{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Hund

Kend hundens vigtigste udviklingsfaser

25. september 2023
Plantorama | Lær om hundens udviklingsfaser

Hundenhvalpens udviklingsfaser 

I den søde ventetid op til at du skal hente din hundehvalp hjem, kan du med fordel forberede dig på livet med hund. Kender du til hundens udviklingsfaser, kan du nemmere forstå og hjælpe den.

Alle hundehvalpe er selvfølgelig ikke ens, når det kommer til udvikling, men alle hundehvalpe gennemgår de samme faser - blot i hver deres tempo. Din hundhvalps udvikling vil i høj grad afhænge af dens race og størrelse, men du kan anvende disse faser som en retningslinje.

De udviklingsfaser, du bør kende til, er:

  • Neonatalfasen
  • Overgangsfasen
  • Prægningsfasen
  • Socialiseringsfasen
  • Ungdomsfasen
  • Den fysiske kønsmodning
  • Den psykiske kønsmodning

 

1.-2. uge: Neonatalfase

De første to uger af hvalpens liv går hovedsageligt med at spise og sove. Hundehvalpe er født med føle- og lugtesans, men er ellers døve og blinde, så deres velvære afhænger meget af moderens pasning og plejning.

Du vil sandsynligvis se din hundehvalp tumle og vælte lidt omkring, da den mangler kontrol over sine bevægelser. Går det hele efter planen sørger hundemoderen for fodring, plejning og toiletbesøg, alt imens hvalpen så småt lærer at orientere sig i sin nye verden i sin søgen efter føde og varme.

Det vigtigste, du skal sørge for, er ro, tryghed og begrænset berøring. Det er derfor en god idé at nedtone lydniveauet i hjemmet den første tid, så hvalpene har de mest fredelige rammer.

 

2.-4. uge: Overgangsfase

Efter de to første uger vil du opleve stor fremgang i hundehvalpens udvikling. Dens øjne begynder at åbne sig, den står og går rundt, og dens lugte- og høresans udvikler sig. Hundehvalpen bliver nu bedre til at styre sine bevægelser, og du vil opleve, at den tumler rundt med sine søskende.

Det er også i denne periode, at de første sociale signaler viser sig. Hundehvalpen vil være opmærksom på sine omgivelser og reagere ved at logre med halen og knurre. Tænderne begynder så småt at vokse frem, så du kan roligt regne med, at den vil undersøge alt med munden. Hvalpen bør selv kunne sørge for toiletbesøg.

Du kan nu tage hundehvalpene op i dine hænder samtidig med, at lydniveauet i hjemmet øges. Introduceres støj og uro gradvist gennem hvalpestadiet, bliver din hund tryg ved forskellige lyde, og det kan virke forebyggende på blandt andet nytårsangst. Det er vigtigt ikke at overdrive lydtræningen, da det blot giver en utryg hundehvalp.

 

4.-7. uge: Prægningsfase

Denne udviklingsfase har særlig stor betydning for hundehvalpenss fremtidige adfærd over for mennesker og andre dyr. Det er i denne fase, at hundehvalpen skal lære at omgås mennesker, så den opfatter dem som sine artsfæller. Opdrætteren tager typisk hundehvalpen op og sørger for den menneskelige kontakt dagligt gennem nus og kæl.

Selvom den menneskelige kontakt er vigtig for hvalpen, er det mindst lige så vigtigt at lade hvalpen blive hos moderen de første otte uger, så den udvikler sine sociale færdigheder. Det er desuden lovpligtigt ikke at fjerne hvalpene fra hundemoren de første otte uger.

Det er også i prægningsfasen, at hundehvalpen får kendskab til rangorden. Gennem leg med sine søskende begynder hvalpen at få forståelse for dominans og underkastelse, hvilket er særligt vigtigt for hundes socialisering og sprog. Hundemoderen vil samtidig lære sine hvalpe, hvem der er førerhund i flokken. Dette sker oftest, når hvalpene viser interesse for moderens mad, hvorefter hun sætter dem på plads. Det kan virke voldsomt, men på denne måde lærer hvalpene at tilpasse sig flokkens rangorden.

 

2.-3. måned: Socialiseringsfase

Det er typisk i denne udviklingsfase, at hundehvalpene får nye hjem. Som hundeejer er det vigtigt at videreføre den positive indlæring fra tiden hos opdrætteren.

Alt det, den møder i denne fase på en god, tryg og rolig måde, vil have en positiv effekt på hundehvalpens adfærd fremover. Efter hundehvalpen er faldet til i sit nye hjem, er den klar til at møde sine omgivelser. Lad gerne hvalpen hilse på fremmede mennesker i alle aldre og andre dyr, så længe det foregår stille og roligt. Det er også nu, du kan påbegynde træning af kontakt og indkald.

