Hund

Råd til god hvalpetræning

Plantorama | Råd til god hvalpetræning

Træn ikke hvalpen for meget

Hvalpetræning kan virke uoverskueligt for dig som hundeejer, men det er med til, at du får en sund og glad hund. Din hund skal luftes, motioneres og stimuleres hver dag, og det bliver alt sammen nemmere med en velopdragen hund.

Det er imidlertid vigtigt, at du ikke aktiverer din hundehvalp for voldsomt. Hvalpen skal have lov til at være hvalp, og du bør derfor vente med de timelange gåture og den strenge, disciplinære hundetræning.

Den gode hvalpetræning tager udgangspunkt i følgende:

 • Socialisering gennem oplevelser
 • Træning af mindre øvelser
 • Træning af indkald
 • Aktivering i 20 minutter ad gangen

   

  Socialisér gennem hvalpetræning og oplevelser

  Den bedste aktivering og træning, du kan tilbyde i begyndelsen af en hunds liv, er at tage den med ud og opleve verden. Når du har muligheden, bør du tage hvalpen med til alle hverdagens gøremål - tag den med på indkøb, familiebesøg og i bilen.

  Når du tager din hvalp med ud i verden, giver du den oplevelser med mange forskellige dufte og lyde og mulighed for at møde forskellige slags mennesker - og andre dyr. Hvis hunden fra hvalpealderen vænnes til anderledes dufte, syn og lugte end dem, der omgiver den derhjemme, vil den blive en mere rolig og tryg hund.

   

  Hvalpetræning: Små øvelser

  Ligesom børn skal have lov til at være børn, skal en hvalp have lov til at være hvalp. Du gør derfor klogt i ikke at udsætte din hvalp for streng, disciplinær hundetræning, men hold dig til passende hvalpetræning.

  Du kan i stedet træne simple øvelser med din hvalp, som eksempelvis at lade hvalpen lede efter godbidder, der er gemt væk i græsplænen eller inde i huset. Gemmelegen vil aktivere hvalpens hjerne og introducere den for træning.

  Når hvalpen er blevet fortrolig med gemmelegen, kan du begynde at træne den i basale lydigheder, som eksempelvis at stå og dække. Du kan også med fordel bruge aktiveringslegetøj. 

  Hvalpetræning: Indkald

  Det første, du som hundeejer bør træne, er indkald. Indkald er helt simpelt at kunne kalde sin hund til sig. Du kan forvente mange ting af en velopdragen hund, men det vigtigste må siges at være, at hunden kommer, når du kalder. Indkald bør derfor være det første, du træner med din hvalp.

  Husk at bruge godbidder til at belønne hundehvalpen med når den kommer hen til dig. På den måde lærer den hurtigt, at den får positiv behandling, når den lystrer. Du vil sætte pris på det senere i hundens liv, hvis du allerede nu lærer den at komme til dig, når du kalder.

   

  Hvalpetræning: Aktivér maks. 20 minutter

  Hundehvalpe har svært ved at sige fra, når de er trætte. De er så nysgerrige på livet, at de gerne vil lege, gå tur og gå på opdagelse, selvom de egentlig er udtømte for energi. Derfor er det dit ansvar som hundeejer at sætte begrænsninger for hunden.

  Afhængig af race er der stor forskel på, hvor meget aktivitet en hvalp har brug for og kan holde til, men som udgangspunkt bør du ikke aktivere din hvalp i mere end 20 minutter ad gangen - uanset om vi taler leg, træning eller gåtur. Hunde i alle aldre har brug for at restituere, men særligt hvalpe har brug for hvile og energi, de kan bruge til vækst.

  Læs flere tips & tricks

  Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

  Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre