{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

21 gode planter til altanen

30. april 2024
Plantorama | 21 gode planter til altanen

Skab en minihave på altanen

Altanen forøger boligens areal og skaber et dejligt rum for afslapning og fordybelse i sommerhalvåret. Altanen bliver for mange byboere et lille unikt åndehul midt i byens pulserende liv. Her får du både frisk luft og din egen grønne oase med mulighed for at have smukke blomster og velsmagende krydderurter samt små frugttræer og grøntsager.

Her i guiden kan du blive klogere på de planter, som trives på altanen. Står du og skal indrette altanen, kan du gå på opdagelse blandt altankasser og tilbehør til altanen.

 

Hvilke planter egner sig til altanen?

Når du skal vælge planter, handler det selvfølgelig om smag og behag – er du mest til blomster, krydderurter, frugt eller grønt – måske en kombination af det hele?

Dernæst skal du tænke på, at solen i høj grad er afgørende for, hvilke planter der egner sig til din altan. Det betyder, at du også skal vælge planter efter, hvor solrig altanen er. Du vurderer bedst, om din altan er solrig, ved at se på, hvor mange timers middagssol altanen får. Morgen- og aftensol er nemlig ikke altid tilstrækkelig til, at planterne trives.

Du bør også vælge planter efter læforholdene på din altan. Spinkle planter går eksempelvis ikke på en altan med meget vind. Her fungerer det bedre med lave vækster eller mere kompakte planter med kraftige grene.

Blomster til altanen

Blomster gør altanen indbydende og smuk at se på. Som udgangspunkt vil de fleste blomster trives på en solrig altan. Har din altan knap så meget middagssol, skal du gå efter planter, som tåler vandrende skygge.

Generelt gælder det for altanblomster, at du vander dem dagligt i varme perioder og nipper visne blomster af ugentligt. Du får de flotteste blomster, hvis du gøder med flydende blomstergødning i forbindelse med vandingen.

 

Krydderurter til altanen

Krydderurter er nyttige og samtidig dekorative på altanen. Det gør bare madlavningen lidt sjovere, når du har friske urter lige ved hånden. Urter kan trives på altaner med både skygge og sol, og så er de nemme at passe.

De skal generelt holdes på den tørre side, så du behøver ikke stresse over at vande dem. Gøder du, kan du nøjes med halv dosis, da mange krydderurter vækster hurtigt.

Grøntsager og frugt til altanen

Grøntsager og frugter på altanen gør dig selvforsynende. Hvis du er så heldig at have en altan med meget sollys, kan du have held med at dyrke både frugter og grøntsager.

Det er en fordel at gøde planterne for at hjælpe dem lidt på vej. Derudover skal du vande ofte, nippe visne stande af samt plukke de modne frugter og grøntsager.