Gnaver
Pasning af mus
15. november 2024Mus som kæledyr
Du har måske oplevet dine forældre eller bedsteforældre skælde og smælde over, at der er mus på loftet. Mus er nemlig i manges øjne et skadedyr, da de, ligesom andre gnavere, har en vane med at gnave i alt, de kommer i nærheden af. Men faktisk kan mus blive nogle rigtig sjove og gode kæledyr, hvis blot de passes korrekt.
Husmusen, Mus musculus, findes vildtlevende i Danmark, men fungerer nok mest som laboratoriedyr og kæledyr i dag. Derfor er de gennem årene blevet avlet til at blive mere tamme og have bestemte farver og et bestemt udseende. Da langt størstedelen af de mus, der sælges som kæledyr, er af arten husmus, gælder vores pasningsvejledning denne art.
Musens sociale behov
Mus er fra naturens side meget sociale og trives derfor bedst, hvis de holdes flere sammen i små grupper. Grupperne bør sammensættes af rene han- eller hungrupper for at undgå aggressiv adfærd. Det er normalt ikke noget problem at sætte hunner sammen, men det er dog en fordel, hvis det nye medlem af gruppen er en unge, der endnu ikke er blevet kønsmoden.
Hannerne er noget mere territorielle end hunnerne. En gruppe bestående af hanner bør derfor kun bestå af individer, der er fra samme kuld, eller af individer, der har gået sammen, fra de var højst 5-7 uger gamle. Undgå at sætte to kønsmodne hanner sammen, da det kan føre til voldsomme slåskampe.
Formering og museunger
Mus bliver kønsmodne, når de er omkring 5-7 uger gamle, men hunnerne bør ikke få unger, før de er over 9 uger gamle, af hensyn til deres vækst og generelle helbred.
Har en han været på damebesøg, er han også så godt som umulig at sætte sammen med en anden han igen – uanset alder. ønsker du at få unger, skal du huske på, at mus kan få rigtig mange unger på meget kort tid.
Mus er kun drægtige i 21 dage og i et enkelt kuld kan der være helt op til 15 unger, selvom et kuld på 6-8 unger er langt mere almindeligt. Faktisk kan mus blive drægtige igen allerede 14-28 timer efter fødslen, så holder du en han og en hun sammen, kan du godt regne med et nyt kuld unger én gang om måneden.
Ungerne vejer kun 1 gram ved fødslen. De er nøgne, blinde og meget sårbare, men de vokser hurtigt og er allerede klar til at flytte hjemmefra og stifte deres egen familie, når de er 5-7 uger gamle. Voksne mus vejer typisk mellem 20-40 gram og i fangenskab bliver de op til 3 år gamle.
Læs også: Pasning af ørkenrotte
Fodring af mus
Mus er udstyret med en stor appetit. De spiser så godt som alt og gerne så ofte så muligt. De har et meget højt stofskifte og skal derfor have ad libitum adgang til rent vand og foder. De må med andre ord aldrig løbe tør for hverken vand eller mad.
Som grundfoder gives et specialfremstillet muse- eller rottefoder med omkring 11-14 % protein og 5-6 % fedt. Som supplement kan gives frø, nødder, frugt, grøntsager, katte- eller hundemad, melorme og kogt kød, fisk eller æg.
Se udvalget af gnaverfoder.
Mus kan nemt blive overvægtige, så undgå for store mængder fedt- og sukkerholdige godbidder. Sukker er desuden skadelig for deres tænder, der ligesom hos andre gnavere vokser hele livet igennem og derfor skal slides dagligt. Det gøres bedst ved at tilbyde grene, de kan gnave i.
Se udvalget af gnaversnacks.
Særlige pasningsbehov ved mus
Da mus er både sociale og nysgerrige fra naturens side, er de relativt lette at tæmme og flere ejere har sågar haft succes med at lære dem alverdens små tricks, som eksempelvis at løbe gennem en muse-agilitybane.
Sammenlignet med rotter er mus dog en smule mere iltre i temperamentet og de kan finde på at bide, hvis de føler sig utrygge. Løft dem derfor aldrig i halen, men dan i stedet en skål med dine hænder, når du tager dem ud.
Luk dog aldrig hånden omkring musen, da det kan få den til at føle sig truet. Er musen urolig, kan du tage fat helt inde ved haleroden med den ene hånd, mens musen sidder på din anden hånd.
Mus er som sådan velegnede kæledyr for både børn og voksne, men da de kan bevæge sig meget hurtigt, kan yngre børn have svært ved at håndtere dem uden at tabe eller klemme dem. Børn under 10 år skal derfor som udgangspunkt have hjælp af en voksen til at håndtere musene.
Læs også: Pasning af chinchilla
Bur og tilbehør
Selvom mus ikke fylder meget, er de meget aktive og har derfor brug for plads til at boltre sig på. De har desuden vist sig at være ganske intelligente, så det er vigtigt, at der i buret findes masser af legetøj og udfordringer for dem.
Da mus (særligt hannerne) har en kraftigt kropslugt, frarådes det at holde dem i et glasterrarium, da det ikke yder den nødvendige ventilation. Hold i stedet dine mus i et tremmebur af metal – husk på, at afstanden mellem tremmerne ikke må være større end 1.5 cm, da musene ellers kan klemme sig igennem eller sidde fast.
Til et par eller en lille gruppe af mus anbefales et bur på minimum 80x50x40 cm. Buret indrettes med hylder, klatregrene, rør, hængekøjer, huler, løbehjul osv. og placeres lyst men ikke i direkte sollys.
Se udvalget af gnaverbure og baser.
Mus ynder at grave, så lav gerne et tykt lag af spåner eller træpiller i bunden af buret. Vær dog opmærksom på mængden af støv, da mus er disponerede for luftvejsinfektioner. Af samme grund må buret ikke stå koldt eller i træk. Stil derfor ikke buret direkte på gulvet.
Se udvalget af foderskåle og drikkeflasker.
Mus skal altid have adgang til et skjulested, da de godt kan lide at gemme sig. Du kan lave et skjul med eksempelvis små trækasser eller potteskjulere. Et løbehjul i buret er med til at aktivere og motionere musen. Du skal dog vælge et løbehjul uden tremmer, da de kan beskadige musens ben og hale.
For at imødekomme musens behov for at gnave og slide sine tænder kan du placere paprør eller usprøjtede trægrene, som musen kan gnaske løs på.
Rengøring af musebur
Et musebur skal rengøres flere gange ugentligt, hvor du skal tømme hele buret for strøelse og bundfyld. Derefter skal du fylde buret op med nyt og friskt bundfyld, f.eks. neutralt strimlet papir. Brug ikke halm og hø som redemateriale til mus
Du bør også rengøre selve buret ugentligt med sæbevand og skylle det grundigt med vand efterfølgende. Den ugentlige rengøring er vigtig, da museburet ellers kommer til at lugte grimt meget hurtigt.
Se udvalget af gnaverhuler, aktivering og andet tilbehør.
Læs også: Pasning af dværghamster