{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Hund

Før du får hund

23. april 2024
Plantorama | Før du får hund

Overvejelser før du får hund

Hunden kaldes menneskets bedste ven af helt særlige årsager. De er først til at byde dig velkommen hjem efter en lang dag, de ser dig som komplet fejlfri og de er trofaste. Skønt som det lyder, skal du stadig overveje, om en hund er noget for dig.

En hund kan blive din elskede ven og allerbedste træningsmakker, men med titlen som hundeejer følger ansvar og (hårdt) arbejde. Hunde har brug for opdragelse, træning og massevis af kærlig omsorg - alt sammen noget der kræver tålmodighed, tid og viden. Der er helt grundlæggende tre ting, du bør overveje, før du får hund:

  • Har du tid og råd?
  • ønsker du en bestemt type hund?
  • Kender du til hundens fordele og ulemper?

 

Hunden kræver tid, tålmodighed og omsorg

De første overvejelser, du skal gøre dig, er, om du har tid og økonomisk råderum til at have hund. Hunde kan være fantastiske følgesvende, men de kan også fælde overalt og bide dine yndlingssko i stykker. Det kræver tålmodighed og massevis af kærlig omsorg.

En velfungerende hund kommer af god opdragelse og socialisering. Du bør overveje, om du dagligt har tid til at fodre, motionere, børste og kæle med hunden, så den er sund og veltilpas. Det er ligeledes fornuftigt at tænke på, om der er perioder, hvor hunden skal være alene, og om du i så fald har familie, venner eller naboer, der kan passe hunden.

Hunden er ikke det billigste kæledyr, du kan anskaffe dig. Foder, dyrlægebesøg, udstyr, forsikring og hundetræning er nogle af de omkostninger, der følger med en hund. Du bør overveje, om du har det økonomiske råderum, det kræver, for at hunden kan leve et godt og sundt liv.

 

Vælg hund efter din livsstil og omgivelser

Når du får hund, skal du være klar på, at I skal leve sammen i mange år. Derfor bør dit valg af hund passe til din livsstil, temperament og omgivelser.

Lejlighed på fjerde sal, hus med have eller gård med vidtstrakte marker - en hund kan passe ind alle steder. Som udgangspunkt tilpasser en hund sig sine omgivelser, uanset om den har meget eller lidt plads. Du skal som hundeejer blot sørge for at aktivere og stimulere hunden tilstrækkeligt. Bor du til leje, er det en god idé at undersøge, om hunde er tilladt, inden du køber.

En anden overvejelse, du bør gøre dig, er hundens alder, og hvor den kommer fra. Om hunden skal være hvalp eller voksen er et temperamentsspørgsmål. Hvalpe kræver meget opdragelse, men en voksen hund kan samtidig have tillært sig trælse vaner, så opdragelse følger med i alle aldre. Uanset om hunden kommer fra en opdrætter, privatperson eller internat, bør du, så vidt det er muligt, kende til hundens baggrund.

Som kommende hundeejer bør du også tænke over, hvor aktiv din livsstil er. Løber du dagligt lange ture eller går på jagt, kan du med fordel vælge en hund, der passer til den livsstil. Arbejder du hjemmefra eller bruger mange timer inden døre, kan du vælge en hund, der ikke kræver så meget motion. Husk på at alle hunde skal aktiveres, selvom de ikke kræver meget motion.

 

Sæt dig ind i hundens oprindelse

Når du har overvejet, hvilken hundetype der passer til dig, bør du undersøge hundens oprindelse. Gør dig selv en tjeneste og sæt dig ind i hundens temperament og oprindelige arbejdsegenskaber, da det kan give dig et overblik over dens fordele og ulemper.

Det er for eksempel nytteløst at opdrage en hyrdehund til at være stille, da det ligger i dens natur at gø meget. Grundlæggende handler det om, at du sætter dig ind i, hvad hunden er avlet til, så dine forventninger matcher, og du ikke opdrager i modstrid med hundens naturlige adfærd.