{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Kat

Sådan klipper du kattens negle

13. november 2023
Plantorama | Sådan klipper du kattens negle

Må kattens kløer klippes?

Spørgsmålet er faktisk ikke, om du må, men om det overhovedet er nødvendigt at klippe kløerne. Langt de fleste katte behøver nemlig ikke at få klippet deres kløer.

Når du ser din kat gå amok på kradsebrættet eller træet ude i haven, så er det fordi, de hvæser deres kløer. Hvæsningen sikrer, at kattens kløer er skarpe, men det er samtidig med til at slide kløerne ned og fjerne løse gamle klostykker. Sagt med andre ord – katten sørger helt selv for at ”klippe” kløerne.

Her er udvalget til pleje af katten

 

Indekatte kan få problemer med kløerne

Der opstår dog stadig situationer, hvor katten har brug for din hjælp til at få styr på kløerne. Hvorvidt, kattens kløer skal klippes, afhænger ofte af, om den er en indekat eller udekat.

Udekatten slider kløerne naturligt, og bruger dem som forsvar mod andre dyr og til at gribe fat, hvis den er ved at falde ned. Derfor er det oftest unødvendigt at klippe kløerne på din udekat.

Har du en indekat, skal du være opmærksom på, at den ikke har de samme muligheder for at slide kløerne. Det kan derfor blive nødvendigt for indekatten at få klippet kløerne, dog kun hvis de skaber problemer.

 

Sådan klipper du kattens kløer

Hvis din kat ikke er vant til at få klippet kløer, kan det godt kræve lidt forarbejde, inden katten er helt tryg ved situationen. Du kan begynde med at nusse dens forpoter og gradvist øge hvor meget, du rører ved poterne. Når din kat har vænnet sig til berøringen, bliver det nemmere for dig at klippe kløerne stille og roligt, imens du nusser poterne.

Du får den bedste oplevelse ved at bruge en neglesaks til katte. Neglesaksen hjælper dig til ikke at klippe for meget af kloen, så din kat ikke oplever smerter.

Når du klipper kløerne, skal du nøjes med at klippe et par millimeter ad gangen. På den måde sikrer du bedre, at du ikke klipper ind i kattens blodkar og nerver.

Kløernes hvide spidser består af dødt væv, ligesom dine egne negle, og her kan du klippe, uden at katten mærker noget. Du skal klippe, så der er et par millimeter fra enden af kloen ind til blodkarrene. Så undgår din kat ømme kløer og kan stadig klatre rundt.