{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Efterår på altanen - Få inspiration til farver, planter og DIY-krans

13. januar 2024
Altan med planter

Idé, styling og tekst af Eva Pryds, www.evapryds.dk

 

Gyldne farver og sensommerbrise

Det er nu, at efteråret puster os i nakken og vi går koldere tider i møde. I den forbindelse skal altanen selvfølgelig gøres klar til en ny sæson, hvor hyggestunder med lune drikke, hjemmestrik og stearinlys også godt må gælde på hjemmets få udendørs kvadratmeter i form af altanen.

I artiklen her får du inspiration til valg af farvenuancer til altanen, tip om altanvenlige potter samt en guide til en eukalyptuskrans, som med rette kan pryde en efterårsklar altan.

Altan med planter
Altan med planter

Efterårsblomster til altanen

Ingen altan uden blomster – nu skal de bare udvælges efter sæsonens køligere temperaturer og plantens blomstringstid. I modsætning til sommerens brede udvalg af blomster i alle regnbuens farver, kan man vælge nogle enkle, men stærke farver, som kan kendetegne efteråret.

Jeg har valgt nuancer af blålilla og lilla i form af Mandstro i kransen og verbena-blomsternes fine lilla nuance, mens bordeaux, som i min optik er et must i efterårets farveskala, er repræsenteret i den eksotiske græsplante og skovsyren. Hertil kommer et forfriskende strejf af gyldne toner i form af Gul Strålesolhat samt Rejnfan i kransen, som vil falme på fineste efterårslignende manér, når den tørrer ind.

Altan
Samtidig er der flyttet en ny beboer ind, nemlig denne mini-type verbena, der hedder Bampton Verbena. Jeg faldt for den pga. dens karakteristiske, strittende og snirklende grene med små lilla blomster for enderne. Den er virkelig fin i sit poetiske udtryk, hvilket skaber skøn sammenhæng til den almindelige Kæmpe Verbena og de øvrige planter i efterårsfarver.
Altan med planter

Nye, smarte krukker

De høje, cylinderformede krukker med riller er en ny tilføjelse til mit sortiment af krukker og potter til altanen.

Efter at have samlet en del tunge potter igennem årene, gik det op for mig at det nok var smartere at gå efter lettere alternativer for ikke at belaste altanen yderligere. Derfor har jeg tilegnet mig disse fiberkrukker, som både er lettere end lerpotter, frostsikre og geniale på grund af sin høje, aflange form, som gør at planterne kan få en del jord og samtidig komme op i højden – noget, som fungerer pladsbesparende og visuelt godt til altanens få kvadratmeter.


Altan med planter

DIY: Efterårskrans til altanen

Kranse er ikke kun forbeholdt juletiden og hoveddøre på huse – i år har jeg kreeret en efterårskrans til altanen, som kan pryde i mit uderum i mange måneder. Her får du en guide, så du kan skabe lignende dekoration.

 

Du skal bruge

  • Blomstertråd ø 0,3 mm
  • Bindetråd ø 2 mm
  • Grensaks, saks og knivtang
  • Friske grene: Eukalyptus, Eryngium (Mandstro) og Rejnfan

Tip! Som alternativ til Rejnfan kan trommestik-stilke bruges i stedet for, da de også er gule og tørrer smukt.

Krans