{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Kat

Gode råd og vejledning til kattefoder

26. november 2024
Få gode råd til kattefoder hos Plantorama

Hvad skal katten spise?

Oprindeligt har katten ernæret sig ved det bytte, den kunne fange, men nu til dags bliver langt de fleste familiekatte fodret af deres ejer. Det gælder især for indekatte, da udekatte har en tendens til at supplere foderet med jagtbytte. Ideelt set burde du fodre katten med rå mad, som for eksempel kyllingelever, fordi det minder mest om dens naturlige kost.

For mange katteejere er det ikke muligt at servere rå mad på daglig basis, men her kan vådfoder være en hjælp. Vådfoder har nemlig et højt indhold af animalske næringsstoffer og indeholder en stor mængde væske, som din kat har godt af.

Du kan også fodre med tørfoder. Du skal blot være opmærksom på, om det indeholder alle de nødvendige næringsstoffer og er sammensat af lækre kvalitetsråvarer. Katte er kødædere, og deres helbred afhænger af de næringsstoffer, der findes i kødet. Derfor er det vigtigt, at foderet indeholder animalsk protein.

Hvor ofte, en kat spiser, afhænger af, hvilke vaner den har tillagt sig. De fleste katte vil typisk spise mange små måltider i løbet af dagen. Lever din kat af et kvalitetsfoder, kan du regne med, at den spiser mellem 40-70 gram foder om dagen.

Shop dit kattefoder her

 

Dette bør du overveje

Din kats foder skal være et fuldfoder, der samtidig er afbalanceret. Fuldfoder dækker din kats grundlæggende næringsmæssige behov, og afbalanceret foder tager hensyn til de særlige behov, din kat har. Der er overordnet tre forhold, du bør have i mente:

  • Din kats alder
  • Din kats livsstil
  • Din kats særlige behov og race

 

Foder til killinger, voksne katte og ældre katte

Din kats næringsmæssige behov er stærkt influeret af alderen. Ligesom mennesket ændrer kattens behov sig afhængigt af, om de er killinger, voksne- eller seniorkatte.

En kattekilling (under 1 år) har blandt andet brug for fuldfoder, der sikrer, at den vokser balanceret og harmonisk, samtidig med at dens immunforsvar styrkes. Det bedste killingefoder skal have et højt energiindhold, for at give din lille tiger masser af energi.

En sund, normalvægtig voksen kat (1-7 år) har brug for almindeligt vedligeholdelsesfoder. Det vil sige foder, hvis energiindhold er balanceret, så din kats ernæringsmæssige behov dækkes ind. Har din kat nogle sundhedsmæssige problemer eller er den neutraliseret, bør du vælge et specialfoder, der tager hensyn til netop dens situation.

En seniorkat (8 år og opefter) nyder godt af foder, der bidrager til et længere og sundere katteliv. Din seniorkat vil være mindre aktiv og vil have nedsat modstandskraft over for stress og sygdomme. Du bør derfor vælge foder, der mindsker risikoen for sygdom og er med til at holde din kat sund og rask så længe som muligt.

Sørger du for at fodre din kat efter dens aldersmæssige behov, er du med til at øge dens livskvalitet og forlænge dens levealder. Det vil give dig flere gode år sammen med din kat.

 

Foder til indekatte, udekatte og neutraliserede katte

Alle kattes næringsbehov afhænger af, hvor meget energi de bruger til daglig. En indekat bruger meget lidt energi. Derfor har den ikke brug for et foder med et højt energiindhold. Giver du din indekat det forkerte foder, risikerer du, at den bliver overvægtig, da den ikke forbrænder nær så mange kalorier som en udekat. Vælg i stedet et foder med et reduceret fedtindhold, så du mindsker risikoen for, at din kat tager på i vægt.

En udekat har et meget højt aktivitetsniveau. Den bruger flere timer om dagen på at jage og patruljere sit territorium, hvilket kræver et foder, der kan give den en masse energi. Vælg et foder med et højt indhold af energi, antioxidanter og fiskeolier, der tilsammen styrker din kats immunforsvar, led og muskler.

Er din kat neutraliseret, skal du være opmærksom på dens øgede risiko for overvægt. Din kat bliver oftest mere rolig, hvilket resulterer i mindre kalorieforbrænding. Du bør derfor vælge et foder, der tager højde for den neutraliserede kats lavere stofskifte og forbrænding. Den rette kattemad vil bevare idealvægten.

 

Foder til særlige behov og race

Har din kat helt særlige behov i form af pels eller hud, bør du vælge et foder, der er sammensat til at pleje. Du finder blandt andet foder, der er velegnet til katte, der fælder meget, og katte der har lang flot pels. Pels- og hudplejende foder har et højt indhold af omega 3- og 6-fedtsyrer, der styrker hudens smidighed, og gør pelsen dejlig blød og skinnende.

Ejer du en racekat, så er du garanteret klar over, hvad der adskiller den fra andre racer, og gør den til noget særligt. Din racekats kropsbygning og udseende stiller bestemte krav til det foder, du skal give din kat. En flot langhåret Maine Coon kræver for eksempel ikke den samme foderløsning som en hårløs Sphynx. Vælg derfor et foder, der er designet til netop din racekat.

Få gode råd til kattefoder hos Plantorama

Hvis katten ikke vil spise

Oplever du ændringer i din kats spisevaner eller har din kat ikke spist i et par dage, bør du straks kontakte din dyrlæge. årsagerne til den manglende appetit kan være mangfoldig, men i alle tilfælde bør katten undersøges. Katten tåler ikke at faste, da dens stofskifte er afhængig af proteinerne fra føden for at nedbryde fedt. Faster de for længe, kan fedtet ophobe sig i leveren og give nedsat leverfunktion.

Når du har kontaktet dyrlægen, kan du forsøge at øge din kats appetit ved at gøre foderet mere attraktivt. Opvarm foderet i mikroovnen for at øge smagen og duften eller tilsæt lidt vand fra dåsetun eller rejer. Der er ingen garanti for, at dette virker, men det er klart et forsøg værd, indtil katten kan komme til dyrlæge

 

Mad katten ikke kan tåle

Har du for vane eller overvejer du at servere lækre madrester for din kat, så overvej det lige en ekstra gang. Du kan nemlig gøre din kat en bjørnetjeneste og gøre den syg. Det er vigtigt at huske på, at menneskemad ikke er kattemad. De mest gængse madvarer, du ikke skal fodre din kat med, er:

  • Chokolade indeholder Theobromine, der er meget giftigt for katten. Så selvom du selv synes, det smager skønt, så kan katten slet ikke tåle det.
  • Løg indeholder Thiosulfat, der kan forårsage akut blodmangel hos katten. Hold den derfor væk fra løgstykker, hvidløg og løgpulver.
  • Rå kartofler kommer fra den berygtede natskyggefamilie, der giver katte svære tarm- og maveproblemer. Det samme gælder for rå tomater.
  • Komælk kan være farligt for katte, der er laktoseintolerante og ikke kan omsætte mælk. Mælken er skyld i diarré og andre ubehagelige maveproblemer.
  • Rosiner kan give katten opkast samt diarré og i værste fald nyreskader. Så du bør være opmærksom på, at katten ikke kommer i nærheden af druer og rosiner.