{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Kat

Kattesygdomme: Det betyder kattens symptomer

4. november 2023
Plantorama | Kattesygdomme: Det betyder kattens symptomer

Sløje katte skjuler sygdomme

Når katteejere opdager, at deres kat er syg, er den ofte blevet meget syg. Dette skyldes ikke uopmærksomme ejere, men derimod at katten instinktivt skjuler sig, når den er syg.

Gennem mange generationer har katten tillært sig at skjule smerte. Dette gør de, fordi det er essentielt for deres overlevelse ude i naturen, at andre dyr ikke opfatter dem som svage og sårbare. Selvom din kat ikke behøver jage sin egen føde, og du ikke ligefrem ligner en stor sulten ulv, så forbliver kattens overlevelsesinstinkt.

Kattesygdomme behandles bedst, når de opdages tidligt. Det betyder, at din rolle som katteejer er meget vigtig i forhold til kattens sundhed. Du ser katten hver dag og tager beslutningen om at tilse dyrlægen, så det er vigtigt, at du ikke ignorerer, hvad katten prøver at fortælle dig - eller nærmere prøver at skjule for dig.

Det kan være helt små ændringer i kattens adfærd og daglige rutine, der afslører, om den trives. Vi har her samlet en liste over de mest almindelige symptomer for kattesygdomme. Oplever du ændringer i kattens adfærd eller rutine, bør du altid kontakte dyrlægen for råd og vejledning.

 

Symptomer på kattesygdomme

  • Aktivitetsændring: Stigende og faldende aktivitet eller ændringer i kattens daglige rutine er røde flag. En ældre kat med et meget højt aktivitetsniveau kan lide af for højt stofskifte, imens nedsat aktivitet kan være symptom på sygdom. Dette gælder også, hvis katten sover mere end normalt.
  • Adfærdsændring: De fleste katte vil skjule sig eller mindske interaktionen med deres ejer, hvis de er syge. Er din kat normalt meget kontaktsøgende, men pludselig ikke interesseret i klap og kæl, kan det være et tegn på, at den ikke trives. En tidligere meget selvstændig kat, der nu ikke vil lade dig være i fred, kan også være syg.
  • ændring af appetit og tørst: Nogle katte virker kræsne, men oplever du, at din kat spiser og drikker mere eller mindre, kan der være en skjult årsag. Nogle katte vil helt stoppe deres foderindtag, og her er det vigtigt, du behandler problemet hurtigt, da stofskiftet ikke tåler, at den faster.
  • Dårlig ånde: Her er mangelfuld tandpleje ofte synderen. De fleste katte med dårlig ånde lider af mundhulebetændelse, men kan også være syge med diabetes. Sådan plejer du kattens tænder.
  • Urenlighed: Besørger katten udenfor kattebakken, kan der være tale om et adfærdsproblem. Den kan også lide af mere alvorlige sygdomme i urinvejene, som må behandles af dyrlægen.
  • Vægtændring: Når katten øger eller mindsker sin vægt, hænger det ikke altid sammen med ændringer i appetitten. Katte med diabetes kan spise normalt eller endda mere, men stadig tabe sig. Problemer i tarmene eller kræft kan også være skyld i vægtændringer.
  • Pelspleje: Katte er normalt grundige, når det kommer til hygiejne, så hvis pelsen pludselig er fedtet og filtret, kan det skyldes, at katten ikke er rask. Katten lider måske af smerter, der forhindrer den i god pelspleje. Også overdreven slikkeri kan være symptom på stress, smerter eller allergi. Få 4 tips til god pelspleje.
  • Vokalisering: Stille katte, der begynder at snakke meget eller hyle om natten, gør det muligvis, fordi de er syge. Nogle af de mulige forklaringer inkluderer angst og forhøjet blodtryk. Forstå kattens (krops)sprog.