{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af koi karper

29. november 2023
Pasning af koi karper - Plantorama

Koi karper er havedammens juvel

Koi karpen, Cyprinus carpio, er nok den mest populære fisk til havedammen. Den findes i et væld af farvestrålende varianter, den får en god størrelse og så kan den gøres utroligt tam. Ja – ofte bliver en koi faktisk som et ekstra familiemedlem, fordi den har så meget personlighed.

Fordi der findes koi fisk i mange farver, kan det være ganske underholdende at sammensætte sin egen flok med forskellige farver og mønstre. Derudover er koien den nemmeste havefisk at gøre tam. Det siges faktisk, at fisken kan høre forskel på, hvem der kommer gående forbi havedammen.

Fisken vil da også typisk tigge efter mad, når den har fundet ud af, hvem der plejer at fodre den. Koi karpen er derfor en næsten uundværlig fisk i havedammen.

Koi karpens udseende

Koi karper bliver omkring 60 – 70 cm lange, men der findes arter, som kan blive helt op til 130 cm lange. En koi bliver generelt mellem 20 og 45 år gammel og vejer op til 20 kg. Hannerne har ofte en mere slank kropsbygning end hunnerne, som typisk er mere kraftige. Dette bliver dog først tydeligt, når koi karperne er fuldvoksne.

Der findes mange opdrættere af koi karper, som avler på bestemte blodlinjer, så fiskene får specifikke størrelser, kropsforme og farver. Ofte bliver de bedste koier vist frem på udstillinger, hvor de kan blive vurderet til over en halv million kroner. Det koster en koi til havedammen heldigvis ikke i vores havecentre.

Alle slags koi karper findes i tre varianter, når det kommer til deres skæl. Koi findes med almindelige, ginrin og doitsu skæl. En ginrin koi har skinnende og reflekterende skæl, hvilket er utroligt flot i havedammen. En gul ginrin koi ligner næsten en svømmende guldbar. En doitsu koi er skælløs og er blevet til ved at krydse den europæiske spejlkarpe med koien.

Pasning af koi karper - Plantorama

Populære koi karper

Der findes rigtig mange varianter af koi, og det kan være svært at overskue valget mellem den ene og den anden. Egentlig er det udseendet, som adskiller koi karperne fra hinanden.

Vi har lavet en liste til dig over de mest populære koi fisks udseende nedenunder:

  • Kohaku: hvid krop med røde aftegninger. Denne variant er meget populær og almindelig i havedammen.
  • Showa: hvid krop med sorte og røde aftegninger. Denne variant har sorte aftegninger i hovedet (modsat Sanke) og er almindelig i havedammen.
  • Sanke: hvid krop med sorte og røde aftegninger. Denne variant har ingen sorte aftegninger i hovedet (modsat Showa) og er almindelig i havedammen.
  • Kujaku: hvid og orange krop med en smule sort på skællene.
  • Asagi: blå ryg med rød bug. Denne variant ser helt blå ud ovenfra, men fra siden kan du se, at den er flerfarvet.
  • Platina: helt hvid krop.
  • Yamabuki: helt gul krop.
  • Hi utsuri: orangerødlig krop med sorte aftegninger.
  • Shiro utsuri: hvid krop med sorte aftegninger.
  • Chagoi: brunlig krop. Denne variant er knap så farvestrålende, men kan blive mere trofast end andre varianter. Dens adfærd smitter ofte af på de andre koier.
  • Ochiba: brunlig krop med grå aftegninger.

 

Pasning af koi karper

Koi karper stiller større krav til pasningen, når det kommer til foder og havedamsstørrelse, filter og pumpe samt ilt og UVC. Filteret kan sjældent blive for stort – tværtimod er det ofte for lille til en havedam med koi karper i.

Har du eksempelvis et filter, der kan rense 40.000 liter vand, kan det kun rense 20.000 liter vand, hvis der er fisk i havedammen. Har du så ovenikøbet koi karper, kan selvsamme filter kun rense 10.000 liter vand. Det er en overvejelse (og beregning), du skal gøre dig, inden du får koi fisk.

