{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Kat

Før du får kat

9. juni 2024
Plantorama | Før du får kat

Overvejelser før du får kat 

Mangler du en blød legekammerat, og kan du se bort fra et par ødelagte sweatre? Så er du muligvis klar til at blive katteejer. Du skal dog være opmærksom på, at med titlen som katteejer følger ansvar og til tider besvær.

Før du anskaffer dig en ny dejlig kat, er det vigtigt, at du er klar over det ansvar, der følger med. Der er over en million katte i Danmark, og halvdelen af dem er herreløse. Det er derfor vigtigt, at dit kattesavn ikke ender ud i et impulskøb, der senere fører til en herreløs kat. Der er helt grundlæggende tre ting, du bør overveje:

  • Har du lysten og tiden?
  • ønsker du en bestemt type kat?
  • Skal katten neutraliseres?

 

Katte kræver tålmodighed, kærlighed og tid

De første overvejelser, du bør gøre dig, er, om du virkelig har tid og lyst til et liv med en kat. Katte er søde og sjove, men de kan også ødelægge dit yndlingstæppe og kaste op i sofaen. Det kræver tålmodighed, massevis af kærlighed og tid.

En kat er et socialt dyr, og den har brug for dit selskab. Du bør overveje, om du hver dag har tid til at passe og pleje din kat, så den holder sig sund og rask. Selvom katten er mindre krævende end hunden, skal den stadig fodres, børstes, aktiveres og kæles med.

Tænk også på om der er perioder, hvor du ikke selv kan tage dig af katten, og om du i så fald har familie, venner eller naboer, der kan hjælpe.

 

Vælg kat efter dine omgivelser

Bor du til leje, bør du undersøge, om katte er velkomne, da det ellers er nytteløst at anskaffe sig katten. Om katten skal være en udekat eller en indekat, er en evig diskussion, og der er fordele og ulemper afhængigt af, hvad du vælger. Indekatten kræver mere aktivering end udekatten, men udekatten er udsat for diverse farer. Læs mere om beslutningen her.

Du bør også overveje, om du ønsker en hankat eller en hunkat. Hankatten har tendens til at strinte, og en kønsmoden hunkat støjer meget. Overvej derfor hvad der passer til dit temperament.

Det er ligeledes en god idé, at du gør dig tanker om alderen på katten og dens pelstype. Afhængig af alderen har katten forskellige behov samtidig med, at pelstypen kræver forskellige grader af pelspleje.

 

Overvej neutralisering

En af de største grunde til de mange herreløse katte i Danmark er, at ejerne ikke neutraliserer deres katte og ikke vil tage sig af kattekillingerne. Har du besluttet dig for at få en hunkat, skal du overveje, om du ønsker at få killinger. Får katten unger, hviler deres trivsel på dine skuldre. ønsker du ikke killinger og det medfølgende ansvar, kan din hunkat steriliseres eller du kan give hende p-piller.

En hankat kan have en tendens til at tisse omkring for at afmærke sit territorium og strejfe omkring i længere perioder. Neutraliserer du din hankat, undgår du, at den er skyld i ufrivillige killinger, dens temperament bliver mere medgørligt og den vil ikke strinte og strejfe så meget omkring.