{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Krybdyr

Pasning af Jacksonkamæleon

6. november 2023
Få gode råd til Jackson kamæleon hos Plantorama

Om Jacksonkamæleonen

Jacksonkamæleonen, Trioceros jacksonii, stammer oprindeligt fra Kenya, Uganda og Tanzania, men lever i dag også på Hawaii, hvor den blev sluppet løs af krybdyrsholdere. Denne kamæleonart lever i bjergene, og de stiller derfor høje krav til blandt andet nattesænkning af temperaturen. I modsætning til andre arter føder Jackson kamæleonen levende unger.

Kamæleoner er ikke sociale dyr og lever bedst hver for sig. De kan introduceres for hinanden i parringssæsonen. Hannerne accepterer ikke hinanden, og de kan kaste sig ud i drabelige slagsmål eller stresse hinanden ihjel. Kamæleoner er ligesom alle krybdyr hobbydyr – kun til at se på, ikke til at kæle med.

 

Fodring af Jacksonkamæleon

Afhængigt af kamæleonens størrelse fodres den med fluer, fårekyllinger, melorme, kakerlakker og græshopper. Husk at drysse dem i vitamin- og mineraltilskud.

Foderdyrene kan slippes fri i terrariet eller tilbydes med pincet. Med pincetten er det lettere at overskue, hvor meget kamæleonen spiser, og du sikrer, at foderdyrene ikke formerer sig i terrariet og stresser kamæleonen.

Læs også: Pasning af daggekko

Få gode råd til Jackson kamæleon hos Plantorama

Indretning af terrarium til Jacksonkamæleon

Jacksonkamæleoner holdes i terrarier af glas eller træ, hvor der anbefales følgende minimumsmål: H:70 x D:70 x B:70 cm. På et glasterrarie skal siderne og baggrunden skærmes af med eksempelvis kork, så kamæleonen føler sig mere tryg.

Terrariet indrettes med mange grene i forskellige tykkelser, som den kan klatre på. Du kan beplante med levende planter, der giver Jackson kamæleonen nogle naturlige gemmesteder.

Grundtemperaturen skal være omkring 20°C om dagen med en lokal varmeplads i toppen i form af et spot på omkring 30°C. Placer lampen udenfor terrariet, så kamæleonen ikke brænder sig på den. Det er nødvendigt at placere et UV-lys, da det giver livsnødvendige vitaminer.

Temperaturen skal falde til omkring 15°C om natten for at efterligne Jacksonkamæleonens naturlige levested. Oversprøjt terrariet med tempereret vand 1-2 gange dagligt for at holde fugtigheden oppe. Kamæleonen kan desuden drikke vanddråber fra planterne.

 

Håndtering af Jacksonkamæleon

Kamæleoner bryder sig ikke om håndtering, så det skal kun ske, hvis det er strengt nødvendigt. Du tager den ud ved at presse den ud med hånden eller en gren for derefter at flytte den fra A til B. Sørg for at den kan bevæge sig frit hele tiden og undgå at fiksere den. Kamæleoner kan godt bide fra sig, hvis de bliver bange.

Læs også: Pasning af flammeskink

 

Ikke ubetinget egnet til børn

Under opsyn af voksne.