{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Hund

Lær hunden at gå pænt i snor

27. november 2023
Plantorama | Lær hunden at gå pænt i snor

Lær hunden at gå pænt i snor

Hundeejere klager oftest over, at deres hund trækker i snoren og slæber dem afsted på gåturen. Det der skulle have været en hyggelig tur, bliver hurtigt forvandlet til et irritationsmoment.

Hvis din hund aldrig lærte at gå pænt i snor som hvalp, og din voksne hund har lidt for godt fat i den lange ende af hundesnoren, så kan det stadig lykkes at vende situationen.

Læs også: Hundesele eller hundesnor?

 

Forstå hvorfor din hund trækker

I modsætning til gængs opfattelse så trækker hunde ikke i snoren, fordi de vil være flokleder eller dominerende over for deres ejer. Forklaringen er meget simplere. Nemlig at gåturen er en stimulerende og spændende del af dagen for din hund, og det får den til at trække fremad.

At gå roligt ved ejerens side, når hunden meget hellere vil løbe rundt og undersøge, kræver impulskontrol, og det kan være vanskeligt for hunden at mestre. Når det er sagt, så kan alle hunde lære at gå pænt i snor, så det bliver en positiv og givende oplevelse for både hundeejer og hund.

Se vores udvalg af hundeseler og hundesnore

 

Træk ikke i snoren

Mange hundeejere tror fejlagtigt, at et kraftigt ryk i hundesnoren og skæld ud kan lære hunden ikke at have for meget fart på. Det er dog de færreste hunde, der forstår denne metode. Hunden opfanger, at du er sur på den, og forsøger derfor at undslippe situationen ved at øge afstanden mellem jer.

Ryk i hundesnoren og skæld ud er derfor ikke nogen effektiv metode til at få hunden til at komme tættere på dig og stoppe med trække i snoren. Ved et kraftigt ryk i snoren risikerer du også at give hunden skader i nakke og ryg og i værste fald give den angst forbundet med gåturen.

Plantorama | Lær hunden at gå pænt i snor

Tålmodighed og overskud er nødvendigt

Der er flere positive og givende måder, hvorpå din hund kan lære at gå i snor. Ens for dem alle er, at de kræver konsekvens og overskud. Forvent ikke, at problemet løser sig i løbet af nogle dage, men væbn dig med tålmodighed og se hvordan hundetræningen bærer frugt til gavn for både dig og din hund.

Det vigtigste er, at hunden forstår, at den kun kommer fremad ved slap snor. Nedenfor finder du to forskellige metoder, du kan benytte i træningen af din hund.

 

Metode 1: Stop op og stå stille

Denne metode benytter sig af stop og stå-teknikker, der gentages, indtil hunden ikke længere trækker. I det øjeblik hunden trækker i snoren, skal du stoppe op og stå stille. Dette gør du indtil, at snoren igen er slap, og hunden tager et skridt tilbage eller vender sig mod dig.

Når snoren igen er slap, kan dig og din hund fortsætte gåturen. Det kan ske, at du står og venter længe på at få hundens opmærksomhed, men ventetiden vil betale sig. Du skal gentage stop og stå-teknikken indtil, at hunden ikke længere trækker i snoren under gåturen.

Hunden vil ikke længere opfatte det som en fordel at trække, da den ikke kommer fremad. Den vil derimod se en fordel i at gå pænt, da den så får lov til at snuse og gå på opdagelse.

 

Metode 2: Skift retning

Teknikken i skift retning-metoden handler ikke om at trække igen, når hunden trækker, men om at du skifter retning for gåturen. Når din hund trækker dig afsted, skal du øjeblikkeligt vende dig om, gå i en anden retning, og få hunden til at gå med dig uden at trække hunden afsted i snoren.

Hunden vil finde ud af, at det er træls at blive hevet væk fra det, som dufter godt og er spændende. Derfor vil den med tiden begynde at orientere sig om, hvor du er og holde sig i nærheden.

Teknikken minder her om den forrige, da hunden ikke ser en fordel i at trække, da den så forhindres i at udforske. Den vil derimod se fordelen i at holde sit fokus på dig og ikke trække, da den så kommer fremad.