{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Hund

Sådan passes hundens tænder

26. november 2024
Plantorama | Sådan passer du hundens tænder

Gode råd til hundens tænder

  • Din hundehvalp skifter tænder omkring fire måneders alderen og kan derfor udvikle tandproblemer
  • Daglig tandbørstning giver rigtig gode resultater
  • Den ældre hund har behov for ekstra god tandpleje
  • God tandpleje mindsker tandsten, tandkødsbetændelse og dårlig ånde
  • Tandbørstning skal begyndes fra hvalpealderen og gerne opfattes som noget positivt for hunden
  • Tyggeben, godbidder og legetøj kan virke forebyggende
  • Hundens tænder skal jævnligt undersøges for tegn på tandproblemer
  • Dyrlægen kan undersøge og vurdere din hunds tænder

 

Hundehvalpens tænder

Det er en stor fordel for dig som hundeejer, at vænne din hvalp til at få kigget på tænderne. På den måde har du et bedre udgangspunkt for at påbegynde tandbørstningen. Samtidig kan du holde øje med, om biddet er korrekt, og om mælketænderne er intakte. En hvalp har nemlig mælketænder ligesom os mennesker.

Når hvalpen er omkring fire måneders alderen, begynder den at skifte mælketænderne ud med permanente tænder. I den periode bør du holde ekstra godt øje med, at hundens tænder vokser rigtigt frem. Oplever du problemer, skal du kontakte din dyrlæge.

 

Den voksne hunds tænder

Hundens permanente tænder er, som navnet angiver, blivende resten af hundens liv. Derfor er grundig tandpleje vigtigt, da din hund risikerer at lide under smertefulde tænder og tandkød i mange år. Tandbørstning en gang dagligt giver rigtig flotte resultater, og du mindsker risikoen for tandproblemer betydeligt.

Du kan bruge flere former for hundetandbørster. I Plantorama anbefaler vi tandbørster, der kan børste begge sider af tandrækken på samme tid – grundigt og effektivt.

Om du skal bruge hundetandpasta, er en individuel sag. Vi anbefaler en enzymholdig tandpasta, gerne med et godt slibemiddel i for mekanisk rensning. Det øger resultatet og forebygger fremtidige tandproblemer. Find gerne en tandpasta som din hund er helt vild med, og husk på at den ikke må indeholde fluor.

 

Den ældre hunds tænder

Selvom din hund bliver ældre, nyder den stadig godt af god tandpleje. Den daglige tandbørstning bør stadig være en del af jeres rutine. Din hund vil dog ikke tage skade af, at du er ekstra opmærksom på dårlig ånde, rødmende tandkød og tandbrud, da det er skavanker, der kan komme med alderen.

 

Derfor er tandbørstning vigtigt

Mange spørger, om det virkelig er nødvendigt med børstning af hundens tænder. Præcis som hos mennesker fjerner daglig hundetandbørstning bakterieholdige belægninger, så de ikke ophober sig og udvikler sig til tandsten. Du mindsker risikoen for, at hunden får tandkødsbetændelse, der kan udvikle sig til farlig og smertefuld paradentose.

Mangelfuld tandpleje kan også forværre din hunds ånde. Så selvom hundens ånde ikke ligefrem dufter af violer, så er der ingen grund til at gøre situationen værre.

 

Sådan lærer hunden at få børstet tænder

Det er lettest og mest effektivt at begynde som hvalp. Dermed ikke sagt at en ældre hund ikke også kan vænne sig til tandbørstningen, det kræver bare lidt ekstra tålmodighed fra din side. Uanset alder bliver hele proceduren nemmere, hvis du går langsomt frem og prøver at få hunden til at forbinde den med noget positivt.

Du vil blive populær, hvis du dypper tandbørsten i noget lækkert, som leverpostej, og giver din hund lov til at slikke tandbørsten ren. På den måde vil hunden forbinde tandbørsten med en lækker godbid og med tiden komme helt af sig selv. Det er her, at du udskifter leverpostejen på tandbørsten med godbidder.

Børst en eller to tænder ad gangen og giv så hunden en lille belønning. Fra dag til dag øger du antallet af tænder, der børstes ind imellem godbidderne, og til sidst får du lov til at børste dem alle.

Det behøver slet ikke være en træls og uoverskuelig pligt at børste tænder, hvis blot du tager det i små skridt og sørger for belønning. Slut gerne af med en godbid eller en sjov leg, så hunden bliver ved med at forbinde tandbørstningen med noget positivt.

 

Forebyggelse af dårlige tænder

Tandbørstning er det vigtigste våben mod din hunds tandproblemer, men der er også andre hjælpemidler, du kan tage i brug i kampen mod dårlig tænder. Der findes blandt andet godbidder, tyggeben og legetøj designet til at holde tænderne i god stand. De kan dog ikke erstatte den positive effekt, som tandbørstning har.

Er det udelukket at børste tænder på hunden, kan du prøve dig frem med forskellige produkter, da det er bedre end slet ikke at gøre noget.

 

Tegn på dårlige tænder

Selvom du jævnligt børster din hunds tænder, bør du holde øje med tegnene på tandproblemer. Hvis du er god til at holde øje med din hunds tænder, kan du undgå de mest alvorlige tandproblemer ved hurtigt at søge behandling hos dyrlægen.

Tænderne sidder i munden, så du slipper ikke helt for oplevelsen af fugtig hundeånde. Hele proceduren forløber nemmere, hvis du er nænsom, forsigtigt løfter hundens læber op og ser tænderne efter.

Du skal holde øje med:

  • Misfarvninger på tænder og tandkød
  • Dårlig ånde
  • øget savlen
  • Tyggevanskeligheder
  • Røde, hævede eller blødende gummer
  • Tandsten (viser sig ved gule eller brune belægninger)
  • Manglende og løse tænder
  • Knækkede og skadede tænder

 

Besøg dyrlægen

Når du er til den almindelige sundhedsundersøgelse, bliver din hunds tænder også tjekket. Dyrlægen undersøger, om din hund har bløde belægninger på tænderne, tandsten, knækkede, skadede eller slidte tænder og dårlig ånde. Skulle der opstå problemer, kan dyrlægen undersøge din hunds tænder nærmere under bedøvelse.

Dyrlægerne er eksperter i din hunds tænder, og de vil kunne rådgive om og vurdere netop din hunds situation, og hvad du bør gøre for at holde hundens tænder sunde.