Sådan bekæmper du hundelopper
25. februar 2024Hvad er hundelopper?
En hundeloppe er et lille insektdyr, der lever af blod. Selvom vi kalder det en hundeloppe, er det faktisk oftest katteloppen, der ses på hunde. Loppen gennemgår fire stadier i dens levetid – æg, larve, puppe og voksen. Den vil lægge 10-30 æg på din hund, som oftest falder til jorden med tiden.
Æggene er små, ovalformede og gråhvide. Når æggene udklækkes, bliver de til larver, der inden for en måneds tid vil forpuppe sig og blive til voksne lopper. Pupperne kan dog ligge i dvale i over et år, hvor de ikke har behov for blod, og det kan derfor være svært at bedømme, hvor længe en loppe faktisk lever.
Forebyggelse af hundelopper
På grund af loppens forskellige levestadier kan de være svære at bekæmpe. Det kan ligeledes være svært helt at undgå, at din hund får lopper. Du kan dog mindske risikoen gennem forebyggelse.
For at komme af med eventuelle æg og larver, kan du støvsuge polstrede møbler, hjørner og sprækker i boligen. Det er faktisk kun 5% af loppebyrden, der findes på selve hunden. Resten - æg, larver og pupper - findes i omgivelserne, hvorfor det er særligt vigtigt at bekæmpe med forskellige initiativer.
Det hjælper også, hvis du er opmærksom på, hvor din hund færdes, og hvem den færdes med. Hvis din hund er på besøg hos naboen og bliver befængt med lopper, vil den naturligvis have ”gæsterne” med hjem igen.
I sådanne tilfælde er der ikke andet at gøre end at bade og kæmme din hund igennem og give den en loppebehandling.
Shop loppemidler til hunden her
Symptomer på hundelopper
Har du fået mistanke om, at din hund er loppebefængt, så hold øje med om den kløer sig. De typiske tegn på hundelopper er:
- Kløe på brystkassen, halsen, lysken eller haleroden
- Rødlig og hævet hud eller udslæt under pelsen
- Små blødende sår
- Bare pletter i pelsen
- Voksne lopper i pelsen
- Loppeafføring på gulvet eller på hundens hud
Oplever din hund nogle af disse tegn, er det en god idé at kæmme den igennem for eventuelle æg og levende lopper og give den en behandling mod lopper med det samme. Husk at nogle behandlingsmidler kræver, at du gentager behandlingen for optimal bekæmpelse.
Behandling af hundelopper
Har du konstateret hundelopper i pelsen, er det med at komme i gang med behandlingen. Du skal huske på, at du både skal bekæmpe de levende lopper, men også æggene, larverne og pupperne.
For at slippe af med de levende lopper kan du behandle hunden med et loppebekæmpelsesmiddel - for eksempel Frontline Combo parasitmiddel. æggene, larverne og pupperne fjernes bedst ved hyppig støvsugning af omgivelserne og vask af boligens tekstiler.
Loppebid på mennesker
Hundelopper foretrækker at leve på din hund eller kat, men du kan være uheldig at opleve loppebid på dig selv. Selvom loppebid på mennesker ikke sker ofte, kan det være en fordel at være opmærksom, da nogle får kraftige allergiske reaktioner.
Loppebid fra hundelopper viser sig ofte som enkelte røde prikker under knæene, omkring anklerne og på underarmene. Oplever du at loppebidene kommer i klynger, er der højst sandsynligt ikke tale om hundelopper, men derimod menneskelopper.
Er du blevet bidt af en hundeloppe, kan du gøre brug af ovenstående råd og samtidig vaske dit tøj grundigt (gælder dog ikke vores råd omkring parasitmiddel).
Læs også vores guide til hvordan du plejer hundens pels rigtigt