Gnaver

Pasning af kanin

Pasning af kanin - Plantorama

Kanin som kæledyr

Kaniner er intelligente, aktive, kærlige og legesyge dyr. Derfor har man siden Victoriatiden holdt kaniner som kæledyr, og i dag er de på toppen af listen over mest populære kæledyr.

Selvom kaniner er blevet holdt og avlet af mennesker i mange hundrede år, er deres naturlige behov lig deres vilde artsfællers, og disse behov skal tilgodeses i fangenskab. Således er det vigtigt at have kendskab til kaninens natur, levevis og adfærd. Det kan du læse nærmere om her.

 

Fodring af din kanin

I naturen lever kaniner af græs, lidt kviste og blade. De er nogle fantastiske dyr, som kan omdanne selv det tørreste græs til næring. Kaniner har et meget specielt tarmsystem, som skelner mellem de fordøjelige og ufordøjelige fibre.

De ufordøjelige fibre ekspederes hurtigt ud, hvorimod de fordøjelige fibre bliver sendt op i blindtarmen, hvor de bliver forgæret og kommer ud som caecotrofer. Kaniner har brug for begge slags fibre hver dag. Ufordøjelige fibre: Sørger for, at der er konstant bevægelse i tarmene og stimulerer appetitten.

De ufordøjelige fibre er gode til at slide tænderne. Til sidst kommer de ud som små runde tørre pøller. Fordøjelige fibre: Er med til at give kaninen den nødvendige næring, de udskilles som caecotrofer.

Kaninen er pseudodrøvtygger, så den spiser caecotraferne direkte fra endetarmen. Afføringen indeholder meget vigtige vitaminer, mikroorganismer samt amino- og fedtsyrere. Kaniner sorterer i deres foder, derfor er det vigtigt at fodre med et ensartet foder.

De kan ikke leve af tørfoder alene, det skal ses som et supplement. Kaninens foder skal bestå af 5 % Burgess Excel kaninfoder og 10 % grønt såsom græs, broccoli, grønkål, krydderurter og andre grøntsager (vær dog forsigtig med salat, hvidkål, kinakål o.l., da det indeholder meget vand og nemt giver tynd mave).

De resterende 85 % skal være hø af god kvalitet. Desuden skal gnavemateriale som grene altid være tilgængeligt for at sikre naturligt tandslid. Husk også at der altid skal være adgang til frisk vand.

Populære produkter netop nu

Pasning af kanin - Plantorama

Kaniners sociale behov

Som kaninejer skal du være opmærksom på, at kaniner ikke er flokdyr, men kolonidyr. Det betyder dog ikke, at de fra naturens side trives bedst alene, da de stadig er meget sociale dyr. Der er delte meninger, om en kanin bør gå alene eller sammen med artsfæller, og der synes ikke at være et entydigt svar.

Sætter du flere kaniner sammen, sætter det nogle krav til størrelsen på deres bosted og løbegård. Kaniner, der går sammen, skal have mulighed for at komme væk fra og gemme dig for hinanden, fx i huler, kasser eller rør.

Du bør desuden være opmærksom på, om de kommer op at slås. Både han- og hunkaniner kan komme op at slås, så det kan anbefales at anskaffe sig et bur pr kanin.

Selvom kaniner har et naturligt behov for daglig kontakt med artsfæller, er de samtidig meget territorielle. Det betyder, at kønsmodne individer kan være meget aggressive over for hinanden, hvilket i værste fald kan resultere i slåskampe. 

For at undgå dette er det vigtigt, at kaninerne har tilstrækkeligt med plads, masser af skjulesteder og mulighed for at grave gange. Herved har de hver især mulighed for at opretholde deres eget delterritorium og kan undvige, undslippe og undgå hinanden. Det er derfor optimalt at holde kaninerne i større udendørs anlæg eller holde dem fritgående indendørs.

Neutralisering vil desuden reducere kaninernes territorielle adfærd betydeligt og kan derfor hjælpe til lettere at kunne holde kaniner sammen. 

For at opnå størst succes med sammenførelse af kaniner bør individerne sammensættes som helt unge. Da slåskampe imellem kaniner kan have døden til følge, er det vigtigt at holde øje med, om parret /gruppen trives, og skille dem ad, hvis det bliver nødvendigt. 

 

Drægtighed hos kaniner

Da kaninen er et byttedyr, formerer den sig utrolig hurtigt for at sikre artens overlevelse. Allerede ved 4 måneders alderen bliver kaniner kønsmodne, og da hunkaninen får ægløsning ved parring, er graviditet næsten garanteret. 

