{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Krybdyr

Pasning af russisk landskildpadde

27. december 2023
Få gode råd til russisk landskildpadde hos Plantorama

Om russisk landskildpadde

Den russiske landskildpadde, Testudo horsfieldii, stammer oprindeligt fra Centralasien. Den opnår en størrelse på omkring 25 cm og bliver i nogle tilfælde ældre end os mennesker. Russiske landskildpadder egner sig godt til fangenskab.

Ligesom andre skildpadder lægger de æg, og hunnerne skal derfor have mulighed for at grave deres æg ned. En hun kan lægge æg flere år efter, hun har gået med en han.

 

Fodring af russisk landskildpadde

Russiske landskildpadder fodres dagligt. Noget af det bedste foder finder du i naturen, eksempelvis mælkebøtter, græs, skvalderkål, kløver, hø og diverse ukrudtsplanter. Suppler foderet op med grøntsager, men ikke frugt og aldrig animalsk protein. Vitaminer og kalk drysses over foderet 3-4 gange om ugen.

Skildpadderne skal altid have adgang til en sepiaskal, som de kan gnave af og få stillet deres behov for kalk. Drikkevandet skiftes hver dag, og drikkeskålen rengøres efter behov.

Læs også: Pasning af sumpskildpadde

 

Indretning af terrarium til russisk landskildpadde

Til en voksen russisk landskildpadde anbefales et terrarium eller kasse på mindst 1 m2, som ikke skal placeres på gulvet, hvor der ofte er træk. Bundlaget skal bestå af grus, sten eller grov træflis af en størrelse, så skildpadden ikke kan spise det. Bundmaterialet skal ikke støve, da det kan skade skildpaddens luftveje.

Grundtemperaturen skal være stuetemperatur med en lokal varmeplads på omkring 40°C. Varmepladsen skal bestå af et varmespot, da skildpadder forbinder lys med varme og derfor opsøger pladsen.

Det er også vigtigt, at skildpadden får UV-lys, da den ellers ikke er i stand til at optage livsnødvendige vitaminer. Indret terrariet med et skjul i både den kølige og varme ende. Sørg for at holde en høj hygiejne, og fjern afføring og foderrester hver dag. Bundlaget skiftes efter behov.

Om sommeren kan du holde russiske landskildpadder udendørs, hvor de drager nytte af det ufiltrerede sollys. Husk at anlægget skal dækkes af, så andre rovdyr ikke tager eller beskadiger skildpadderne.

 

Håndtering af russisk landskildpadde

Skildpadden løftes ved at tage fat i skjoldet på begge sider. Du placerer fingrene mellem for- og bagben og holder godt fat. Skildpadden kan bide, men gør det yderst sjældent.. Egnet til børn under opsyn.

Læs også: Pasning af græsk landskildpadde