Filteret er dammens hjerte. Det er det, som holder det hele i gang, så du bør aldrig gå ned på filteret. Det sørger nemlig for at rense vandet og holde vandkvaliteten oppe, så både planter og fisk trives optimalt.

Havedammen skal også have den rette størrelse. Vi anbefaler, at dammen er minimum 1 meter dyb. Det dybeste sted i dammen skal være tilpas stort, så alle dine fisk kan være på bunden uden at genere hinanden eller presse hinanden op på lavere og koldere vand. Du bør som en tommelfingerregel kun udsætte en koi pr. 1000 liter vand.

Plantorama | 7 gode fisk til havedammen

 

Foder til koi karper

Koi karper har en god appetit, som kun øges i takt med, at temperaturen stiger. Reglen er, at jo højere temperatur, des højere stofskifte og dermed sult. Derfor skal koi fiskens foder tilpasses årstiden. Vi anbefaler, at du fodrer med ’Wheat Germ’ i foråret og efteråret (10 - 15⁰C i dammen), da det er let optageligt ved de lavere temperaturer.

Så snart temperaturen overstiger 15⁰C, skal der skiftes til andet foder med et højere næringsindhold. Vi anbefaler, at du anvender ’Colombo Koi’ eller ’Hikari Staple’. Bliver vandet varmere end 18⁰C, kan du med fordel fodre med ’Hikari Hi-Growth', ’Hikari Gold’ eller ’Hikari Silkworms’, som alle fremmer farve, vækst og fylde på fiskene.

For at sikre at dine koi karper kommer godt gennem vinteren, skal du bygge deres depoter op i sommer- og sensommerperioden. I denne periode kan fiskene nemlig omsætte foderet bedre, så de kan klare en lang vinter uden foder. Vi anbefaler, at du altid fodrer med årstidsbestemt foder.

Det gælder desuden, at jo varmere vandet er, des oftere skal du fodre dine koi karper. Det er blot vigtigt, at du ikke giver fiskene mere foder, end de kan spise på 5 minutter, da det ellers forurener vandet.

Find vores havedamsfoder her

 

Yngel og formering

Koi karper kan godt yngle under danske forhold. Du kan se de første tegn på ynglende koier, når de begynder at jage hinanden. Så tyder det nemlig på, at de snart skal gyde. Dette sker normalt i den tidlige sommerperiode, hvor vandtemperaturen stiger til omkring 20⁰C.

Du kan med fordel lægge en gydebørste ud i vandet, hvor koi fiskene ynder at gyde på. Dette er en fordel, hvis du ønsker en større overlevelsesprocent. Du skal blot huske at fjerne børsten og lægge den til side, når fiskene har gydet. Ellers vil æggene blive spist.

 

Sådan sætter du koi karper ud i dammen

Når du skal sætte nye koi fisk ud i havedammen, er det meget vigtigt, at du tager dig tid til at akklimatisere fiskene. Det betyder helt grundlæggende, at du skal vænne dem til et andet klima og andre forhold end dem, de kommer fra.

Du akklimatiserer koier ved først at tjekke fisken i posen. Her har du nemlig mulighed for at se den helt tæt på og fra andre vinkler end normalt. Dernæst skal du lægge posen i din havedam – husk at posen stadig skal være lukket.

Efter 5 – 10 minutter kan du tilføje lidt havedamsvand til posen. Dette gentager du 3 – 4 gange med 5 – 10 minutters interval. På den måde vænner du fisken til det nye vand. Det er vigtigt, at du ikke køber koi karper, hvis din dam er under 12⁰C.

 

Koi karpen og planter

Koi karper kan godt holdes i en havedam med planter, men du skal være opmærksom på, at de elsker at lege med planterne. Det betyder, at planterne i havedammen bliver mere medtagede, og at der vil flyde planterester rundt i dammen.

Hvis ikke du gider rydde op efter koiernes leg, er det nødvendigt, at du skærmer for planterne, så de på den måde bliver beskyttet. Dette gælder især kantplanter, som kan stå beskyttet bag nogle sten.