Kat
Sådan passes nyfødte kattekillinger
26. november 2024Pasning af killing efter fødsel
Killinger kommer til verden uden syns- og høresans, hvilket gør dem særligt sårbare den første tid. Heldigvis har de fleste en beskyttende kattemor, der sørger for deres velfærd og trivsel.
Det er dog en fordel, hvis du følger killingernes udvikling ved ugentligt at veje dem. Killingen vejer fra fødslen omkring 80-120 gram og skal gerne stige 80-100 gram om ugen de første to måneder. Herefter skal vægten gennemsnitning stige 115 gram om ugen.
Når du vejer dem regelmæssigt, kan du sikre, at de får den nødvendige næring til at vokse sig større. Husk på at race og kuldstørrelse påvirker killingens fødselsvægt og tilvækst, hvilket ofte betyder, at katte fra små kuld har en større tilvækst end katte fra store kuld.
Killingen skal gerne die mange gange dagligt og sove 80% af dagen. Oplever du en killing, der bevæger sig uroligt rundt eller skriger, kan det være tegn på stress og ubehag.
Kontakt dyrlægen hvis:
- En killing ikke dier
- En killing dier, men ikke øger sin vægt
- En killing fødes med misdannelser som hareskår
- Kattemorens temperatur stiger (normaltemperatur er mellem 38,0-39,0)
- Kattemoren ikke producerer mælk nok til alle killinger
- Du er i tvivl om kattemorens eller killingers trivsel
Killingens udvikling uge for uge
Uge 1
Killingen vejer omkring 110-120 gram fra fødslen. Den kan hverken se eller høre, men den kan både lugte og smage. De første dage dier killingen hos moderkatten cirka tre gange i timen. Din kat sørger for, at killingen kommer af med afføring, og at den bliver rengjort. Navlestrengen vil indtørre inden for to dages tid.
Uge 2
øjnene åbner sig efter syv til ti dage og ørerne efter seks til fjorten dage. Killingen vil hovedsageligt ligge hos kattemoren og die, imens den vokser sig større.
Uge 3
Killingen ”vågner op” og begynder at bevæge sig rundt og gå på opdagelse. Den begynder også så småt at kunne holde sig selv ren. Den vejer nu omkring 300-350 gram.
Uge 4
Killingen er nu klar til at supplere modermælken med vådfoder eller opblødt tørfoder. Husk at fodre med et kvalitetsfoder beregnet til killinger, så den får dækket alle dens behov.
Uge 5-6
Killingen stifter nu bekendtskab med dens instinkter og bruger meget af tiden på at jage og lege med dens søskende. Nogle killinger stopper med at die i denne periode, men du kan sagtens opleve, at killingen stadig dier hos kattemoren.
Uge 7-8
Killingen undersøger ivrigt boligen og bevæger sig længere væk fra kattemoren samtidig med, at den bliver mere selvstændig. De fleste killinger afvænnes i denne periode helt fra at die hos kattemoren. Synet er færdigudviklet og den ser nu normalt. Killingen har en vægt omkring 800-900 gram.
Uge 9-10
Killingen er stor nok til at blive sundhedsundersøgt og vaccineret hos dyrlægen. Når killingen er undersøgt og vaccineret, kan du præsentere den for haven og verden udenfor.
Kønsbestemmelse af killing
Skal du kønsbestemme dine killinger, er der ikke andet for end at løfte op i halen og se godt efter. Det, du skal se efter, er afstanden mellem kønsåbningen og endetarmsåbningen.
Hos hunkatte sidder disse to tæt sammen, omkring 7 millimeter, hvor de hos hankatte sidder længere fra hinanden, omkring 12 millimeter. Ofte kan du hos hankatte også se eller mærke testikler mellem de to åbninger.
Ormekur, vaccination og ID-mærkning af killing
Killingerne kan blive smittet med spoleorm gennem modermælken, men behandles nemt med receptpligtig ormemiddel. Du bør behandle alle killinger og kattemoren fra tredje leveuge og igen ved sjette, niende og tolvte leveuge.
Det er en rigtig god idé at vaccinere killingen mod kattesyge og katteinfluenza. Derudover kan du også vaccinere mod katteleukæmi, klamydia og rabies. Din dyrlæge kan vejlede dig i hvilke vacciner, der er nødvendige for netop dit kuld killinger.
Normalvis vaccineres killinger i 12-16 ugers alderen og igen, når de er et år gamle. Dette er nødvendigt, fordi moderens antistoffer beskytter killingerne og forhindrer, at der opnås en fuld beskyttelse ved første vaccine.
Skifter killingerne ejer fra 12 ugers alderen, bør du oplyse den nye ejer om, at killingen skal vaccineres. Er moderkatten ikke vaccineret eller ønsker du at sikre tidlig beskyttelse, kan du konsultere med din dyrlæge om, hvorvidt det er meningfuldt at vaccinere killingerne før 12 ugers alderen.
Selvom det ikke er lovpligtigt at ID-mærke sin kat, har det flere fordele. Både en chip- og øremærkning kan identificere, hvem ejeren af katten er, så du i tilfælde af en bortløben kat har større chance for at få den tilbage. Rejser du med din kat, skal den have et kæledyrspas, hvor ID-mærkning er påkrævet.