Du kan med fordel begynde miljøtræningen med små gåture forskellige steder, så den oplever alt slags vejr, lyde og underlag. Tag den med i bilen, på bussen og toget og en tur ned af gågaden eller skovstien. På den måde vænner du hunden til nye situationer, og du får en mere rolig og afbalanceret hund. Husk at rose hunden rigeligt hver gang den prøver noget nyt.

 

3.-5. måned: Ungdomsfase

Hundehvalpenss udvikling i ungdomsfasen bærer præg af en hormonel ubalance, der kan gøre hunden mere aggressiv og dominerende. Dette kaldes også for den halve kønsmodning, hvor din hund oplever en øget produktion af kønshormon.

Selvom det kan være frustrerende, at hunden ikke lystrer, som den plejer, er det vigtigt, at du afhjælper eventuelle negative situationer. Det kan være gavnligt at se det som et udviklingstrin, hvor den trælse adfærd er midlertidig og ganske normal. Oplever du negativ adfærd, bør du aflede hundens opmærksomhed ved at kalde den til dig.

Det er en god idé at sænke kravene træningsmæssigt og udvise større tålmodighed i forhold til din hunds indlæring. Det giver til gengæld tid til at fokusere på at få succes med mere simple øvelser som kontakt og indkald.

 

Hundehvalpens første rolige periode

Fra ungdomsfasen og frem til hundehvalpens fysiske kønsmodning er en rolig periode, omkring femte eller sjette måned, hvor hormonproduktionen er stabiliseret. Det gør din hundehvalp særligt modtagelig for indlæring, især hvis du gør træningen til en leg, da det øger motivationen hos hundehvalpen.

I denne periode skifter hundehvalpen desuden tænder, så sørg gerne for legetøj, den kan tygge og gnave i og undgå lege, hvor hundehvalpen skal trække meget med tænderne.

 

7.-12. måned: Fysisk kønsmodning

Efter hundehvalpens første rolige fase vil den fysiske kønsmodning begynde. Det vil sige, at hanhunden begynder at lette ben, når den tisser, og hunhunden kommer i løbetid for første gang. Ligesom ved den halve kønsmodning vil din hund blive mere dominerende og afprøve hierarkiet i hjemmet. En hunhund i løbetid kan blive pirrelig og følsom, så her er det vigtigt ikke at presse den unødigt.

Mange hunde vil udfordre hierarkiet ved at tage ting, der ikke tilhører dem og forsvare det med aggressivitet. Det kan for eksempel være børnenes legetøj, som de ikke vil aflevere tilbage. Her handler det endnu en gang om at afbryde hundens dominerende handling ved at give den en kommando (for eksempel "SIT") eller godbid.

I denne modningsfase kan du godt træne jeres vante øvelser, men det kan være nødvendigt at sænke dine forventninger og krav til din hund. Det vigtigste er at bevare den positive kontakt og succesfulde træning, så din hund ikke mister lysten til at lære.

Vær opmærksom på, at for større hunde kan denne periode indtræffe omkring 12. måned og for mindre hunde allerede omkring 4. måned.

 

Hundehvalpens anden rolige periode

Efter den fysiske kønsmodning er overstået, er hundens hormonproduktion igen stabil, og den er meget modtagelig for indlæring. Du har som i den forrige rolige periode en hund, der er mere i balance og motiveret. Træn gerne nogle mere krævende øvelser, meld dig på et agilityhold eller deltag i en anden form for hundetræning for at udfordre din hund og måske endda dig selv.

 

18.-22. måned: Psykisk kønsmodning

Ligesom under forrige kønsmodning vil du nu opleve en hund, der afprøver grænser i forhold til hierarki og dominans. Dette skyldes den psykiske kønsmodning, hvor hundens hormonniveau igen er i ubalance. Den er måske ikke villig til at udføre, de opgaver I har trænet, den har koncentrationsbesvær og er mere optaget af andre ting. Du skal tage det helt roligt, da det er helt almindeligt for hunde at gennemgå denne fase.

Som ved sidste kønsmodning gør du bedst i at aflede hundens opmærksom og sænke kravene til træningen. Det kan være nødvendigt at begynde de indlærte øvelser forfra og over en kortere periode gentage dem. På den måde har I større chance for at opleve succes med træningen.

Vær opmærksom på at for større hunde kan denne periode vare indtil 36. måned og for mindre hunde til 10. måned.

Udviklingsfaserne er skrevet i samarbejde med adfærdskonsulent og instruktør Susanne Toft fra Jordbro Hundecenter.