{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Kat

Sådan passes kattens tænder

12. december 2023
Få gode råd til kattens tænder hos Plantorama

Kattens tandpleje

Vi menneskers tandpleje består af en god omgang tandbørstning morgen og aften. Grundene til, at du selv børster tænder, er de samme grunde til, at du bør børste din kats tænder. For katten er der tre måder at pleje tænderne på:

  • Regelmæssig tandbørstning
  • Fodring med specialfoder
  • Dyrlægetjek

 

Tandbørstning hos katte

Daglig tandbørstning fjerner de bakterieholdige belægninger, der dannes på tænderne, og som senere forvandler sig til plak. Hvis ikke tænderne børstes, vil belægningerne med tiden hobe sig op og forvandle sig til tandsten.

Oveni det har katten stor risiko for at få tandkødsbetændelse, der med tiden udvikler sig til paradentose. Det, du skal holde øje med i den forbindelse, er, om kattens ånde lugter grimt, og om den syner til at have smerter. Oplever du symptomer så kontakt din dyrlæge, så katten kan undersøges og få den rette behandling.

 

Sådan lærer du katten at få børstet tænder

Din kat lærer nemmest tandbørstning, hvis du starter i en tidlig alder. Du kan dog også lære en ældre kat at få børstet tænder, og her vil fremgangsmåden være den samme. Tandbørstningen bliver nemmere, hvis du går langsomt frem, og får katten til at forbinde det med en hyggestund. Prøv eventuelt at dyppe tandbørsten i lidt dåsemad og lad din kat slikke tandbørsten ren.

Din kat vil hurtigt lære at komme helt af sig selv fremover, når du hiver tandbørsten frem. Når det er tilfældet, holder du inde med dåsemaden og giver i stedet din kat godbidder. Børst en eller to tænder og giv så katten en godbid som belønning. Du øger så fra dag til dag antallet af tænder, til du til sidst kan børste dem alle.

Tandbørstning er nødvendig, men behøver ikke være en træls oplevelse eller pligt for hverken dig eller katten. Husk at slutte af med kattegodbidder eller en sjov leg, så katten oplever tandbørstningen som noget positivt.

 

Fodring med specialfoder

”Du er, hvad du spiser”, er en talemåde, der også gælder for din kat. Sammensætningen og kvaliteten på det foder, du giver din kat, er vigtige faktorer for god tandpleje. ønsker du at forebygge plak og tandsten, bør du fodre med specialfoder, der er udviklet til netop dette formål.

Spørg vores dyreeksperter i dit nærmeste Plantorama-center hvad de kan anbefale dig og din kat.

 

årligt dyrlægetjek

Selvom regelmæssig tandbørstning og korrekt fodring rækker langt, så er det vigtigt at tage din kat til et halvårligt eller årligt dyrlægetjek. Her udfører dyrlægen en almindelig sundhedsundersøgelse, hvor der tjekkes for tandsten, knækkede eller skadede tænder og andre sygdomme i mundhulen.

Du gør din kat en stor tjeneste, da sygdomme relaterede til dårlige tænder opdages i god tid.

 

Symptomer på dårlige tænder hos katte

Når det kommer til tænder, er katten, ligesom mennesker, afhængig af god tandpleje for at minimere risikoen for alvorlige tandsygdomme. Flere undersøgelser viser, at 80% af alle voksne katte over 2 år har en grad af parandetose, som burde behandles.

Det er derfor vigtigt, at du som katteejer kontrollerer og forebygger disse problemer ved regelmæssig tandbørstning og tandpleje.

Din dyrlæge er den dygtigste til at spotte eventuelle tandproblemer, men du kan også selv være med til at kontrollere kattens tænder. Det, du skal holde øje med, er:

  • Dårlig ånde
  • Rød linje langs gummelinjen (tandkødsbetændelse)
  • Spisevanskeligheder
  • Blodige gummer