{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Hund

Når du skal vælge hund

24. september 2023
Plantorama | Når du skal vælge hund

Hundens udseende, størrelse og temperament

Alle hunde er forskellige, når det kommer til udseende, størrelse og temperament, og det er meget forskelligt, hvad mennesker falder for og har behov for. Du bør derfor gøre dig selv og hunden den tjeneste at sætte dig ind i, hvilke egenskaber de forskellige racer har.

 

Udseende

Når det kommer til valg af race, har det for noget betydning, hvordan hunden ser ud. Det er meget forskelligt, hvad der appellerer til mennesker, men uanset om du er til en lille fin bomuldshund med en vatagtig pels eller til en langhåret gravhund, bør du tage hundes pelspleje med i dine overvejelser, når du vælger race. Især langhårede racer har brug for daglig pleje af pelsen, så den ikke filtrer, mens andre kan nøjes med at blive børstet sjældnere.

 

Størrelse

Hundens størrelse er også en vigtig faktor, og her er det hovedsageligt din og familiens bolig, der spiller ind. Store hunde kræver selvsagt mere plads indendørs ligesom adgang til store friluftsarealer ofte er påkrævet. Små hunde kan bedre trives på lidt mindre plads, men det er stadig vigtigt, at der er adgang til, at hunden kan motioneres i det fri.

 

Temperament

Alle hunderacer er gennem tiderne avlet til specifikke formål. Det vil sige, at nogle racer f.eks. er avlet til at vogte ejendomme og dyreflokke, mens andre er avlet til at følge jægeren på jagt og lette fuglevildtet samt apportere det, når det er skudt. Hundenes temperament varierer således efter, hvad de i tidernes morgen er avlet til, og deres reaktionsmønstre er ofte så indgroede og instinktprægede, at det ikke vil kunne ændres, uanset hvor ihærdigt du prøver.

 

Hundens alder

Du bør overveje, om du vil følge din hvalp vokse op i familien – med alt det arbejde, der følger med – eller om du vil lade en allerede neutraliseret voksenhund blive en del af familien.

 

Hvalp

Det mest nærliggende for mange er at anskaffe en hvalp, når der skal vælges hund. Du tænker måske, at du med en hvalp har mulighed for at følge dens opvækst og præge den, så den falder bedre og hurtigere til i familien. Det er dog ikke givet, da det afhænger af hvalpens temperament og øvrige omstændigheder i familien. Desuden er en hvalp langt mere tidskrævende end en voksen hund, da den skal fodres og luftes flere gange om dagen og kræver mere opmærksomhed og socialisering.

 

Voksen hund

Vælger du til gengæld en voksen hund, kan du risikere, at den har en uønsket adfærd, som er sværere at komme til livs, fordi voksenhunde ikke så nemt lader sig socialisere som hvalpe gør. Omvendt kan du i de fleste tilfælde forvente, at voksenhunden er renlig. 

 

De mest almindelige hunderacer

Schæferhund

En intelligent og adræt hund med et stærkt arbejdsinstinkt. Den egner sig rigtig godt som professionel arbejdshund (eksempelvis i politiet) og til agility. Samtidig er schæferhunden en god familiehund, hvilket dog kræver en god socialisering i hvalpestadiet med henblik på at tæmme hundens temperament.

 

Labrador retriever

En udadvendt og glad hund med et mildt temperament. Samtidig er labrador retrieveren yderst energisk, intelligent og godmodig, hvilken gør den til en rigtig god arbejds- og kælehund.

 

Golden retriever

En meget arbejdsom hund og samtidig en god og glad familiehund, der knytter sig meget til sin ejer. Endvidere er golden retrieveren en meget børnevenlig hund, der elsker at lege hente/bringe-lege og bade i havet.

 

Ruhåret hønsehund

Er med sin gode næse en udpræget jagthund og samtidig en kærlig, aktiv og loyal familiehund. Hønsehunden kræver en konsekvent ejer og kan i hvalpestadiet socialiseres til at fungere godt med små børn.

 

Fransk bulldog

Er en lille, intelligent og legesyg hund, der elsker sjov og ballade. Den er meget social og elsker at følge sin ejer. En fremragende familiehund, der dog kræver en rolig og bestemt opdragelse. 

 

Coton de tulear

Populært kaldet ”bomuldshund” på grund af den meget bløde og helt hvide pels, der næsten ligner vat. Den lille hund er legesyg og venlig, og den egner sig godt i børnefamilier, idet den også er lærenem og glad for at behage sin ejer.

 

Cavalier king charles spaniel

En lille populær familiehund med en pels, der næsten ligner silke. Den er meget legesyg, kærlig og knytter sig tæt til sin ejer og mennesker i det hele taget.

 

Cocker spaniel

En mellemstor hund, der er trofast, legesyg og kærlig og som derfor passer perfekt som familiehund. Den vil ofte knytte sig til en bestemt person i familien.

 

Cairn terrier

En cairn terrier er trods sin lille størrelse en meget robust, stærk og intelligent hund med et stærkt ledergen. Den fungerer rigtigt godt sammen med børn, men har indimellem, især i hvalpestadiet, brug for at være alene uden børn omkring sig.