{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Krybdyr

Pasning af Yemenkamæleon

21. december 2023
Få gode råd til yemenkamæleon hos Plantorama

Om yemenkamæleon

Yemenkamæleonen, Chamaeleo calyptratus, stammer oprindeligt fra Yemen og Saudi Arabien, men lever i dag også på blandt andet Hawaii, da uansvarlige kæledyrsejere har sluppet dem fri i naturen. Den opnår en længde på omkring 45 cm og varierer i farverne alt efter temperatur og humør.

Kamæleoner er ikke sociale dyr og holdes bedst individuelt, hvor de så introduceres for hinanden i parringssæsonen. Hanner accepterer ikke hinandens tilstedeværelse og kan kaste sig ud i drabelige slagsmål eller stresse hinanden ihjel.

 

Fodring

Afhængig af størrelsen på kamæleonen fodres de med foderdyr f.x. fluer, fårekyllinger, melorme, kakerlakker og græshopper. Foderet rystes i vitamin- og mineraltilskud, blandt andet D3 og calcium.

Foderdyrene kan enten slippes fri i terrariet eller tilbydes fra en pincet. Med pincetten er det lettere at holde styr på, hvor meget den får at spise. Du sikrer samtidig, at overskudsfoderdyr ikke formerer sig og stresser kamæleonen.

Læs også: Pasning af Jacksonkamæleon

Få gode råd til yemenkamæleon hos Plantorama

Indretning af terrarium

Yemenkamæleoner holdes i et højt terrarium af enten glas eller træ med minimumsmålene H:90 x D:70 x B:70 cm. På glasterrarier skal siderne og baggrunden skærmes af med eksempelvis kork, så kamæleonen føler sig mere tryg og får mulighed for at klatre op af siderne.

Terrariet indrettes med masser af grene i forskellige tykkelser, så kamæleonen har noget at klatre på. Terrariet kan beplantes, så kamæleonen får nogle naturlige gemmesteder.

Grundtemperaturen skal være omkring 25°C med en lokal varmeplads i toppen i form af en spotpære. Den skal være omkring 40°C og placeres udenfor terrariet, så kamæleonen ikke brænder sig på den.

UV-lys er vigtigt for, at kamæleonen optager livsnødvendige vitaminer. Terrariet sprøjtes over med tempereret vand 1-2 gange dagligt, så fugtigheden holdes høj og kamæleonen kan drikke dråberne.

 

Håndtering

Kamæleoner bryder sig ikke om håndtering. Bliver det strengt nødvendigt, skal du presse den ud på din hånd eller gren og flytte den fra A til B.

Lad den hele tiden have mulighed for at bevæge sig frit og undgå at fiksere den. Kamæleoner kan finde på at bide fra sig, hvis de bliver bange. Kamæleoner stresser let, så de skal udelukkende ses på, ikke røres ved.

Læs også: Pasning af grøn vandagame

 

Ikke ubetinget egnet til børn

Under opsyn af voksne.