{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Krybdyr

Pasning af græsk landskildpadde

11. november 2023
Få gode råd til græsk landskildpadde hos Plantorama

Om den græske landskildpadde

Græske landskildpadder, Testudo hermanni, stammer oprindeligt fra Sydeuropa, hvor de oftest træffes i halvtørre områder i Grækenland og Italien. De bliver op til 25 cm lange og kan blive helt op til 100 år gamle. Landskildpadderne varierer meget i både farve og mønster.

Den græske landskildpadde egner sig godt i fangenskab - især i frilandsanlæg i sommerhalvåret. Skildpadder lægger æg, så hunnerne skal have mulighed for at grave æggene ned.

En hunskildpadde kan godt lægge æg, selvom den ikke har gået med en han. De kan nemlig gemme sæd i flere år, så vær opmærksom på, om den har gået med en han, før du fik den.  Skildpadder er både fascinerende og hyggelige, men ikke til at kæle med. Det er et hobbydyr, der primært bør betragtes.

 

Fodring af græsk landskildpadde

Græske landskildpadder fodres dagligt. Noget af det bedste foder finder du i naturen, eksempelvis mælkebøtter, græs, skvalderkål, kløver, hø og diverse ukrudtsplanter. Supplér med grøntsager, dog ikke frugt og animalsk protein, da de er vegetarer. Foderet skal drysset med vitamin- og kalkpulver 3-4 gange om ugen.

Skildpadderne skal altid have adgang til sepiaskaller, som kan stille deres behov for kalk. Drikkevandet skiftes dagligt, og drikkeskålen rengøres efter behov.

Læs også: Pasning af russisk landskildpadde

Få gode råd til græsk landskildpadde hos Plantorama

Indretning af terrarium til græsk landskildpadde

Til en voksen græsk landskildpadde anbefales et terrarium eller kasse på mindst 1 m2, som ikke må stilles på gulvet, hvor der ofte er træk. Bundlaget kan bestå af grus, sten eller grov træflis af en størrelse, så skildpadden ikke kan spise det. Du skal ikke vælge et bundmateriale, der støver, da det kan skade skildpaddens luftveje.

Grundtemperaturen skal være stuetemperatur med en lokal varmeplads på omkring 40°C. Varmepladsen skal bestå af et varmespot, da skildpadder forbinder lys med varme, og derfor vil de opsøge pladsen.

Skildpadden skal også have adgang til UV-lys, hvor den optager livsnødvendige vitaminer. Indret terrariet med skjulesteder både i den kølige og varme ende. Sørg for at holde hygiejnen høj, og fjern afføring og foderrester dagligt. Bundlaget skiftes efter behov.

Om sommeren kan du med fordel holde græske landskildpadder udendørs, hvor de drager nytte af det ufiltrerede sollys. Husk at anlægget skal dækkes af, så andre rovdyr ikke tager eller beskadiger skildpadderne.

 

Håndtering af græsk landskildpadde

Skildpadden løftes ved at tage fat i skjoldet på begge sider. Du placerer fingrene mellem for- og bagben og holder godt fast, så skildpadden ikke vrider sig fri med benene. Græske landskildpadder kan bide, men gør det yderst sjældent.

Læs også: Pasning af leopardskildpadde

 

Ikke ubetinget til børn

Under opsyn af voksne.