Hunnen er gravid i omkring en måned og kan i princippet parres den dag, hun føder. For at undgå overbelastning bør hunkaniner i fangenskab dog være mindst 8 måneder gammel, før hun får sit første kuld, og som udgangspunkt bør hun max få et par kuld om året. 

Drægtighedsperioden er 29-35 dage og kuldstørrelsen 2-12, afhængigt af racen. Ungerne bør tidligst fjernes fra moderen, når de er 7-8 uger gamle. Hvis man ikke ønsker unger, er det en god idé at neutralisere kønsmodne kaniner. 

Hanner kastreres i 3-5 måneders alderen, og hunner kan steriliseres som ca. 4 måneder gamle og/eller ved en vægt på ca. 1 kg. For intakte kaniner skal der altid undgås parringer mellem nærtbeslægtede individer (f.eks. søskendepar) for at forhindre indavl, der kan have negative konsekvenser for afkommet.

Pasning af kanin - Plantorama

Bur og tilbehør til kaniner

Kaniners naturlige behov opfyldes bedst i større udendørs anlæg (min. 9 m2, men meget gerne større) på et tørt og beskyttet område med masser af skjul og med fri adgang til et vind- og vejrbeskyttet hus/bur (min. 120 x 80 cm) til hvert individ. 

Huset skal være afskærmet/lukket helt på tre sider + min. 1/3 af den fjerde side. Anlægget skal være i god kvalitets volierenet, lukket ovenfra og sikret nedadtil, så rovdyr ikke kan trænge ind, og kaninerne ikke kan undslippe ved at grave sig ud. 

Man bør undgå træk og støjgener ved anlægget. Bundlaget i et udeanlæg skal bestå af jord med blade, græs, grene, rødder o.l. ovenpå, og der skal altid være skyggemuligheder, f.eks. i form af træer og buske. 

Er individerne aggressive over for hinanden, kan de enten skiftevis lukkes ud på udearealet, eller dette kan opdeles med trådnet, således at dyrene har kontakt, men ikke kan skade hinanden. Har man ikke mulighed for at bygge et stort udendørs anlæg, kan kaniner også holdes fritgående indendørs som såkaldte ”huskaniner”. 

De kan med lidt træning nemt lære at bruge en kattebakke som toilet. Er kaninerne neutraliserede, vil de typisk ikke urinmarkere deres territorium, og så længe de har skjulemuligheder, aktiveres tilstrækkeligt og har mulighed for at grave og gnave, vil de normalt ikke ødelægge møbler og ledninger. 

Med disse hensyn kan kaniner holdes fritgående indendørs uden brug af bur. Et bur bør kun benyttes som et sted, hvor kaninen kan skjule, hvile og beskytte sig og ikke til permanent husning. Et kaninbur skal være min. 120 x 80 cm pr. individ, helst større, og så højt, at dyres uden problemer kan sidde oprejst på bagbenene. 

Burets bund skal være fast og bundlagt af hø og halm. Har kaninen ikke mulighed for at gå ud af buret, når den selv vælger det, skal den dagligt i dens aktive perioder tager ud på et støre areal, hvor den kan grave og have kontakt med en artsfælle. 

Kan dette ikke tilgodeses dagligt, skal kaniner huses i anlæg/områder, hvor de frit kan bevæge sig på et større areal (enten i større udeanlæg eller som fritgående huskaniner).

 

Særlige pasningsbehov

Kaniner kan som udgangspunkt klare at være udendørs året rundt, hvis blot de har mulighed for at grave underjordiske gange og huler samt adgang til et beskyttet hus med masser af halm og hø at varme sig i. 

Ved strenge vintre skal man især være opmærksom på, at der er rigeligt med hø og halm i huset og evt. oven på jorden som isolerende lag over gangsystemet. Drikkevandet bør ved frostvejr skiftes mindst 2-3 gange dagligt. 

I indendørs anlæg er det vigtigt, at temperaturen ikke overstiger 25 °C, da kaniner ellers kan få hedeslag. Derfor er det også vigtigt, at der i et udendørs anlæg altid er flere skyggemuligheder tilgængelige. 

Hvis kaniner holdes fritgående indendørs, er det vigtigt at sikre hjemmet, så de ikke kan komme til skade eller fastklemmes. Hvis kaninen ikke holdes udendørs med gravemuligheder, så kløerne slides tilstrækkeligt, skal de klippes jævnligt (klip aldrig ind i blodårerne; ellers få dyrlægen til det).

Populære tips og tricks

Få flere tips & tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}