{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

3 råd til effektiv hundetræning

6. januar 2024
Hund

Hvad er effektiv hundetræning?

Vi ønsker alle en velopdragen hund, der kommer, når vi kalder, sætter sig pænt, når den bliver bedt om det, og henter pinden, når vi kaster den. Ved at gøre træningen mere effektiv kan du nemmere og hurtigere få den rolige og glade hund, du drømmer om.

Nøglen til effektiv hundetræning ligger i aktiveringslegetøjet og belønningen. Vælger du det rette legetøj og den rette belønning, vil du uden problemer have din hunds opmærksomhed gennem hundetræningen. Du skal blot huske at give hunden sin belønning på det rette tidspunkt.

 

1 Det rette legetøj til hundetræning

Vælg det legetøj, din hund foretrækker at lege med. Synes din hund, at legetøjet er kedeligt, bliver det svært at fastholde dens interesse. Vælger du legetøj, den synes er spændende, kan du med garanti regne med mange sjove træningstimer med din hund.

Der findes et væld af hundelegetøj til aktivering, og det er meget forskelligt, hvad hundene kan lide. Der findes alt fra bolde, over plys- eller plastikdyr til tove og reb. Alt sammen i forskellige størrelser og længder. Derfor handler det om, at du prøver dig frem for at finde netop det legetøj, der aktiverer og interesserer din hund.

Fælles for alle typer legetøj er, at de med jævne mellemrum skal udskiftes i træningen, da din hund kan miste interessen for det efter noget tid.

Vil du gerne fastholde din hunds opmærksomhed, er det altså nødvendigt at købe legetøj, som hunden elsker og skifte legetøjet ud, når hunden viser tegn på manglende interesse.

Læs også: Gode råd til hvalpetræning

2 Hundetræning og den rette belønning 

Den rette belønning under hundetræning er helt simpelt det, din hund finder attraktivt. Hvis ikke belønningen er interessant, vil hunden hurtigt finde hundetræning kedeligt. Omvendt vil en attraktiv belønning interessere din hund og sørge for, at din hund vil lære mere, da den ved den belønnes godt. Hvilken belønning, der er et hit hos din hund, er ligesom legetøjet individuelt.

Blandt udvalget af godbidder og hundesnacks finder du både tørrede og knasende samt bløde og fyldte, der alle kommer i forskellige smagsvarianter fra fjerkræ, over vildt til oksekød. Du kan med fordel kigge efter særlige træningsgodbidder, der er helt perfekte i deres mundrette størrelse og nemme for din hund at tygge.

Når du skal vælge den rette belønning, er det vigtigste altså, at du finder frem til en konsistens og smag, som din hund er vild med.

 

3 Hundetræning på det rette tidspunkt

Idéen med belønninger under hundetræning er at lære hunden, at den belønnes, når den udfører bestemte handlinger. Din hund skal forbinde bestemte handlinger med forkælelse og ros. Når først din hund forbinder en handling med en positiv reaktion fra dig, så vil den helt naturligt få lyst til at udføre handlingen igen.

Det rette tidspunkt, at belønne din hund på, er umiddelbart efter, den har udført den ønskede handling. Beder du for eksempel din hund om at lægge sig ned med ordren ”DæK!”, så giv den godbidden i det øjeblik, den ligger sig ned. Så vil hunden forbinde netop denne ordre med positiv respons og belønning.

Det mest effektive vil være at holde sig til devisen: ”én handling, én godbid”. Godbidder og snacks har ofte et højt indhold af kalorier, og derfor bør de ikke overdoseres. Det er forståeligt, at du gerne vil forkæle din hund, men det har ikke nogen positiv effekt på hundetræningen, at du giver hunden en hel håndfuld ad gangen. Hvis den kun får én godbid per udført handling, vil den helt naturligt udføre flere handlinger for at få flere godbidder.