Hund
6 tips til en rolig hund nytårsaften
9. oktober 2024Hunden bliver påvirket af nytårsaften
Er du hundeejer, så har du måske oplevet, hvordan din hund bliver nervøs nytårsaften. Hunde bryder sig typisk ikke om de høje brag, fremmede lyde og pludselige lysglimt, så aftenen kan være præget af stress og ubehag.
Du har måske hørt eller set en hund være helt panisk omkring nytår, og hvordan det påvirker både ejer og hund negativt. Heldigvis har de fleste hunde det ikke så anstrengt, men du må alligevel gøre dit for at give din hund en behagelig nytårsaften.
Det er svært at lære sin hund at være ligeglad, men med seks simple råd kan du gøre din og din hunds nytårsaften så behagelig som muligt. Læs rådene nedenfor.
1. Væn hunden til nytårsaftens forskellige lyde
Det, der oftest gør hunde bange nytårsaften, er de høje, ukendte lyde og brag udefra. Vi kan også selv blive forskrækkede, men vi kan tænke os frem til, hvor lyden kommer fra, og derfor bliver vi hurtigt rolige igen.
Dette kan din hund ikke, og derfor har den ikke samme mulighed for at berolige sig selv. Det bedste du kan gøre, for din hund inden nytårsaften, er at vænne den til forskellige lyde.
Du kan med fordel købe cd’er, der er produceret til netop dette formål. Cd’erne præsenterer først hunden for almene, harmløse lyde, og bevæger sig derefter over i mere voldsomme lyde.
På den måde vænnes hunden gradvist til fremmede lyde og vil efterhånden ikke reagere – eller kun reagere meget begrænset – ved lyden. Start gerne denne ”musikterapi” et par måneder før nytårsaften.
2. Luft hunden tidligt på dagen
Luft gerne din hund så tidligt som muligt på nytårsdag. På den måde nedsætter du risikoen for, at der fyres fyrværkeri af på jeres gåtur. Gåturen må gerne være lang, og længere end I plejer, da det kan gøre hunden mere træt hen på aftenen. Det er en fordel, at du husker snoren, så hunden ikke stikker af, hvis den skulle blive forskrækket over uvante lyde.
Se udvalget af seler.
3 Træk gardinerne for
Udover at hunde ofte bliver bange for de høje brag og fremmede lyde nytårsaften, kan de mange lysglimt også gøre hunden utryg og forskrækket. Du kan minimere lysglimtene ved at trække gardinerne i huset for.
Se udvalget af hundesenge.
4 Afspil behageligt musik
For at berolige hunden er det også en god idé at afspille musik. Du skal ikke afspille musikken så højt, at den overdøver bragene, da det bare vil stresse din hund yderligere. Find i stedet en behagelig volumen der er konstant, som kan aflede hundens opmærksomhed fra lydene udenfor.
5 Giv hunden godbidder
Udover at bruge musikken som afledning, kan det være en god idé at give hunden et lækkert kødben, godbidder eller en anden form for snack. Normalt bør du ikke give din hund for mange godbidder, men nytårsaften er det helt fint at forkæle hunden.
Ligesom du selv forbinder slik og snacks med hygge, gør hunden det også, og det vil have en beroligende effekt gennem aftenen. Det afleder samtidig hundens opmærksomhed fra den ubehagelige larm.
Se udvalget af godbidder.
6 Lad ikke hunden være alene
Hunde bør som udgangspunkt ikke være alene nytårsaften. Din hund har brug for at vide, at du er i nærheden, så den kan søge tryghed, hvis den har brug for det. Derfor anbefaler vi, at du bliver hjemme ved din hund. På den måde er den i de tryggeste rammer.
Det er ikke nogen god idé at tage hunden med hjem til venner og bekendte, med mindre hjemmet er velkendt og trygt, og du kan få lov til at trække gardinerne for og justere volumen på musikken. Det er desværre sjældent, at hunden føler sig helt tryg i fremmede hjem, og vi vil derfor altid anbefale, at du bliver hjemme ved din hund.
Læs også: Her er julemaden hunden ikke tåler.