{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Sådan aktiveres indekatte

21. december 2023
Kat

Alle katte kræver motion og aktivering

Alle katte har brug for motion og aktivering af deres jagtinstinkt. Holder du en indekat, kræver det en større indsats fra din side, for at katten trives og får tilgodeset sine naturlige behov.

Er du den heldige ejer af en indekat, er der primært to farer, din kat udsættes for – stress og kedsomhed. Begge er med til, at din kat udvikler adfærdsproblemer som at klatre i dine gardiner og jage dine fødder hen af gulvet. For at forebygge en adfærdsvanskelig kat skal du sørge for, at dens behov for jagt og territorium erstattes af en optimal indretning og aktivering.

Her er de bedste og mest simple løsninger, som din kat vil elske dig for:

  • Klatrevenlig indretning
  • Aktiveringslegetøj
  • Jagtlege

 

Aktivér med klatrevenlig indretning

Din kat har brug for at overvåge og patruljere sit territorium, det være om katten har adgang til udendørsarealer eller ej. Indretter du hjemmet med ”lav” møblering, bliver det meget hurtigt overskueligt for katten, og den vil miste interessen for at afpatruljere området. For at bibeholde kattens interesse er det en god idé at variere indretningen, så katten skal bevæge sig i flere plan.

Du kan gøre dette ved at sørge for højtplacerede liggepladser og skjulesteder, hvor den kan følge med i hjemmets daglige aktiviteter. Lav gerne plads til katten i vindueskarmen, da den her kan overvåge rummet fra en central plads. 

Din kat får desuden mulighed for at følge med i livet udenfor, hvilket vil kunne optage den i timevis. Din kat vil også elske at klatre rundt på hylderne i din bogreol, så du kan med fordel rydde et par hylder til katten. Er du på udkig efter en mere kommerciel løsning, findes der mange forskellige kattemiljøer med klatresøjler, hylder og huler.

Når det kommer til kattevenlig indretning, er det med at tænke kreativt. Prøv at kigge på dit hjem med katteøjne og se hvilke løsninger, der fungerer bedst for dig og samtidig tilgodeser din kat.

Shop klatretræer til katten her.

Underhold med aktiveringslegetøj

Ligesom din kat har behov for at sikre sit territorium, har de brug for at jage. En indekat mister ikke interessen for at jage og fange bytte, dens interesse overføres blot på andre bevægelige ting i hjemmet. Du har måske oplevet, at dine hænder eller fødder har været ofre, og de er ikke specielt velegnede til at modstå skarpe kattekløer og –tænder.

For at overføre kattens interesse på noget mere velegnet kan du købe aktiveringslegetøj. Legetøjet fungerer forskelligt, men har alle det formål at aktivere sin kats sanser og jagtinstinkt og udfordre dens intelligens.

En foderbold kræver for eksempel, at katten bruger kløgt og kræfter på at få de lækre godbidder. Også kunstige mus og fuglefjer fanger din kats interesse og stimulerer dens jagtinstinkt.

Prøv forskellige aktiveringslegetøj, lav eventuelt dine egne versioner af papkasser eller tomme plastikflasker, og find frem til det bedste legetøj til netop din kat. Det vil sikre jer mange timers leg, og at din kat aktiveres, når den er alene hjemme.

 

Stimulér med jagtlege

Som supplement til aktiveringslegetøjet kan du pirre kattens lyst til udforskning ved at belønne katten for jævnligt at undersøge dens omgivelser. Du kan placere godbidder eller foder rundt på hylder, i hjørner og vindueskarme i hjemmet, som din kat vil finde i løbet af dens afpatruljering af huset.

Katte bevæger sig ofte på spiseborde- og stole, da de af og til finder madrester. Ved at placere godbidder andre steder i huset kan du aflede din kats opmærksom og øge dens interesse for andre områder.

Du kan også pakke godbidder ind i toiletpapir eller køkkenruller, så din kat bliver nødt til at pakke byttet ud, før den får noget at spise. Jagtlegene er en god måde at aktivere din kat på, når du ikke er hjemme, eller når du ønsker, at den beskæftiger sig selv.