Kat

Skal katten være indekat eller udekat?

Plantorama | Skal katten være indekat eller udekat?

Indekat eller udekat?

Skal katten være indekat eller udekat? Det er et spørgsmål, mange nyudklækkede katteejere stiller sig selv, og svarene deler vandene. Den rette beslutning kan være svær at komme frem til, så læs med her om nogle af fordelene og ulemperne.

Når du skal træffe valget, om din kat skal leve indendørs eller udendørs, er der særligt tre områder, hvor indekatten og udekatten er forskellige. Der er fordele og ulemper ved begge dele, så det er op til dig selv at vurdere, hvad der er det rette valg. De områder, du skal være opmærksom på, er:

  • Sundhed
  • Sikkerhed
  • Miljø

 

Kattens sundhed

Det er nødvendigt, at du er klar over, den risiko du løber ved at have din kat udenfor. Flere sygdomme, som katteleukæmi og katteaids, bæres af andre katte, der potentielt kan smitte din kat. Du skal desuden være opmærksom på flåter, lopper, øremider og orm.

En udekat bør være neutraliseret, ID-mærket og vaccineret, før du slipper den ud. Gør du disse ting, mindsker du risikoen for, at uønskede killinger kommer til verden, og at din kat får livstruende sygdomme. Tag din kat med til dyrlægen minimum en gang om året og få den tjekket. Så mindsker du de risici, der er for en udekat betydeligt.

En indekat er ikke udsat for de samme sundhedstrusler som udekatten. Det er dog stadig en god idé at lade den neutralisere, ID-mærke og vaccinere.

 

Kattens sikkerhed

Inden du lukker katten ud, bør du også overveje de sikkerhedsmæssige farer, der følger med. Udekatten færdes ikke nødvendigvis alene, men muligvis også blandt andre dyr, mennesker og biler. Det er alt sammen noget, der potentielt udgør en trussel mod katten.

Selvom katten er en dygtig jæger med skarpe tænder og kløer, er den ikke altid modstandsdygtig over for hunde og andre vilde dyr. Skader fra vilde dyr og hunde kan være meget seriøse og i nogle slemme tilfælde fatale.

Husk at du som katteejer, skal være bekendt med bekendtgørelsen af mark- og vejfred.

Indekatten vil ikke skulle forsvare sig mod andre dyr og risikerer derfor ikke på samme måde at blive skadet eller i værste fald miste livet.

 

Kattens miljø

Selvom der er sundheds- og sikkerhedsmæssige fordele ved at have en indekat, bør du stadig overveje, om det er det rigtige valg. Især når det kommer til de miljømæssige udfordringer, indekatten har.

Udekattens aktivering og stimulering sker helt automatisk, når den jager bytte og overvåger sit territorium. Den brænder altså en masse energi af, når den render rundt og udforsker. 

Indekatten har ikke de samme muligheder for aktivering og stimulering, da den befinder sig bag hjemmets fire vægge. Den eneste interaktion, de har med andet liv, er dig, og derfor er det dit ansvar, at din kat hverken keder sig eller stresser.

En indekat skal bruge sine sanser og sit jagtinstinkt ligeså meget som udekatten, og det kræver, at du gør et større arbejde. Du kan købe aktiveringslegetøj, der holder din kat fysisk og mentalt stimuleret i løbet af dagen. Du kan også ligge godbidder rundt omkring i din bolig, for at pirre kattens nysgerrighed.

Skab også gerne en kattevenlig indretning. Hav en hylde fri i bogreolen, hvor katten kan overvåge rummet eller giv den en plads i vindueskarmen, hvor den kan holde øje med verden udenfor.

 

Skal katten være indekat eller udekat?

Det korte svar på dette spørgsmål er, at svaret kender du kun selv. Overvej både de sundheds-, sikkerheds- og miljømæssige udfordringer for både udekatten og indekatten, inden du får katten med hjem. På den måde træffer du den beslutning, der passer bedst til dig og din kat.

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}