Gnaver

Pasning af marsvin

Pasning af marsvin - Plantorama

Marsvin som kæledyr

Marsvinet stammer fra Andesbjergene og lever i dag vildt i Colombia, Peru og Bolivia. Det har været holdt som husdyr i områderne omkring Andes i flere tusinde år og blev indført som kæledyr i Europa i 1500-tallet, hvor dronning Elizabeth 1. af England havde et.

Marsvinet er et utroligt populært kæledyr, da det ved tilvænning kan blive meget tamt. Hvis du, ligesom mange andre, ønsker at bringe et marsvin ind i familien, er det vigtigt med kendskab til marsvinets natur, levevis og adfærd. Det kan du læse nærmere om her.

 

Marsvinets fysik

Marsvin bliver typisk fire-fem år, men kan blive op til otte år. Kæledyrets ryg er meget skrøbelig, og marsvinet risikerer at brække ryggen ved fald fra selv lave højder - så vær forsigtig med at bære rund på det.

Marsvin løftes ved at tage under forbenene, mens der støttes under bagpartiet. Hold nænsomt fast, så marsvinet ikke pludseligt hopper ned. Marsvinets slægtninge i naturen er typisk skumringsaktive, men i fangenskab kan de være aktive på alle tidspunkter af døgnet.

De gemmer sig helst i huler og andre mørke steder, når de ikke er ude at søge føde, og de undgår generelt stærkt lys. Deres syn er ikke så godt som menneskers, selvom de kan se i en videre vinkel. De har både veludviklet hørelse og lugtesans, og så snakker de meget.

Populære produkter netop nu

Pasning af marsvin - Plantorama

Fodring af marsvin

Marsvin spiser kun planteføde, primært i form af bladgrønt, og skal gerne fodres to gange dagligt. Deres daglige foder skal bestå af frisk hø og en varieret blanding af forskelligt grønt. 

Denne blanding kan for eksempel bestå af mælkebøtter, kløver og skvalderkål samt frugt og grøntsager, men man skal være opmærksom på, at meget er giftigt for marsvinet. Derfor er det en god idé at undersøge det op på forhånd. 

Da marsvin har tendens til overvægt, skal man endvidere være opmærksom på ikke at overfodre dem. Marsvin kan ikke danne C-vitamin, og da især unger samt drægtige og diegivende hunner, har brug for masser af C-vitamin, skal det tilføres via foderet.

Plantoramas Burgess Excel indeholder naturligvis C-vitamin og alt, hvad marsvinet ellers har brug for. Som godbidder kan du med fordel anvende Excel Nature Snacks og desuden har marsvin stor glæde af Gnaw Sticks. Som ved alle andre kæledyr skal frisk vand altid være tilgængeligt.

 

Marsvins sociale behov

I naturen lever marsvin i grupper, typisk én han, flere hunner og deres unger. Derfor er marsvinet et meget socialt dyr, der også i fangenskab skal holdes i par eller grupper.

Individer knytter sociale bånd, plejer hinandens pels, kommunikerer med og udviser naturlig adfærd over for hinanden, som alt sammen er en vigtig del af marsvinets trivsel. Individer, der holdes alene, vil ofte blive stressede og trives dårligt. 

Sammensætning af individer er typisk lettest, når dyrene er unge. Hvis de begynder at slås, er det normalt fordi, de behøver mere plads eller flere skjul. Det anbefales dog ikke at holde kønsmodne hanner sammen. Marsvin kommunikerer med hinanden især ved lyd og lugt.

Der er mange forskellige lyde og inkluderer en fløjtelignende lyd, der ofte ses i forbindelse med ophidselse/begejstring, en ”kvidren” hos veltilfredse marsvin, en gnæggende/brummende lyd, der ofte ses i forbindelse med dominans, og når individet er bange eller aggressivt, og skrig hos bange/utilpassede individer.

Marsvin bør kun holdes med egne artsfæller, da andre gnavere (fx hamstere, ørkenrotter), kaniner og visse fugle kan risikere at forårsage forskellige sygdomme og være aggressive mod marsvinene.

Pasning af marsvin - Plantorama

Bur, tilbehør og behov for motion

Marsvin har brug for masser af plads at bevæge sig rundt på. Et større anlæg (ca. 9 m2 eller større), hvor de kan holdes i grupper og har masser af skjulemuligheder, er det mest optimale. 

Hvis marsvin holdes i bur, skal buret som minimum være 1,5 x 0,8 x 0,4 m. (l x b x h), og de skal dagligt have mulighed for at bevæge sig på et større område (min. 9 m2), for eksempel i en løbegår, altid med adgang til skjul. Hos Plantorama har vi marsvinbur, der lever op til disse krav.

Marsvin har behov for daglig motion for at undgå overvægt. Cuy marsvinet, som er en større variant, har brug for mere plads. Bunden i buret skal være fast og skridsikker og ikke at trådnet, medmindre buret er i direkte kontakt med græs, da marsvinets fødder kan beskadiges herved. 

Bundlaget skal bestå af et tykt lag ikke-støvende strøelse, for eksempel spåner (ikke savsmuld), eller jord/græs i større anlæg. Som tilbehør i buret kan anvendes rødder, sten, barkstykker, visne blade og andet, der kan bruges som skjul. 

Det skal altid være så mange skjul, at alle individer kan skjule sig samtidigt, og helst flere. En sovehule med masser af hø og halm skal altid være tilgængelig.

 

Marsvinets særlige pasningsbehov

Marsvin er ikke tolerante over for høj varme, frostgrader, vådt og stormfuldt vejr. De kan dog sagtens holdes udendørs året rundt, hvis der altid er adgang til et temperaturisoleret anlæg (med adgang f.eks. gennem et mindre rør), hvor temperaturen altid er over 10 °C. 

I anlægget skal være masser af hø og halm, de kan varme sig i, samt adgang til frisk drikkevand og marsvinfoder. Temperaturen må ikke overstige 27-28 °C, derfor er det vigtigt, at der også i udendørs anlæg altid er masser af skyggemuligheder. 

Marsvins fortænder vokser hele livet, derfor skal der altid være gnavemateriale tilgængeligt, fx fra friske grene og kviste fra usprøjtede frugttræer, som de kan slide tænderne på. Langhårede marsvin kræver daglig pelspleje. Nogle varianter kan desuden have specielle pasningsbehov, som man bør sætte sig grundigt ind i.

Populære tips og tricks

Få flere tips & tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}