{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Kat

Sådan undgår du, at katten fælder for meget

8. december 2023
Plantorama | Når katten fælder for meget

Hvorfor fælder katte?

Fældningen sker, fordi kattens pels skal udskiftes og fornyes. Oplever du, at din kat fælder meget mere end naboens, skal du huske på, at mange faktorer spiller ind. Både din kats omgivelser og livsstil har betydning. Langhårede katte fælder simpelthen bare mere end korthårede katte, og det kan du som ejer ikke gøre meget ved. En udekat fælder desuden mere i foråret, hvor en indekat fælder hele året rundt. Der er altså en række faktorer, der påvirker hvor meget, din kat fælder.

Selvom fældning er en normal proces for katten, skal du stadig være opmærksom ved overdreven fældning og hårtab, og hvad der kan være skyld i dette.

 

Hvornår fælder katte for meget?

Fældningen er en egenskab, mange katteejere finder frustrerende, men derfor kan det stadig være subjektivt, hvornår katten fælder for meget. Der kan dog være en underliggende årsag til, at din kat fælder meget. Der er særligt to ting, du kan holde øje med:

  • Kost
  • Kløe, bare pletter og hårtab

 

Kost

Du skal være opmærksom, hvis din ellers sunde og raske kat fælder meget. Der kan være tale om en mangeltilstand, hvor din kat ikke får tilstrækkelige vitaminer, mineralstoffer og aminosyrer. Du bør i denne situation tjekke, om din kats foder indeholder en fornuftig mængde af de nødvendige næringsstoffer. Du skal være ekstra opmærksom, hvis foderet kun udgør en del af den samlede fodermængde, og hvis din kat har nedsat appetit i en længere periode.

Din kat kan desuden i en periode have brug for ekstra næring, for eksempel når de er drægtige. Sørg for, at foderet lever op til din kats behov for at sikre, at fældningen ikke skyldes underernæring eller mangel på vigtige vitaminer og mineraler.

Shop vores kattefoder her

 

Kløe, bare pletter og hårtab

Det er ikke normalt at have en kat, der fælder meget, uden at nye hår vokser frem. I sådan et tilfælde skal du kontakte din dyrlæge, som kan bestemme, hvad tilstanden skyldes.

Ofte skyldes hårtabet en kløetilstand hos katten, som får den til at bide og slikke hårene af. Fælder din kat meget, men syner ikke af at have kløe, kan det skyldes hormonelle forandringer og problemer. Uanset om det er katten selv eller hormonelle forandringer, der er skyld i hårtabet, så kan din dyrlæge igangsætte den rette behandling og hjælpe dig og din kat.

 

Forebyg hårtab med tilskud og pelspleje

Hvis du ønsker at hjælpe din kat lidt på vej, kan du med fordel give den tilskud i form af lakseolie eller gærtabletter - også selvom det daglige foder har en fornuftig sammensætning. Gærtabletter gør, at din kat får en pænere pels og fælder mindre.

Fornuftig pelspleje kan også være med til at få styr på fældningen. Du kan ikke forhindre din kat i at fælde, men børstningen gør opsamlingen af hårene noget nemmere, da du slipper for, at hårene er overalt. Du mindsker samtidig chancen for alvorlige hårboller. Læs meget mere om katte her.

Du bør som minimum børste din kat ugentligt, men du får det bedste resultat, hvis du børster katten dagligt. Når du børster, fanger du de hår, som din kat ellers ville efterlade i sofaen, på gulvtæppet og andre steder.