Gnaver

Pasning af hamster

Pasning af hamster - Plantorama

Hamster som kæledyr

Hamstere er små muselignende dyr, som slet ikke er til at stå for. En hamster er imidlertid ikke bare en hamster. Der findes et væld af forskellige arter, der alle varierer i størrelse, farve og adfærd.

Guldhamsteren, Mesocricetus auratus, og den sibiriske dværghamster, Phodopus sungorus, er nok de mest velkendte og mest udbredte arter i Danmark. I denne artikel finder du vejledning om alt fra anbefalet burstørrelse, indretning af bur samt fodring af hamster.

 

Nataktivitet hos hamstere

Der er delte meninger om, hvorvidt hamstere er velegnede børnekæledyr eller ej. De fleste arter er skumrings- og nataktive og har således brug for ro i løbet af dagen. De begynder med andre ord først at vågne for alvor, når mørket falder på, hvilket kan være svært at forene med et barns døgnrytme.

Bliver de vækket før tid, bliver det ofte returneret med et bid. Hamstere er desuden meget livlige og kan derfor være svære at håndtere. Når det er sagt, kan hamstere sagtens blive tamme og hvis blot, der står en voksen klar med en hjælpende hånd, kan selv mindre børn få stor glæde af dem.

 

Hamsterens sociale behov

Ligeså stor forskel der er i størrelsen mellem guld- og dværghamsteren, ligeså stor forskel er der i deres naturlige adfærd. Guldhamsteren er en enspænder, der foretrækker at leve alene. Trænger en artsfælle ind på dens territorium, vil der opstå voldsomme slåskampe. Den bør derfor holdes alene.

Dværghamsteren er lige det modsatte. Denne lille ”fyr” er social og lever i naturen i mindre grupper og den bør derfor have selskab af artsfæller. Dog kan dværghamstere have et iltert temperament, så for at undgå stridigheder mellem flokmedlemmerne, skal de have mulighed for at få fred for hinanden.

Sørg derfor for at give dem rigeligt med plads og én redekasse pr. dyr. Det er muligt at holde rene han- og hungrupper, men to hanner vil komme op at slås, hvis der er hunner til stede i samme lokale. Du kan også vælge at holde et par, men da skal du være opmærksom på, at der kan komme unger.

Dværghamstere er drægtige i 17-21 dage, hvor de typisk får 12 unger i kuldet.. Guldhamsteren er drægtig i 16 dage, hvor de typisk får 8-10 unger i kuldet. Selvom ungerne er meget sårbare ved fødslen, vokser de hurtigt, og efter 4-6 uger er de klar til at stifte deres egen familie. Uanset art, bliver hamstere kun mellem 2-3 år gamle i fangenskab.

Populære produkter netop nu

Pasning af hamster - Plantorama

Fodring af hamsteren

Selvom der findes mange forskellige arter af hamstere, har de stort set samme spisevaner – og de er så godt som altædende. I naturen spiser de blade, frugt, grøntsager, insekter, larver, rødder, frø, nødder og endda mindre dyr som firben. 

Som grundfoder anvendes en specialfremstillet hamsterblanding, der har et lavt fedt- og sukkerindhold og som indeholder 15-20 % protein. Som supplement gives frugt og grønt, insekter som melorme, græshopper og fårekyllinger, regnorme og et lille stykke råt oksekød et par gange om ugen. 

Hamstere har en tendens til at blive overvægtige, så frø, nødder og andre fedtholdige fødeemner bør udelukkende gives som godbidder. Ligesom andre små gnavere har hamstere et meget højt stofskifte og de skal derfor spise ofte. 

Sørg for at de aldrig løber tør for foder. Som navnet antyder, har hamstere også en tendens til at samle forråd – de hamstrer. Hvis du synes, at foderet forsvinder lidt for hurtigt, kan det være forklaringen. 

Sørg derfor for at fjerne forrådet dagligt, så det ikke ligger og rådner. Endelig skal hamstere have adgang til rent vand dagligt. Giv også gerne grene så ofte som muligt, da hamstere har tænder, der vokser hele livet igennem og derfor skal slides dagligt ved at gnave.

Se udvalget af gnaverfoder

 

Bur og tilbehør til hamster

Nok er hamstere små, men undervurder dem ikke. Hamstere er nysgerrige og aktive dyr, der kræver plads og masser af udfordringer for at trives. Uanset art anbefales det at holde dem i et tremmebur i metal, der som minimum måler 75 x 35 x 35 cm. 

Husk at tremmeafstanden ikke må være større end 1,5 cm, da de ellers kan klemme sig igennem eller sidde fast. Hamstere elsker at løbe, grave, klatre og undersøge alt, de møder på deres vej. 

I burets bund laves derfor et tykt lag af spåner, mens burets øvre del indrettes med hylder, rør, klatregrene, hængekøjer og huler – kun fantasien sætter grænser. Mange hamstere har desuden stor glæde af et løbehjul samt et sandbad, der hjælper dem til at holde pelsen ren og pæn. 

Endelig skal de også have adgang til redemateriale, fx neutralt strimlet papir. Brug ikke halm og hø som redemateriale til hamstere. Buret stilles lyst, men ikke i direkte sollys og et sted uden træk.

Se udvalget af bure til hamster


Hamsterens særlige pasningsbehov

Vejen til en hamsters hjerte er gennem dens mave. Start derfor med at give den godbidder, gerne med et lavt fedtindhold, inde i buret, så den vænner sig til dine hænder. Rosiner og solsikkefrø kan også bruges i meget små mængder, da de har et højt indhold af fedt.

Når den føler sig tryg, kan du begynde at kæle for den og tage den ud af buret. Brug begge hænder, når du tager den ud, så du ikke kommer til at klemme den og hold den altid tæt ind til kroppen, så du ikke taber den.

Populære tips og tricks

Få flere tips & tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}