{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Krybdyr

Pasning af leopardgekko

25. september 2023
Få gode råd til leopardgekko hos Plantorama

Om leopardgekkoen

Leopardgekkoen, Eublepharis macularius, stammer oprindeligt fra Pakistan, Indien, Afghanistan og Iran, hvor den lever i tørre områder. Det er en kraftig gekko, der kan opnå en størrelse på op til 25 cm. Der findes i dag et hav af forskellige farvemutationer af leopardgekkoer, men pasningen er stadigt den samme.

De lægger æg, og derfor skal kønsmodne hunner altid have et egnet sted at lægge æggene. Den har fået sit navn fra sit karakteristiske mønster, som godt kan minde om leopardens.

En leopardgekko er nataktiv, hvilket man skal tage med i sine overvejelser inden anskaffelsen. Hannerne er ekstremt territorielle overfor andre hanner, og man kan kun holde én han i hvert terrarium.

 

Fodring af leopardgekko

En leopardgekkoen skal fodres alt afhængig af størrelsen på dem med krølvingede fluer, fårekyllinger, karkelakker, voksmøllarver og græshopper. Man kan også fodre med foderdyr fundet i naturen; f.eks. er bænkebidere godt foder.

Det er vigtigt at foderdyrene bliver rystet i et egnet vitamin og mineralpulver inden fodringen. Især D3 vitamin er vigtigt for dem. Pas på med overfodring da en leopardgekko har tendens til at blive fede.

Læs også: Pasning af yemenkamæleon

Få gode råd til leopardgekko hos Plantorama

Indretning af terrarium til leopardgekko

Til et par leopardgekkoer anbefales et terrarium med målene H40xL80xD40cm. Da leopardgekkoer er bundlevende vil de ikke udnytte højden, hvorfor denne ikke er så vigtig.

Grundtemperaturen skal være omkring de 25 grader med en lokal varmeplads på ca. 35 grader. Varmepladsen kan med fordel bestå af en varmespot med en flad sten under, de kan ligge og nyde varmen på.

Der skal være skjulesteder både i den varme og mindre varme ende af terrariet, og flere dyr sammen i samme terrarium betyder flere skjulesteder og flere adgange til skjulesteder. Et af skjulestederne skal bestå af en lille boks med fugtigt spagnum i for at lette deres hamskifte, og for at evt. hunner har et sted at lægge deres æg.

Bundlaget kan bestå af sand jord eller fint grus. De skal altid have adgang til rent drikkevand. Afføring fjernes efter behov og ligeledes skiftes alt bundlaget, når det bliver nødvendigt.

 

Håndtering af leopardgekko

Bliver det nødvendigt at tage sine leopardgekkoer ud, løftes de forsigtigt mellem for- og bagbenene. Leopardgekkoen finder ingen velbehag i at blive taget ud og håndteret, hvorfor at det kun skal finde sted, når det er nødvendigt. De kan bide, men er generelt rolige af sind.

Læs også: Pasning af orkidéknæler

 

Ikke ubetinget egnet til børn

Under opsyn af voksne.