{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Lad vand skabe ro og stemning i haven

12. maj 2024
Vandbassin

Skab rigt dyreliv i haven med vand

Udover at skabe ro og stemning vil et sundt vandmiljø også tiltrække et rigt dyreliv. Guldsmede, fugle, frøer, skrubtudser, salamandere, krebsdyr og andre små vanddyr hører til blandt de dyr, som bliver draget af vandet.

Der er dog visse forhold, du skal have in mente, hvis du gerne vil tiltrække dyreliv til dit vandsted. Generelt gælder det, at en havedam med bløde kanter, lavvandede områder og masser af planter langs bredden og i vandet tiltrækker dyreliv bedst.

Stejle kanter skal altid undgås, da de kan være en dødsfælde både for dyr og små børn, der ved et uheld falder i havedammen. Derfor skal kanterne altid skråne langsomt udad, og dammen skal have et lavvandet område omkring bredden.

Desuden er det vigtigt ikke at holde for mange fisk i et dyrevenligt vandsted, da de udgør en fare for haletudser og småinsekter.

Stil og størrelse

Nogle vandsteder ser ud som et naturligt vandhul med bløde, organiske former og et rigt planteliv. Disse havedamme klæder især ældre ejendomme. Andre er anlagt efter strikse, rektangulære principper og passer til moderne hjem.

For at sikre harmoni mellem hus og vandsted er det vigtigt, at stilen passer til husets arkitektur. For at skabe et harmonisk billede er det desuden vigtigt, at størrelsen passer proportionalt til størrelsen på huset og haven.

Lad vand skabe ro og stemning i haven - Plantorama

Placering i haven

Placeringen af søen afhænger af, hvad du gerne vil opnå med den. Vil du gerne skabe et roligt område, som du kan nyde, skal den placeres der, hvor du ofte opholder dig - eksempelvis tæt på terrassen.

Vil du derimod gerne bruge den til at tiltrække dyreliv, er det vigtigt, at dammen placeres et roligt sted, hvor dyrene føler, at de kan færdes i fred og ro. Uanset hvor du placerer den i forhold til huset, er det vigtigt, at den placeres et sted med delvis skygge.

Vandstedets planter skal gerne bruge omkring fem timers sol om dagen for at trives, men får havedammen mere sol end det, kan det være skadeligt for vandkvaliteten. For meget sol skaber nemlig varmt og iltfattigt vand.

Desuden er det vigtigt, at dammen ikke placeres under store, løvfældende træer, da det nedfaldne løv forringer vandkvaliteten.

 

Tekniske installationer og kemi

I dag findes der en lang række tekniske installationer og kemiske hjælpemidler, som letter arbejdet med at passe havedammen: pumper og filtre hjælper til at ilte vandet og skabe vandcirkulation samt holde vandet pænt og rent; damsugere er effektive til at fjerne skidt og snavs fra vandet, og kemiske midler hjælper til at holde vandkvaliteten oppe og forebygge alger.

Plantoramas kemiske hjælpemidler er alle skånsomme mod miljøet og dyrelivet. Vores produkter indenfor pumper, filtre og damsugere leveres af verdens førende producenter og er kendetegnet ved en høj kvalitet, effektivitet og levetid.

 

Det behøver ikke være kompliceret

Det behøver ikke være en videnskab at få vand i haven. Alle kan hurtigt komme igang med at skabe en smuk vandhave i kar og krukker med nogle flotte vandplanter eller et lille springvand.

Du behøver ikke bruge mere end en times arbejde, og så kan du nyde den dejlige rolige stemning som vand i haven skaber. Læs mere om vandhave i krukker.

Skal der være lidt mere havedam over det, så er nedgravning af et af de formstøbte bassiner en mulighed. Bassinerne fås i flere størrelser, og de kræver blot nedgravning i sand, inden du kan beplante og udsætte fisk. Afhængig af havens jordtype og bassinets størrelse kan opgaven klares på en dag.