Gnaver

Pasning af tamrotte

13. december 2022
Få gode råd til tamrotte hos Plantorama

Tamrotter som kæledyr

I 1970’erne blev det populært at holde rotter som kæledyr, da de både er meget lærenemme og kan blive meget tamme. I dag er det i nogle lande populært også at bruge forskellige fremavlede varianter af rotter til udstillinger, mens der også findes agilitybaner for rotter.

Hvis du overvejer at anskaffe dig tamrotter, er det vigtigt at have kendskab til rotternes natur, levevis og adfærd. Det kan du læse nærmere om her.

 

Fodring af tamrotter

Rotter er altædende, men det er dog ikke en god idé at lade dem spise lige, hvad de har lyst til. I naturen roder de rundt og finder det føde, de har brug for, så de får en varieret kost. Som kæledyr kan de dog være utrolig kræsne.

Hvis de bliver tilbudt foder med korn, nødder og frugt, vil de bare vælge det, de bedst kan lide. Rotter hamstrer mad. For at forhindre rotten i at sortere foderet er Suparat Rat Royal et ideelt foder. Det har alle de næringsstoffer, som rotten har brug for, i hver mundfuld.

Rotter elsker variation. Giv dem lejlighedsvis sunde godbidder – Excel Natur Snacks er perfekte til formålet. Gem godbidderne forskellige steder i buret. Det er god motion og underholdning for rotten at lede efter dem.

Friske fødevarer bør gives på samme tidspunkt hver dag: én gang om morgenen og én gang om aftenen. Skulle der være mad tilovers fra dagen før, skal det smides ud. Brug en metal eller keramik skål – de er nemmere at rengøre, vanskeligere at gnave i og sværere at vælte.

 

Tamrotters sociale behov

Den brune rotte lever i naturen ofte i store flokke og er derfor et meget socialt dyr, der altid skal holdes mindst to sammen, men gerne i større grupper, hvis pladsen er til det.

En gruppe kan fx bestå af flere hunner, evt. med én han, dog kun hvis man er klar på at unger. Hanner kan normalt gå sammen, hvis de er vokset op sammen. Er hannerne derimod fremmede for hinanden, vil de typisk være aggressive over for hinanden.

Flokfæller soignerer hinandens pels, hvilket, udover at have en hygiejnisk funktion, også er med til at styrke deres indbyrdes sociale bånd. Derudover ses flere rotter ofte at sove tæt sammen i reden. Rotter kommunikerer primært via lyd og lugt.

Populære produkter netop nu

Få gode råd til tamrotte hos Plantorama

Bur og tilbehør til tamrotter

Selvom rotter er særdeles sociale dyr, kan flokfæller blive aggressive over for hinanden, hvilket typisk skyldes for lidt plads og for få skjule steder. Derfor er det vigtigt, at buret lever op til visse specifikke krav: Et bur til 2-3 rotter skal være mindst 120 x 80 cm og 65 cm i højden, men meget gerne større. 

Du kan med fordel indrette buret med flere etager og/eller sammensætte flere bure via rør i endevæggene således, at det samlede bevægelsesareal øges. Arealet skal øges med ca. 20 % per ekstra individ. Ved et højt anlæg skal etagerne dog arrangeres sådan, at rotterne aldrig kan falde langt ned. 

Inventaret i buret/anlægget kan bestå af rør(systemer), tove, tykke grene på kryds og tværs, hængekøjer, små kasser og andre objekter, der tilbyder et mørkt skjul. Der skal være rigeligt med skjul, så rotterne altid har mulighed for at undslippe hinanden. 

Der bør endvidere være en kasse, hvori de kan bygge en rede og altid rigeligt redemateriale i form af neutralt strimlet papir. Brug ikke halm og hø som redemateriale til tamrotter. Desuden skal der i buret være mulighed for, at rotterne kan grave. 

Det er mest optimalt, hvis de selv kan grave underjordiske gange. Anlægget/buret skal stå uden for træk, røg og direkte sol, og således at belysningen følger en naturlig døgnrytme (f.eks. naturligt dagslys). 

Synlige ekskrementer og foderrester fjernes, og nyt drikkevand gives dagligt. Afhængigt af type skal bundmaterialet skiftes ca. 1-2 gange ugentligt, evt. sjældnere i større anlæg, og inventaret aftørres ugentligt, så hygiejnen altid er god.

 

Tamrottens særlige pasningsbehov

Tamrotter holdes som udgangspunkt bedst indendørs ved stuetemperatur, men de kan også holdes udendørs året rundt, såfremt de om vinteren har isolerede kasser og rigeligt redemateriale, de kan varme sig i. 

Ved udendørsanlæg skal anlægget sikres godt både opadtil og nedadtil, så rotterne hverken kan klatre eller grave sig ud, ligesom potentielle rovdyr ikke kan trænge ind. Rotters fortænder er rodåbne, og der skal derfor altid være gnavemateriale tilgængeligt, f.eks. i form af usprøjtede grene, så tænderne slides naturligt.

Populære tips og tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

snow banner
Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}