{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Kat

5 huskeråd til en sund kat

26. september 2023
Plantorama | 5 huskeråd til en sund kat

1 Vaccinér katten

Katten vaccineres hos din lokale dyrlæge. Killinger kan vaccineres fra otte-ugers alderen, men du kan med fordel vente til, den er 12 uger. Så får din killing mulighed for at falde til, så vaccinen er mindre stressende.

Vaccinen beskytter mod kattesyge og katteinfluenza. Det er sygdomme, som begge kan have livstruende følger, hvis ikke de bliver behandlet hurtigt og korrekt. Skal din kat færdes ude eller være i kontakt med andre katte, anbefaler vi, at den også vaccineres mod katteleukæmi.

 

2 øremærk og registrér katten

Kattens værn anbefaler alle katteejere at øremærke og registrere katten. øremærkning øger dine chancer for at få en bortløben kat tilbage, og det sikrer, at du bliver kontaktet, hvis din kat er tilskadekommet. Dyreklinikker kan nemlig søge på øremærkningen i Katteregisteret og hente informationer om katten og dens ejer. På den måde får katten de bedste muligheder for at blive genforenet med dig.

Du kan også søge og efterlyse en kat via øremærket på Dansk katteregister.

 

3 Foder katten korrekt

Det er vigtigt at finde det korrekte foder til din kat. Du skal have i mente, at katten er et rovdyr, og derfor har den brug for proteinholdigt foder. Nogle katte har specielle behov, som du skal være opmærksom på – det gælder for eksempel killinger, ældre katte og langhårede katte.

Det helt rigtige foder kan være med til at understøtte fordøjelsen, synet og immunforsvaret og sikre, at din kats pels er skinnende. Derfor anbefaler vi foder fra Vitarex-serien, der netop understøtter dette. Du kan læse meget mere på www.vitarex.dk eller besøge vores dyreeksperter i dit lokale Plantoramacenter.

 

4 Overvej neutralisering af katten

Hunkatte bliver kønsmodne, når de er fem til ti måneder gamle og er i løbetid fra februar/marts indtil sent på efteråret. Når katten er i løbetid, kan den blive meget stresset, og en del katte bliver urenlige samt begynder at tabe sig. Også hankatten ændrer adfærd i løbetiden. Den begynder ofte at markere sit territorium ved at strinte på møbler og vægge.

Du skal overveje, om du vil neutralisere din kat, da det kan være svært at leve sammen med en kat i løbetid. En neutralisering mindsker, at katten bliver rastløs eller aggressiv og mindsker kattens miaven. Tal med din dyrlæge om, hvad den bedste løsning er for dig, og eventuelt hvornår det er bedst at neutralisere din kat.

 

5 Aktivér og stimulér katten

Er din kat en udekat, bruger den normalt sin energi på at jage og passe sit territorium. Dagen går med at fange, udforske og opspore bytte. En indekat har det samme behov for jagt og territorium, men fordi den ikke har adgang til naturen udenfor, er det nødvendigt, at du aktiverer og stimulerer din kat på anden vis.

Sørg for, at katten har en højtplaceret liggeplads, hvorfra den kan følge hjemmets aktiviteter og få ro. Her kan du købe kattemiljøer og kradsetræer, der tjener dette formål. Du kan også med fordel give din kat adgang til vindueskarmen, hvor den spændt kan følge med i livet udenfor. Du kan læse meget mere om aktivering af indekatten her.