Pasning af guldfisk
26. november 2024Guldfisk er populær i havedam
Guldfisken, Carassius auratus, er en karusse, som egentlig tilhører karpefamilien. Guldfisken mangler dog de skægtråde, som er karakteristiske for karperne, hvorfor den skiller sig lidt ud.
Fisken stammer oprindeligt fra Asien, hvor man har avlet på den i mange århundrede. De første eksemplarer af guldfisk kom til Europa i 1700-tallet, hvorefter fisken hurtigt blev meget populær og bredte sig.
Guldfisken trives fint i havedammen herhjemme, og er særdeles velegnet til de damejere, som ikke ønsker at bruge timevis på vedligeholdelse samt pleje og pasning. Fisken er god til både nybegyndere og erfarne havedamsejere.
Det er den fisk, som er bedst til at tilpasse sig de danske klimaforhold. Derudover sætter guldfisken ikke de store krav til hverken pasning eller forhold i havedammen. Så længe vandkvaliteten i havedammen er i top, skal guldfisken nok trives.
Guldfiskens udseende
Guldfisken er nok den mest populære havedamsfisk i Danmark og resten af Europa. En af grundene til deres store popularitet er deres farvestrålende krop, som lyser op i havedammen. Derudover stortrives de i beplantede damme, og de er nemme at passe.
De bliver typisk mellem 25 - 35 cm lange og 10 - 20 år gamle i de danske havedamme. Guldfisken kan under de helt rigtige forhold sagtens blive større, men det ses dog sjældent herhjemme på grund af vores koldere klima.
Guldfisk arter
Når vi tænker på guldfisken, ser vi ofte en gylden og orange fisk for os. Der findes midlertidig mange andre varianter af guldfisken, som er utroligt interessante og flotte. De findes blandt andet i gule og sorte varianter, men også varianter med lange finner og andre kropsforme. Derudover findes guldfisken også i flerfarvede varianter:
- Sarassa: tofarvet krop med en hvid base og røde aftegninger
- Shubunkin: flerfarvet krop med hvide, blå, røde og sorte aftegninger.
Pasning af guldfisken
Guldfisk trives bedst i en havedam med mange planter og en god vandkvalitet, men derudover vil fisken hurtigt tilpasse sig. Du kan med fordel installere et guldfiskerør i din havedam, hvor vandet bliver varmere end i resten af dammen.
Det varme vand tiltrækker guldfiskene op i røret, hvor de kan holde udkig, og du får chancen for at se dem fra andre vinkler end normalt. Det giver dig samtidig muligheden for at spotte, om fiskene skulle være så uheldige at være udsat for sygdom.
Foder til guldfisk
Guldfiskene er vekselvarme dyr, hvilket betyder, at når vandet er varmere, har de en større appetit og bedre immunforsvar. Appetitten og immunforsvaret er da også tilsvarende lavere, når temperaturen daler igen.
Som udgangspunkt har guldfisken ingen appetit, når vandet er under 8 - 10⁰C. De får også sværere ved at omsætte foderet ved de lavere temperaturer, så det er ikke nødvendigt at fodre dem året rundt. Fiskene vil først spise igen, når temperaturen stiger.
Selvom guldfisken er en nøjsom og taknemmelig fisk, er det stadig en fordel at fodre med et foder af høj kvalitet. Kvalitetsfoderet sviner nemlig mindre, da det har en højere optagelighed, og så giver det fiskene et bedre immunforsvar, så de er mere modstandsdygtige.
Derudover fremmer det en sund vækst og smukkere farver. Er der insekter og alger i havedammen, vil guldfisken også typisk spise lidt af det, da de er nærmest altædende.
Yngel og formering
Guldfisk er ganske ynglevillige, når først de er blevet kønsmodne. Først når fiskene bliver kønsmodne og større, kan du se forskel på hannerne og hunnerne, hvor hannerne har en mere slank kropsbygning end hunnerne. Størrelsesforskellen på en han- og hunguldfisk bliver kun mere tydelig, når hunnen går med en masse rogn.
Fiskene ynlerl som regel, når vandet bliver lidt varmere – typisk i foråret, hvor temperaturen stiger generelt. Det er yngletid blandt guldfiskene, når der er en god aktivitet ude i dammen, og fiskene begynder at jage hinanden.
Det kan nemlig være et tegn på, at hunnerne skal til at lægge deres æg. Guldfiskeæg er klæbrige, når de bliver lagt mellem havedammens planter og sten. Guldfiskens æg har en god overlevelsesprocent, hvis du sørger for, at havedammen har rigeligt med planter og gemmesteder, som ungerne kan søge sikkerhed i.
Æggene klækker omkring en uge efter, de er lagt. Der er ingen forældrepleje fra det tidspunkt, hvor æggene lægges og hannerne befrugter dem, så de små unger må klare sig selv. De første par dage efter udklækning har guldfiskeungerne stadig en æggeblomme siddende, som de lever af nogle dage. Når den er optaget, begynder de at tage fiskefoderet til sig.
Guldfiskeunger er typisk sorte de første par år af deres levetid, hvorefter de begynder at få deres karakteristiske og flotte farve. Det kan være nødvendigt at justere på antallet af fisk, hvis fiskebestanden bliver for stor.
Sådan sætter du guldfisk ud i dammen
Når du skal sætte guldfisk ud i din havedam, kan du følge reglen; 1 cm fisk pr 10 liter vand. Det vil sige, at en fisk på eksempelvis 20 cm har brug for 200 liter vand for at trives optimalt. Du skal huske på, at de guldfisk, du køber hos din dyrehandel, ikke er fuldvoksne, hvorfor du skal beregne ud fra den størrelse, som fiskene får med tiden.
Du skal akklimatisere dine guldfisk, inden du sætter dem ud i dammen. Det gør du ved at lægge posen med fisk i havedammen – husk at posen stadig skal være lukket. Efter 5 – 10 minutter kan du tilføje lidt havedamsvand til posen. Dette gentager du 3 – 4 gange med 5 – 10 minutters interval. På den måde vænner du fiskenea til det nye vand.