{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Krybdyr

Pasning af grøn leguan

30. oktober 2023
Få gode råd til grøn leguan hos Plantorama

Om den grønne leguan

Den grønne leguan, Iguana iguana, er en trælevende og dagsaktiv øgle, som oprindeligt stammer fra Syd- og Mellemamerika. Her ses de oftest i trætoppene, hvor de opholder sig en stor del af deres liv. I Sydamerika farmes leguanerne, da deres kød efter sigende er velsmagende.

Grøn leguan er en muskuløs øgle, der bliver op til 2 m, hvoraf halen udgør en stor del. De kan variere i farven – især hannerne kan være meget farvestrålende. Leguaner er ikke sociale dyr, så det er bedst at holde hunner eller et par sammen. Hannerne er nemlig meget territorielle og accepterer ikke hinanden.

Holder du et par, kan det blive nødvendigt at adskille dem nogle perioder af året, så hannen ikke stresser hunnen. Ligesom alle andre krybdyr er den grønne leguan et hobbydyr – kun til at se på, ikke til at kæle med.

 

Fodring af grøn leguan

Den grønne leguan skal have friskt foder og vand dagligt. Du finder en stor del af foderet i haven i form af ugiftigt bladgrønt, eksempelvis græs, skvalderkål, mælkebøtter, blade fra frugttræer, kløverblomster og vejbred. Du kan også fodre med grøntsager skåret i passende størrelser eller revet på rivejern.

Husk at variere foderet og fodre med 3-4 forskellige foderemner hver dag. Drys foderet 2-3 gange ugentligt med kalk og vitamintilskud. Frugt kan gives i et begrænset omfang. Placer gerne madskålene i højden, så leguanens afføring ikke ender i skålen.

Læs også: Pasning af Yemenkamæleon

Få gode råd til grøn leguan hos Plantorama

Indretning af terrarium til grøn leguan

Til en grøn leguan anbefales et terrarium med målene: H:200 x D: 200 x B:150 cm. Leguaner har nemlig brug for meget plads at leve på.

Terrariet indrettes med grene og stammer i forskellige tykkelser, som placeres horisontalt. På den måde har leguanen noget at ligge og klatre på. Du kan pynte terrariet med plastikplanter, da den æder levende planter.

Grundtemperaturen skal være 28°C med en lokal varmeplads i form af et spot på 38°C. Desuden skal der være et UVB-lys også i form af et spot. Husk at skærme lamperne af, så leguanen ikke brænder sig på dem.

Dagslængden skal være på 12 timer med en nattetemperatur på 25°C. Luftfugtigheden skal være omkring 75%, hvor det anbefales at oversprøjte terrariet dagligt med tempereret vand. I bunden af terrariet kan du stille en vandbalje, som fungerer som vandskål og badested.

Bundlaget kan bestå af jord, spagnum, aviser og lignede. Afføring skal fjernes dagligt, og bundlaget skal skiftes, når det er nødvendigt. Har du hunleguaner, skal de have en æglægningskasse, hvor de kan nedgrave deres æg i. De kan, ligesom høns, lægge æg, som ikke er befrugtede.

 

Håndtering af grøn leguan

Grønne leguaner egner sig ikke til håndtering. De kan gøre stor skade på mennesker med deres lange skarpe kløer, bid og hale, som de slår med. Er det nødvendigt at tage leguanen ud af terrariet, kan du bruge et par arbejdshandsker.

Det er ikke behageligt for leguanen at blive rørt ved eller kælet med, og derfor skal den blive i terrariet, med mindre det er strengt nødvendigt at tage den ud.

Læs også: Pasning af Jacksonkamæleon

 

Uegnet til børn

Den grønne leguan er uegnet til børn.