skal der være gravemuligheder i anlægget, eksempelvis en kasse med jord.

Du bør placere buret således, at dværghamsterne ikke forstyrres i deres søvn om dagen og ikke forstyrrer med deres larm om natten, hvor de er aktive. Det skal stå uden for træk, kulde og direkte sollys, men så dagslys kan trænge ind, sådan at belysningen er naturlig og i en naturlig døgnrytme.

 

Dværghamsterens særlige pasningsbehov

Dværghamstere bør som udgangspunkt holdes ved stuetemperatur og ikke for varmt. Chinchillasand, som de kan bruge til at rengøre deres pels med, bør jævnligt, gerne altid, være tilgængeligt i anlægget.

Populære tips og tricks

Få flere tips & tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}