Hund
4 gode råd til at undgå flåter
26. november 2024Din hund og flåter: Hvorfor er flåter farlige?
Flåten er én af hundeejernes værste bekendtskaber – ikke kun på grund af deres ækle udseende, men også fordi flåter kan overføre farlige sygdomme til hunden.
Overordnet er der to flåter, som du bør kende til og så vidt muligt undgå; skovflåten og engflåten.
Skovflåten kan smitte hunden med borrelia og anaplasmose (flåtfeber). Begge sygdomme kan forårsage feber, nedsat appetit, halthed og modvilje mod motion og aktivitet. I få tilfælde udvikler hunden kroniske sygdomme efter en infektion, men størstedelen bliver helt raske efter en kur med antibiotika.
Engflåten kan smitte hunden med babesiose. Sygdommen kan forårsage blege eller gule slimhinder (gulsot), udtalt træthed, hurtig vejrtrækning, opkast og appetitløshed. Opdages sygdommen tidligt, inden der er sket skade på de indre organer, har hunden en god prognose.
Men hvad kan du gøre for at holde hunden flåtfri denne sommer? Her er 4 råd, du kan overveje.
Her finder du vores udvalg af plejemidler
1 Undgå flåtens tilholdssteder
Hvis du spørger dig selv, hvordan I bedst undgår flåter, er det simple svar: undgå de områder, hvor flåterne lever. Du finder typisk skovflåter i tætplantede skove, overgroede buske og krat, langt græs samt områder med visne blade, hvor de sidder og venter på, at hunden eller andre dyr som f.eks. rådyr kommer forbi.
Du undgår bedst skovflåterne ved at færdes på stierne og gå uden om deres yndlingsområder. Det kan selvfølgelig være en udfordring at undvære den gode gåtur i skoven, og det behøver I heller ikke, så skal du bare i stedet tjekke hundens pels igennem for flåter efter hver tur.
Engflåter foretrækker, modsat skovflåter, lysere og tørre omgivelser. Det kan altså være svært helt at undgå flåternes tilholdssteder.
2 Tjek hundens pels for flåter dagligt
Hunde er vilde med at lege i haven og gå lange ture, så det kan være svært helt at undgå kontakten med flåter. Du kan hjælpe din hund ved at tjekke for flåter i pelsen dagligt og særligt efter gåture i skoven.
Er din hund lyshåret, kan du sommetider se flåten kravle på hundens pels, umiddelbart efter I har gået igennem højt græs eller lignende. Se du flåten her har du mulighed for blot at børste den af med hånden hurtigst mulig, inden den gemmer sig dybere i pelsen.
Undersøg og del pelsen med dine fingre, efter gåturen, og red pelsen med en fintandet kam. På den måde er der størst chance for, at du fanger alle flåterne, også dem der ikke har sat sig fast i hundens hud endnu. Husk at tjekke mellem hundens tæer, i og bag ørerne samt i armhulerne.
De sætter sig typisk steder, hvor hunden har svært ved selv af bide eller kradse dem af, og hvor der er lunt. Finder du en flåt, handler det om at fjerne den korrekt.
3 Fjern hundens flåter korrekt
Har du fundet en flåt, der sidder fast på hunden, skal du fjerne den med det samme. Fjernelse af flåten er nemmere, end du tror, så længe du er forsigtig og har det rigtige værktøj.
Der findes mange flåtænger, men vi anbefaler at bruge en særlig flåttang, der ligner et lille koben. Den skubbes let ind under flåtens hoved helt nede ved hundens hud, og så drejes flåttangen forsigtigt rundt, indtil flåten slipper hunden.
En af fordelene ved denne tang er at den let betjenes med 1 hånd, mens den anden kan holde hundens hår spredt, samtidig er risikoen for at klemme flåten meget lille. Undgå at klemme flåten, ved bare at rive flåten af med fingrene, så dens krop brister. Flåter, der bærer sygdomme, smitter nemlig hunden på den måde.
4 Forebyg flåter med flåtmiddel
Du kan hjælpe din hund godt på vej ved at gøre den så ’utiltrækkende’ for flåterne som muligt. Selvom det er sikrest at afholde hunden fra skovområder, hvor flåterne holder til, er det ikke altid den mest realistiske løsning. Du kan gøre din hund mindre appetitvækkende, hvis du anvender et flåtmiddel som Frontline Combo Vet.
Et flåtmiddel som Frontline Combo Vet er nemt at påføre i hundens nakke, og beskytter hunden i op til 4 uger. Midlet dræber både flåter, hunden allerede har på sig, og flåter som måske sætter sig fast i fremtiden. Du kan læse mere om til flåtmidlet her. Læs mere om Frontline Combo Vet.
Udover flåtmidler findes der også piller og halsbånd, som kan forebygge problemet. Begge er dog receptpligtige og skal købes hos din dyrlæge. Der findes desuden en vaccine, som beskytter mod borreliose.