Hund

4 gode råd til at undgå flåter

Plantorama | 4 råd til at undgå flåter

Din hund og flåter: Hvorfor er flåter farlige?

Flåten er én af hundeejernes værste bekendtskaber – ikke kun på grund af deres ækle udseende, men også fordi flåter kan overføre farlige sygdomme til hunden.

Borrelia og anaplasmose (flåtfeber) er to sygdomme, du bør kende til. Begge sygdomme kan forårsage feber, nedsat appetit, halthed og modvilje mod motion og aktivitet. I få tilfælde udvikler hunden kroniske sygdomme efter en infektion, men størstedelen bliver helt raske efter en kur med antibiotika.

Men hvad kan du gøre for at holde hunden flåtfri denne sommer? Her er 4 råd, du kan overveje.

 

1 Undgå flåtens tilholdssteder

Hvis du spørger dig selv, hvordan I bedst undgår flåter, er det simple svar: undgå de områder, hvor flåterne lever. Du finder typisk flåter i tætplantede skove, overgroede buske og krat, langt græs samt områder med visne blade, hvor de sidder og venter på, at hunden eller andre dyr som f.eks. rådyr kommer forbi.

Du undgår bedst flåterne ved at færdes på stierne og gå uden om flåternes yndlingsområder. Det kan selvfølgelig være en udfordring at undvære den gode gåtur i skoven, og det behøver I heller ikke, så skal du bare i stedet tjekke hundens pels igennem for flåter efter hver tur.

 

2 Tjek hundens pels for flåter dagligt

Hunde er vilde med at lege i haven og gå lange ture, så det kan være svært helt at undgå kontakten med flåter. Du kan hjælpe din hund ved at tjekke for flåter i pelsen dagligt og særligt efter gåture i skoven.

Er din hund lyshåret, kan du sommetider se flåten kravle på hundens pels, umiddelbart efter I har gået igennem højt græs eller lignende. Se du flåten her har du mulighed for blot at børste den af med hånden hurtigst mulig, inden den gemmer sig dybere i pelsen.

Undersøg og del pelsen med dine fingre, efter gåturen, og red pelsen med en fintandet kam. På den måde er der størst chance for, at du fanger alle flåterne, også dem der ikke har sat sig fast i hundens hud endnu. Husk at tjekke mellem hundens tæer, i og bag ørerne samt i armhulerne.

De sætter sig typisk steder, hvor hunden har svært ved selv af bide eller kradse dem af, og hvor der er lunt. Finder du en flåt, handler det om at fjerne den korrekt.

Plantorama | 4 råd til at undgå flåter

3 Fjern hundens flåter korrekt

Har du fundet en flåt, der sidder fast på hunden, skal du fjerne den med det samme. Fjernelse af flåten er nemmere, end du tror, så længe du er forsigtig og har det rigtige værktøj.

Der findes mange flåtænger, men vi anbefaler at bruge en særlig flåttang, der ligner et lille koben. Den skubbes let ind under flåtens hoved helt nede ved hundens hud, og så drejes flåttangen forsigtigt rundt, indtil flåten slipper hunden.

En af fordelene ved denne tang er at den let betjenes med 1 hånd, mens den anden kan holde hundens hår spredt, samtidig er risikoen for at klemme flåten meget lille. Undgå at klemme flåten, ved bare at rive flåten af med fingrene, så dens krop brister. Flåter, der bærer sygdomme, smitter nemlig hunden på den måde.

 

4 Forebyg flåter med flåtmiddel

Du kan hjælpe din hund godt på vej ved at gøre den så ’utiltrækkende’ for flåterne som muligt. Selvom det er sikrest at afholde hunden fra skovområder, hvor flåterne holder til, er det ikke altid den mest realistiske løsning.  Du kan gøre din hund mindre appetitvækkende, hvis du anvender et flåtmiddel som Frontline Combo Vet.

Et flåtmiddel som Frontline Combo Vet er nemt at påføre i hundens nakke, og beskytter hunden i op til 4 uger. Midlet dræber både flåter, hunden allerede har på sig, og flåter som måske sætter sig fast i fremtiden. Du kan læse mere om til flåtmidlet her. Læs mere om Frontline Combo Vet.

Læs flere tips & tricks

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 200.000 andre